Moje storczykowo - Jeanne
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu, mierzę tylko tego na różowym bo to mój pierwszy własny pęd więc wyjątkowo ekscytujące przeżycie
Wando, Ty pewnie już nie mozesz się doczekać aż poznasz kolor tej niespodzianki, to dopiero muszą być emocje
Marto, już nie mogę się odczekać aż zaczną się pojawiać pączki na tych pędach, ale jeszcze dłuuuga droga przed nimi

Wando, Ty pewnie już nie mozesz się doczekać aż poznasz kolor tej niespodzianki, to dopiero muszą być emocje

Marto, już nie mogę się odczekać aż zaczną się pojawiać pączki na tych pędach, ale jeszcze dłuuuga droga przed nimi

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Phalaenopsisy są śliczne. a pędziki - też bym chciała, ale nie ma żadnego nowego i raczej nie będzie w tym miesiącu (zawsze jestem tak pesymistycznie nastawiona). a co do nazw, to strasznie mnie razi jak ktoś pisze "ćmówka", "mućka" itp. ale storczyki masz śliczne. mi kwitną tylko te co sobie kupiłam jakiś czas temu, nie ma żadnych nowych pędzików, już nawet zapomniałam jak wygląda wychodzący spomiędzy liśći młody pęd. jedyna łodyżka kwiatowa jaka jest na moim oknie to ta 40-centymetrowa, ciągle rosnąca łodyżka białego Phalaenopsisa
Storczykowa pisze: ... a co do nazw, to strasznie mnie razi jak ktoś pisze "ćmówka" ...

Ćmówka, to polski odpowiednik nazwy botanicznnej Phalenopsis i mnie się podoba

http://bio.binertia.com/podstrony/rosliny/cmowka.html
Pozdrawiam, Baśka
- Storczykowa
wiem, że to polski odpowiedni Phalaenopsis, ale ja uznaję tylko Phalaenopsis, ewentualnie Falenopsis. ale nie lubię takich dziwnych spolszczeń. Np. na oncidium niektórzy wołają motylnik, na Paphiopedilum sabotek, na Phalaenopsis ćmówka... mi tam Phalaenopsis ćmy nie przypomina, już prędzej motyla.bobi pisze:Storczykowa pisze: ... a co do nazw, to strasznie mnie razi jak ktoś pisze "ćmówka" ...![]()
![]()
nie wszystkie nazwy własne są piękne
Takie na przykład Swornegacie
![]()
![]()
Ćmówka, to polski odpowiednik nazwy botanicznnej Phalenopsis i mnie się podoba![]()
http://bio.binertia.com/podstrony/rosliny/cmowka.html
- Jeanne
- 1000p
Coś w tym jestAGNESS pisze:Asiu w końcu i pąki się pojawią , najważniejsze, że już są łodyżki, teraz to już z górki.

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p
Basiu, chyba przestanę tak je chwalić bo jeszcze zapeszę
Najbardziej cieszy mnie to że zaczną kwitnąć pewnie w zimę, gdy za oknem szaro i smutno...one rozjaśnią mi dzień

Najbardziej cieszy mnie to że zaczną kwitnąć pewnie w zimę, gdy za oknem szaro i smutno...one rozjaśnią mi dzień

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Storczykowa
ale nie ma żadnego... na 28 Phalaenopsisów 7 kwitnie, 1 ma już duży pęd a reszta tylko liście i korzenie. chciałabym pędziki... chociaż 1. ale żeby był. już zapomniałam jak wygląda młody pęd. czemu wy już wszyscy macie a ja nie? (zawsze jestem ostatnia i mi się to nie podoba)AGNESS pisze:Dusia nie lamentuju nas dopiero zaczynają pokazywać się pędy, dosłownie z dnia na dzień. Zobaczysz, że zaraz będą i u Ciebie
przyszedł na nie czas
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
DUSIA BŁAGAM LITOŚCI
czytając Twoje posty wpadam w czarną dziurę rozpaczy. dziewczyno, trochę radości. Masz piękną pasję, która sama z siebie powinna powodować pozytywne nastawienie do świata, przecież te nasze kwiaty to sama radośc. Drobne radości i smutki( gdy np nie daje się uratować jakiegoś podopiecznego), które jednak są wypierane przez jakiś kolejny sukces. Samo oczekiwanie na nowe pędy to też świetny okres, ponieważ ile to potem radości, jak coś się wykluwa. Tylko trochę cierpliwości i pozytywnego nastawienia do świata. Przecież masz wspaniały , duży pęd . Czy to nie powód do radości? Zacznij patrzyć pozytywnie na świat, a naprawdę-gwarantuję Ci- znajdzie się wiele powodów do szczęścia. I tego Ci Zyczę