Róże u Doroty...2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty...2015

Post »

cd. odpowiedzi

Kasiu przez ostatnie kilka dni wypróbowaliśmy nawadnianie. Jestem zadowolona, rośliny się podlewały, a ja miałam czas na inne sprawy. Doszliśmy z M do wniosku, że dokupimy więcej węży i rozłożymy na pozostałych rabatach. A potem to z nudów będę chyba leżała na leżaczku ;:224

Grażynko też jestem ich ciekawa. Muszę przyznać, że zapowiadają się bardzo dobrze :) Oba krzaczki w pełnym ulistnieniu.
Mam nadzieję, że w maju ominą nas nocne przymrozki. Wystarczy, że przez prawie cały kwiecień były bardzo zimne noce.

Daysy u nas od kilku dni noce są na +
Po zeszłorocznej suszy i noszeniu ciężkich 10 l wiader w ilościach hurtowych, postanowiłam zadbać o swój kręgosłup. Muszę przyznać, że system nawadniania to było dobre posunięcie ;:108

Dorfi masz całkowitą rację ;:108
Ja co roku dalie sadzę w drugiej połowie kwietnia. Nigdy jeszcze nie zdarzyło się, żeby któraś zmarzła.

Ewuniu ewka36jj dalie to piękne kwiaty ;:215 I są zupełnie niekłopotliwe...przynajmniej ja nigdy nie miałam z nimi problemów. Jedyną ich wadą jest to, że jesienią trzeba je wykopać i przechować aż do wiosny. Ale one są tego warte. Jest tyle odmian, że chciałoby się mieć je wszystkie...to tak jak róże ;:167

Mati o jakich ślimakach piszesz? Zjadły Ci dalie?

Kasiu masz może zdjęcie tych robali?

Mati ewka36jj u mnie mszyce na razie tylko zielone, ale pewnie pokażą się i inne. To kwestia czasu...Wczoraj widziałam pożywiające się nimi biedronki na pnącej NN. Oby więcej biedronek przyleciało, może ja będę miał mniej roboty :wink:

Martwiłam się, że moje tulipany coś ospałe. I zrobiły mi niespodziankę. Na razie mało, ale z każdym dniem powinno być więcej. I lada moment zakwitną narcyzy.

Tak było w piątek
Obrazek

Obrazek

Ten miał być różowy, a jest...jak widać

Obrazek

A to sobota

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bratki z samosiewu

Obrazek

niezapominajki rozpoczynają swój koncert

Obrazek

Kolejny orlik pokazał pąki kwiatowe

Obrazek

Nie może zabraknąć róż - Ascot

Obrazek

fragment rabaty

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Gratuluję murku i podziwiam pracowitość M. Super bedzie , jak wszystko zakwitnie.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak u Ciebie już kolorowo :)
a murek ;:215 zdolnego masz EMka ;:63

Dorotko,
widzę, że większość rabatek masz obsypanych korą. Czy kora nie zakwasza gleby? czy masz pod nią jakąś folię?
sznupiąc po forum doszłam do wniosku, że też obsypię wszystkie kwiatowe rabaty korą, żeby utrudnić życie chwastom. Jednak mój tata spiera się ze mną, że kora zakwasi glebę, a to nie każdej roślinie podpasuje... :roll:
no i kto ma rację?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdolniacha z twojego Mka, no i jaki pracuś.
Podniesiona grządka to jest to. :uszy
W starszym wieku o wiele łatwiej przychodzi wtedy praca na takich rabatach.
A i ładnie to wygląda, będzie pięknie jak rośliny na niej zakwitną. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Dorotka murek ;:215 O ho,ho i podlewanie już hula ,no to teraz tylko szukać miejsca na hamaczek ;:224 Tulipanki i u mnie ospałe były ale wreszcie ruszyły.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko ale wspaniała rabata ;:63 Brawa dla M ;:108
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Dorotko ;:196 Murek przecudnej urody ;:215 Powiedz M-owi, że spisał się na medal ;:215
Bardzo mi się podoba materiał, z którego go wykonaliście, całość już robi niezłe wrażenie a co dopiero będzie jak rośliny się rozrosną ;:138
Obsadzasz już donice? Na jednym ze zdjęć załapały się chyba pelasie i surfinie o ile dobrze dojrzałam :wink:

Tulipki cieszą teraz oko, nie ważne w sumie jaki mają kolor, wszystkie są ładne.
Pokaż Błękitnego Anioła, moje powojniki coś stanęły w miejscu, porównam wielkość :?
Różyce już ładnie ruszyły, za dwa miesiące już będziemy podziwiać ich kwitnienie :tan
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dorotko, fajny ten twój murek, gratulacje dla twórcy i pomysłodawcy ;:108 Coś czuję, że muszę twoje zdjęcia pokazać mojemu jako motywację ;:306 jak wiesz na murek przy drugiej rabacie czekam już rok ;:202 mimo zakupionych kamieni, granitów i cegieł :roll:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dorotko, murek wyszedł super ;:215 Gratulacje dla wykonawcy i pomysłodawcy ;:180 Jak patrzę na Twoje rabaty na 2 poziomach, to pukam się w głowę - czemu ja na to nie wpadłam ;:124 Teraz już za późno, nie chce mi się kolejny raz wszystkiego przesadzać ;:185
Tulipany ;:167
Ten miał być różowy, a jest...jak widać
Śmiać mi się chce, bo gdzie nie zajrzę, w każdym wątku, utyskiwania na pomylone odmiany ;:108 Przez trzy lata się na to wkurzałam :twisted: zmieniałam dostawców, kupowałam drożej i ... wszystko na nic. Postanowiłam... zaakceptować ;:170 a ewentualne pomyłki psujące efekt, ścinać do wazonu ;:183 W tym roku jeszcze nie odkryłam pomyłek, ale za to moje tulipki coś bardzo mikre ;:145
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Dorotko - wielki szacun dla Misia - kawał dobrej roboty a Twoja wymarzona rabatka przepiękna , a jak te wszystkie angielki tam zakwitną ;:65 , jak się troszkę ociepli zrobię zdjęcia Twoich róż i wstawię u siebie ;:196 , bo teraz u mnie raptem 8 stopni - zimnica straszna , aż się o roślinki boję ;:145
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Dorotko, śliczny murek Ci Mężuś wybudował ;:215
Normalnie "szacun" ;:180 ;:180 ;:180

Właśnie coś takiego i mi się marzy - uwielbiam kamień i cegły w ogrodzie.
Może i ja swojego ema namówię za rok, bo w tym roku to już on biedny nie chce słyszeć o żadnej ciężkiej pracy na działce :;230
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jaka solidna budowla powstała. Facet podszedł do tematu bardzo poważnie. Pochwal koniecznie ;:333 I to w jakim tempie. Ja na wszystko latami czekam...

Bardzo ładnie, teraz sobie obsadzisz, może jakieś zwisające dodasz i będzie MIODZIO.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko, ukłon w stronę Twojego eMa. Kawał dobrej roboty. Obrzeża w ogrodzie to zawsze dla mnie temat rzeka. Nie wszędzie pasują, a i klimat obrzeży musi wpleść się w klimat ogrodu. Dlatego moja teściowa nie mogła się nadziwić dlaczego ja poukładałam te gałęzie brzozowe wzdłuż rabaty z różami. Tak ma być mamuś - mówię do niej. A ona: no ja się nie znam ale myślałam, żeby to czymś ładnym otoczyć. Ja już jej nie wprowadzałam w tajniki moich zamierzeń ogrodniczych i idąc na łatwiznę powiedziałam, że kasy nie mam ale jak będę miała to sobie coś ładnego kupię. I ta biedna moja mama - nie mama mówi: a ile potrzebujesz? Wprowadziła mnie w osłupienie, bo ona chciwa nigdy nie była, ale....aż tak źle wygladają moje obrzeża? A ja lubię w niektórych miejscach naturalnie, bez wymuszenia.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Dorotka pochwały dla eMka za piękny murek, super wygląda ta podwyższona rabata ;:138
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Dorotko, fantastyczny murek. Em się spisał ;:138 . Tulipanki dziś u wszystkich chwalę. Ewidentnie nastał ich czas. Orliki lada moment i się pokażą. Moje jakieś też zakwitną. A jakie masz kolorki?
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”