Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bedzie sie dzialo ,bedzie.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Soniu, mierzę tylko tego na różowym bo to mój pierwszy własny pęd więc wyjątkowo ekscytujące przeżycie :wink:
Wando, Ty pewnie już nie mozesz się doczekać aż poznasz kolor tej niespodzianki, to dopiero muszą być emocje :lol:
Marto, już nie mogę się odczekać aż zaczną się pojawiać pączki na tych pędach, ale jeszcze dłuuuga droga przed nimi :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu w końcu i pąki się pojawią , najważniejsze, że już są łodyżki, teraz to już z górki. :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Phalaenopsisy są śliczne. a pędziki - też bym chciała, ale nie ma żadnego nowego i raczej nie będzie w tym miesiącu (zawsze jestem tak pesymistycznie nastawiona). a co do nazw, to strasznie mnie razi jak ktoś pisze "ćmówka", "mućka" itp. ale storczyki masz śliczne. mi kwitną tylko te co sobie kupiłam jakiś czas temu, nie ma żadnych nowych pędzików, już nawet zapomniałam jak wygląda wychodzący spomiędzy liśći młody pęd. jedyna łodyżka kwiatowa jaka jest na moim oknie to ta 40-centymetrowa, ciągle rosnąca łodyżka białego Phalaenopsisa
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Storczykowa pisze: ... a co do nazw, to strasznie mnie razi jak ktoś pisze "ćmówka" ...
:roll: :roll: :roll: nie wszystkie nazwy własne są piękne ;:210 Takie na przykład Swornegacie :?: :lol:
Ćmówka, to polski odpowiednik nazwy botanicznnej Phalenopsis i mnie się podoba :)

http://bio.binertia.com/podstrony/rosliny/cmowka.html
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bobi pisze:
Storczykowa pisze: ... a co do nazw, to strasznie mnie razi jak ktoś pisze "ćmówka" ...
:roll: :roll: :roll: nie wszystkie nazwy własne są piękne ;:210 Takie na przykład Swornegacie :?: :lol:
Ćmówka, to polski odpowiednik nazwy botanicznnej Phalenopsis i mnie się podoba :)

http://bio.binertia.com/podstrony/rosliny/cmowka.html
wiem, że to polski odpowiedni Phalaenopsis, ale ja uznaję tylko Phalaenopsis, ewentualnie Falenopsis. ale nie lubię takich dziwnych spolszczeń. Np. na oncidium niektórzy wołają motylnik, na Paphiopedilum sabotek, na Phalaenopsis ćmówka... mi tam Phalaenopsis ćmy nie przypomina, już prędzej motyla.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Storczykowa pisze:... mi tam Phalaenopsis ćmy nie przypomina, już prędzej motyla.
Nie wiadomo na co patrzył twórca nazwy, bo przekwitające falenopsisy bardzo przypominają ćmy, które przysiadły na gałęzi 8)

Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

AGNESS pisze:Asiu w końcu i pąki się pojawią , najważniejsze, że już są łodyżki, teraz to już z górki. :lol:
Coś w tym jest :wink: pamiętam jak jeszcze niedawno martwiłam się że nie rośnie ani jedna łodyżka, a tymczasem rosną teraz wszędzie :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Jeanne pisze:Bilans jest więcej niż zadowalający ;:183 obecnie pędy rosną na wszystkich falenopsisach prócz dwóch kwitnących ;:138
;:111

Jeanne, gratuluję :!:
Fotorelacja zapierająca dech w piersi, same wspaniałości Ciebie i ... nas czekają ;:109
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Basiu, chyba przestanę tak je chwalić bo jeszcze zapeszę :oops:
Najbardziej cieszy mnie to że zaczną kwitnąć pewnie w zimę, gdy za oknem szaro i smutno...one rozjaśnią mi dzień :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

fajnie macie, że wam rosną pędy. u mnie żaden nie puszcza łodyżek :(((
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Jeanne pisze:Basiu, chyba przestanę tak je chwalić bo jeszcze zapeszę :oops:
Czerwone kokardki, czerwone kokardki są przeciwko urokom :lol:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia nie lamentuj :D u nas dopiero zaczynają pokazywać się pędy, dosłownie z dnia na dzień. Zobaczysz, że zaraz będą i u Ciebie :D przyszedł na nie czas :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Dusia nie lamentuj :D u nas dopiero zaczynają pokazywać się pędy, dosłownie z dnia na dzień. Zobaczysz, że zaraz będą i u Ciebie :D przyszedł na nie czas :D
ale nie ma żadnego... na 28 Phalaenopsisów 7 kwitnie, 1 ma już duży pęd a reszta tylko liście i korzenie. chciałabym pędziki... chociaż 1. ale żeby był. już zapomniałam jak wygląda młody pęd. czemu wy już wszyscy macie a ja nie? (zawsze jestem ostatnia i mi się to nie podoba)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DUSIA BŁAGAM LITOŚCI ;:160 czytając Twoje posty wpadam w czarną dziurę rozpaczy. dziewczyno, trochę radości. Masz piękną pasję, która sama z siebie powinna powodować pozytywne nastawienie do świata, przecież te nasze kwiaty to sama radośc. Drobne radości i smutki( gdy np nie daje się uratować jakiegoś podopiecznego), które jednak są wypierane przez jakiś kolejny sukces. Samo oczekiwanie na nowe pędy to też świetny okres, ponieważ ile to potem radości, jak coś się wykluwa. Tylko trochę cierpliwości i pozytywnego nastawienia do świata. Przecież masz wspaniały , duży pęd . Czy to nie powód do radości? Zacznij patrzyć pozytywnie na świat, a naprawdę-gwarantuję Ci- znajdzie się wiele powodów do szczęścia. I tego Ci Zyczę :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”