Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Dawno nie zaznaczyłam swojej bytności. Przepraszam. Zaglądam, podziwiam i czytam regularnie ;:108
Dzięki za dedykację. Dalijka śliczna. Miałam kiedyś jedną o ciemnych liściach...albo mi się zdaje, bo to już dość dawno było.
Czasem chodzi mi po głowie myśl, by spróbować zidentyfikować dalie jakie przewinęły się przez moją działkę. Niektóre były naprawdę cudne. Zostały tylko zdjęcia.
Sądziłam, że hortensje piłkowane kwitną tylko w tonacji niebiesko-białej ;:oj
Słoneczniczek jeden i drugi godne uwagi. Żółte kwiaty wracają u mnie do łask ;:224
A propo's astrów to muszę się pochwalić, że wczoraj na targach nabyłam kolejnego o wyjątkowo dużych kwiatach - aster amellus odm. Blue King
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj JACKU :wit
Zaglądałem wczoraj ale przez tłumek Pań nie mogłem sie przebic :oops:
Pytanie o akant...Czy węgierski to jakaś odmiana,czy to ten najpopularniejszy :?:
Pozdrawiam,
Sławek
Jeszcze ps o daliach i ich nazwach :!:
Przewertowałem katalog L-B,gdzie dalii jest multum i też nie znalazłem odmiany,o którą Cię pytałem :(
Moze ktoś ją ma i podpowie ...
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Dzielżany też mogą być, a niebo naprawdę cudne. A tego białego przegorzana mi nie dawałeś , bo u mnie tylko niebieski ;:224 .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moja łacina trochę słaba, więc stąd takie pomyłki ;:174 ,ale nigdy jakoś nie przywiązywałam do tego wagi .Czasem brakuje mi jej gdy chcę coś kupić, a nie wiem czy to mam .Oxalis adenophylla już zimował u mnie on ma cudne kwiaty, a także ozdobne srebrne liście, a Oxalis Depressii super się rozmnaża i dobrze zimuje w każdym razie u mnie ,bo mam go już parę lat .Takiego cudnego słonecznika Flore Pleno zamówiłam sobie teraz ,bo uwielbiam żółte kolory one rozświetlają ogródek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Malwy u mnie rozsiewają się dość fajnie. Mam różne kolory, ale dlaczego te małpy rosną z przodu rabatek? ;:223 W tym roku kilka przycięłam, bo zasłaniały mi dalie.
Piękny akant! ;:215 Jakoś kusi mnie ta roślina ;:173 Taka wiesz, antyczna! :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, z nazywaniem dalii nie taka prosta sprawa, czasem się uda - czasem nie, więc nie wiem, czy warto zawracać sobie głowę, skoro już i tak ich nie masz?
Astry gawędki są świetne i jestem ciekaw Twojego 'Blue King', bo chyba go nie mam. Jeśli mogę Ci coś doradzić, posadź na nasłonecznionym i dobrze przepuszczalnym (suchszym) miejscu. Gawędki wypadały mi, bo miały za mokro.
Żółte kwiaty zawsze u mnie były w łaskach, bo jest to najbardziej popularny kolor kwiatów. Zatem kolejny "żółtek" :lol, tym razem jeden z dzielżanów:
Obrazek

Sławku, Panie sprawiły mi dużo radości swoją liczną frekwencją :tan
Akant węgierski, to ten najpopularniejszy.
Dalie z L-B znam i oferta tej firmy nie jest zbyt duża, natomiast ogólnie dalii jest tysiące. Czasem uda się coś zidentyfikować ale to łut szczęścia.
Skoro zacząłem temat dzielżanów, to cd:
Obrazek

Dorotko, dla ładnego nieba czasem chce mi się cyknąć fotkę ogólną :)
Tak, niebieskiego przegorzana Ci nie dawałem. I kolejnego dzielżana też pewnie nie ale zdjęcie Ci zadedykuję:
Obrazek

Jadziu, ja też nie obcuję z łaciną na co dzień więc często sprawdzam poprawność, a szukając informacji o roślinach, wolę wpisywać nazwy łacińskie, bo jak sama piszesz - jest ona powszechnie stosowana w ogrodnictwie.
Przypomniało mi się, że u zarania mojego ogrodomaniactwa miałem szczawika, o którym piszesz ale szybko wyleciał. A naprawdę ładny był!
Żółte kwiaty są super a teraz wśród "żółtków" prym wiodą dzielżany więc kolejny, tym razem moja siewka:
Obrazek

Miłko, moje malwy też często wyrastają nie tam, gdzie bym chciał i jak któraś przeszkadza - muszę wyciąć.
Ze skojarzeniami akantu, to całkiem prawidłowo, bo jego liście są bardzo popularnym motywem dekoracyjnym w rzeźbie i wszelkim zdobnictwie. Starożytnym na pewno też. Ale tak mi się miło wstawia te dzielżany, że już cały ten wpis im poświęcę:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudne Dzielżany, a dzisiaj sobie przyniosłam nasionka jednorocznego niskiego Dzielżana .Ciekawe czy mi wykiełkuje jak wysieję wiosną.Miałam je lecz chyba róże mi je zagłuszyły muszę sprawdzić bo nie zakwitły
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacku,dzielżanów uzbierałeś sporo odmian ,ja mam jedną ,ale bardzo dużo ,bo lubię te łany dzielżanów,super też ten pełny słoneczniczek,a czemu nie ma ani jednej dalii ,droczysz się z nami czy nic nowego nie zakwitło,chociaż nie wierzę ,bo tyle dali jak kwitnie to jakby orkiestra grała w ogrodzie,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jadziu, nie wiedziałem, że są jednoroczne dzielżany :shock:
Pojawiają się nowe dalie. Pogoda dla nich idealna - dostatek wilgoci i wysoka temperatura! Oby jak najdłużej!
Ta odmiana niezbyt okazała w tym roku ale walczy:
Obrazek

Marto, dalie przystopowały, nie chciałem powtarzać, skoro sporo innych kwiatów mogłem pokazać w tym czasie :) Ale teraz prezentuję nowo zakwitłe odmiany. Wyjątkowa czerwień!
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Piękna czerwień !
Prawdziwie królewska ;:108
Dobra pogoda nastała dla dalii,może jeszcze coś nadrobią :wink:
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Piękna czerwień dalii 'Red King' ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacku,obydwie dalie cudowne ,Red King też mogłaby zagościć w moim ogrodzie,ale mam marzeń znowu,jest nieprawdopodobna ilość odmian dalii i te ich kolory powalają ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Piękna czerwień ;:333
Jacku mimo palącego słońca Twoje dalie dały radę .
Obok mojej mamy mieszka jej bratowa ma piękny ogród i mnóstwo dalii od Stanisława .
Odmiany przepiękne i w bardzo dobrym stanie jak na tę pogodę .Muszę się chyba do niej uśmiechnąć i to mocno .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

wspaniałe rośliny, bardzo ładnie przedstawione na zdjęciach. I podziwiam za podpisywanie odmian - ja często nie pamiętam gdzie sobie nazwę zapisałem :wink:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Oj tego Red Kinga chciałam, ale już miejsca zabrakło! Może podmówię się wiosną ;:173 Uwielbiam ten kolor i zauważyłam, ze czerwonych dalii mam tylko kilka. On jest taki zdrowy i obficie kwitnie, przynajmniej w zeszłym roku, pamiętam, tak miał!
Na Twoje dzielżany napatrzeć się nie mogę. U mnie drugi sezon bez kwiatów. W zeszłym przyciął mi w dobrej wierze synek, bo myślał, że to nawłoć wyłazi, a w tym nowo posadzone dostały podczas suszy i zaschły im czubki. Wypuszczają co prawda liście, ale nie zdążą zakwitnąć na pewno!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”