Uprawa melonów cz. 2
Re: Uprawa melonów cz. 2
Tylko że pomidory specyficznie się podlewa. Mi tak przynajmniej tłumaczyli maniacy, że robi się o zalewowo. Przy melonie nie śledziłem tematu, bo sadziłem w 2016 pierwszy raz i wyrosły piękne;-) bez żadnego cudowania

- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja z tego co wiem to melony mają szeroki system korzeniowy czy wsadzenie ich do pojemnika będzie właściwe tz. czy zdołają się wyżywić?
Pozdrawiam. Jacek 

Melony w pojemnikach mogą rosnąć, kiedyś widziałam na forum zdjęcia, jednak czy satysfakcjonująca będzie uprawa z tak dużym nakładem pracy, po to, by uzyskać 1 owoc? Może już lepiej coś w stylu podwyższonej grządki? Ja jednak radzę posadzić w gruncie.
- Floro - Fob
- 200p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czemu tak szybko
Będą się męczyć i wyjdziesz na minusie
A liście można opryskiwać.

Będą się męczyć i wyjdziesz na minusie

A liście można opryskiwać.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Pozdrawiam. Jacek 

Dużo się mówi o optymalnym terminie, żeby nie za wcześnie itd. Jak to wygląda w praktyce ile tygodni to jest już za długo i jak się to ma w stosunku do arbuza, czy oba mogą rosnąc w doniczkach tyle samo.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No ale to jest kwestia indywidualna. Jeden przy wysiewie tego samego dnia może mnieć niską i krępą rozsade, bo może zapewnić idealne warunki, a innemu wybuja, bo nocami ma za gorąco. Ciężko podać jakiś konkret. Zresztą podobnie jest w pomidorach. 
Ja o dyniowatych w ogóle jeszcze nie myśle. Z melonami jednak nie mam zbytnio doświadczenia. Ja myśle że jak ktoś wysiewa już, to robi to nauczony doświadczeniami z poprzednich sezonów, dla własnych domowych warunków.

Ja o dyniowatych w ogóle jeszcze nie myśle. Z melonami jednak nie mam zbytnio doświadczenia. Ja myśle że jak ktoś wysiewa już, to robi to nauczony doświadczeniami z poprzednich sezonów, dla własnych domowych warunków.
Też tak uważam. Każdy ma trochę inne warunki w jakich rośnie rozsada i trzeba do nich dostosować terminy siewu. Do tego specyfika odmiany, trzeba eksperymentować.
Z tego co zaobserwowałem u Siebie i u sąsiadów na działkach - dyniowate a wiec ogórki i melony- rosną szybko ładnie i zdrowo gdy mają odpowiednie warunki do wzrostu- a wiec przede wszystkim ciepło. Nic nie da wcześniejszy siew/ wysadzanie gdy trafimy na okres niesprzyjającej pogody.Wtedy dochodzi do paradoksu - że rośliny wcześniej wysiane/posadzone są mniejsze i w gorzej kondycji niż te późniejsze. Tak samo rozsada jej rozrost musi być płynny niezakłócony zbyt długim przetrzymywaniem przed wysadzeniem do gleby.Dlatego w przypadku ogórków i melonów - będę skiełkowywał nasiona na kaloryferze następnie nasionka melona z kiełkiem przeniosę do 250 ml pojemników rozsadę po 15 maja przeniosę do gruntu.Kiełkowanie zacznę 20-25 kwietnia.
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Dokładnie- wcześnie, nie znaczy dobrze. Czasami więcej zaszkodzi zbyt długie przetrzymywanie w domu 

Pozdrawiam
Moje melony już ruszyły, pogrzebałam w paletce i widać już kiełki.
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Poczekam z sianiem melonów jeszcze z tydzień. Parapetów będzie brakować...
Pozdrawiam