Pustynni strażnicy - Spy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p
Od: 5 sty 2011, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pustynni strażnicy - Spy

Post »

hen_s pisze:Ładne gymnokalicja są zawsze ozdobą kolekcji. A kwitnące robią wrażenie. :)

Zawsze :) Bardzo mi się podobają :) Kwiatki prześliczne!
Jak Tż zbuduje mi większy inspekt, to zacznę zbierać również gymnolki. Są wdzięczne i widzę, że regularnie zakwitają :)
Fanka Mammillarii :) Pozdrawiam Kasia.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolorek tego gymlaczka jest super,koniecznie muszę go zdobyć,będzie ozdobą kolekcji ;:138
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za miłe wpisy :) Może jeszcze zdąży rozpromienić się G. schickendantzii. Kilka roślin kwitnących w tamtym roku, chyba się jeszcze aklimatyzuje po zmianie właściciela (wtedy były już nabyte z pąkami). M.in. G. cardenasianum, na którego kwiat bardzo liczyłem, gdyż uprzednio nie uchwyciłem w pełni otwartego kwiatu, a zapowiadał się duży i z ciekawym, w połowie różowo-fioletowym, kolorem. Delete teraz sobie w brode pluje, że się pozbył tak chwalonego G. friedrichii :wink:
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Spy :wit
Piękna kolekcja,śliczne kwitnienia i ogromne zaangażowanie w rozmnażanie ;:138
to mi się podoba. Porodówka...ha ha ha ....
Krzyś czytałam,że chcesz się rozglądnąć za stapeiowatymi...
chcesz kawałek mojej ?
Masz jak w banku :D
Tylko daj znaka :D

Powiedz co to jest koniczynka?
Crasula jakaś ?
Faktycznie koniczynkowata bardzo i bardzo ładna :;230
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Kolory kwiatów "niekrzykliwe", spokojne, przyjemne w oglądaniu - Kwiaty w takich kolorach bardzo lubię oglądać ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka Karo! :)
No fakt, trochę się tego namnożyło, ale ja lubię maluchy. Większa radocha będzie jak taka roślinka zakwitnie, bo będzie w 100% moja. Tylko uchować.
Jak masz na zbyciu stapeliowej, to bardzo chętnie :)
Koniczynka, to Portulacaria afra, dobre na drzewko. Uciąłbym Ci, ale nie za bardzo jest z czego :?

Mieczysławie, może i ten róż niekrzykliwy, ale w takiej koszulce na dwór bym nie wyszedł :wink:
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ale świetny ten żłobek kaktusowy! A do kwitnienia to im chyba daleko,ale Ty Krzysiek młody jesteś. :heja
Kwitnienia staruchów też zachwycające.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki. Opakowanie po margarynie, pudełko po cieście wiśniowym, trochę żwiru, kamieni i pikowania :) No do kwiatków minimum 2 lata, bo szczepić nie będę.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Napisałem do Karo o wymianę, to wezmę i dla Ciebie... po sąsiedzku Ci podam :D po co ma dwa razy paczkę wysyłać :wink:
To jak co to napisz do niej, a jak masz coś dla niej to też razem się spakuję :wink:
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Ładne te Twoje kwiaty. Chyba jednak przekonam się do G. vatteri, że wcale nie jest taki mało efektowny. Ja chyba po prostu za mało tych kwiatków widziałam :wink:
A w ogóle to przez Twój wątek coraz bardziej nabieram ochoty spróbować wysiewów kolejny raz. Widzę, że nie zabiera to dużo miejsca, a Twoje sieweczki tak mi się podobają, że dojrzewam do tego kroku na kolejny sezon.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Chyba jednak przekonam się do G. vatteri, że wcale nie jest taki mało efektowny
Dla mnie wszystkie formy G. vatteri są BARDZO efektowne. Do tego stopnia, że rosną u mnie wszelkie dostępne w katalogach variety i formy stanowiskowe... :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, skoro tak, to super, dzięki za info, ułatwi to przesyłkę, już piszę. Mnogości Twoich zamówień nie sposób zliczyć, co rusz śmigasz na pocztę. Szybko rozbudowujesz swoją kolekcję, dobrze. Jak zauważyłem tutaj, nie jesteś odosobniony w kwestii wielbiciela krasul. Lubię oglądać te rośliny, jednak tylko oglądać, nie posiadać.

Madziu, vatteri był mało otwarty, tylko tyle zdołałem uchwycić. U innych forumków wyszły kwiaty zdecydowanie lepsze. U mnie to w sumie podobnie, jak quehlianum rok temu.
Odnośnie wysiewów, to polecam, tylko trzeba tego pilnować. Szczególnie z początku, gdy mogą pojawiać się gnijące siewki, czy nawet pojedyncze nasiona obrośnięte grzybem i trzeba to natychmiast usuwać. Czasem do nawozu dodawać grzybobuja, czego w tamtym roku nie miałem, a poza tym zostawiłem siewki bez przykrycia, choć w cieniu, przez co łatwo nabrały paskudztwa. Tym razem mam nadzieję, że zimę przetrwają. Naprawdę nie jest to straszne i nie ma co się zrażać do tego, bo gdybym ja się zraził do ubiegłorocznego niepowodzenia, to bym nie wysiewał znów. Trzeba zrobić zestawienie, co się zrobiło dobrze, co źle i to złe poprawić. Tyle. Nie od razu Rzym zbudowano. A frajda z budowy jest mocna. Już się bawię tym, jak poszczególne siewki danego gatunku różnią się od siebie. To jest ciekawe. Najgorsze tylko to, że po pewnym czasie od wykiełkowania jakby stoją we wzroście, może minimalnie rosną, ale tego nie dostrzegam.

Henryku, widziałem po różnych wątkach i vatteri, jak piszesz, ma piekne kwiatki. Ten mój ledwo otwarty, ale tylko tyle go uchwyciłem. Ma jeszcze jeden pąk, ale ten jakby zastopował i pewnie tak już zostanie, sama roślina lekko już się wypompowała.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ma jeszcze jeden pąk, ale ten jakby zastopował i pewnie tak już zostanie, sama roślina lekko już się wypompowała.
Niemożliwe. To typowe "kwiatoroby" - wypuszczają pąki i kwiaty pełny sezon. Nawet w grudniu ponawiają próby...
Mam nadzieję, że i Twój też się jeszcze "namyśli". :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro tak piszesz Henryku, to jestem dobrej myśli, nawet przy tej pogodzie w kratkę. Może jeszcze zobaczymy prawdziwe lato.

Tymczasem ponownie pochwalę się "Fryderykiem", gdyż drugi jego pąk się otworzył. Przed słonecznym południem :idea:
Udało mi się uchwycić obydwa w pełnym rozkwicie.

Obrazek.
Obrazek

A tutaj bogaty bukiecik Orbea (cały od jednego pędu) oraz Stapelia od administracji. Dziękuję KaRo ;:168
Są już korzonki, więc posadziłem do właściwego podłoża.

Obrazek.
Obrazek

Jeszcze pokażę jak to teraz wygląda w moim inkubatorku. Dorzuciłem kilka młodziaków.

Obrazek.
Obrazek
Images uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Gymnocalycium friedrichii jest cudowny, muszę na takiego zapolować, kubraczek i kapelusz w odcieniach fioletu ;:224
Aaaa i widzę że zapach zgnilizny się szerzy :;230 super, będziemy się ścigać kumu szybciej zakwitnie i komu " wspanialszy zapaszek" się trafi :tan
Na koniec zostawiłam sobie inkubatorek, jest szałowy takie widoki nie spotyka się często ;:111 muszę przyznać że podrosły ;:333 od ostatniego czasu ;:108 część z nich będzie gdzieś dostępna ? ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”