Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Post »

Teraz zasychamy ... a kolejne kwiatki już stoją w kolejce :)

Obrazek

Obrazek
x-u-i
---
Od: 24 kwie 2014, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No w końcu doczekałam się! Dotarły moje maleństwa. Przepraszam że nie piszę na swoim wątku ale wiem że tutaj zagląda sporo osób mających oplątwy więc mam taką wieeeeeeelką prośbę do doświadczonych Forumowiczek. Co powinnam teraz zrobić żeby ułatwić im aklimatyzację? Niektóre mają leciutko podsuszone końcówki, ale przyznam że to moje pierwsze doświadczenie z oplątwami więc nie wiem czy taka ich uroda czy po prostu są lekko podsuszone. Powinnam je już zrosić czy poczekać np. do jutra żeby oswoiły się z warunkami panującymi w mieszkaniu? (w końcu podczas podróży miały dużo chłodniej)..
Będę wdzięczna za wszelkie rady bo nie chciałabym im zaszkodzić.
A oto moja gromadka:
Obrazek

Wieczorem postaram się wrzucić lepsze zdjęcia już na moim wątku.
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne maluszki :) podeschniętymi końcówkami u niektórych nie przejmuj się. Ja bym zrosiła je jutro rano, ale o tej porze roku delikatniej, nie zalewaj ich. :) No i czekam na kolejne portrecikowe fotki już u Ciebie :) ale fajnie :) kolejne oplatowisko jest ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Piękne nowości ;:138 niech super rosną. Piękną masz kolekcję i zachwycające zdjęcia. A to ona rosną bez ziemi? spryskujesz je tylko? ja to jestem zielona w tej kwestii :oops:
x-u-i
---
Od: 24 kwie 2014, o 12:55

Post »

mmudant - bardzo Ci dziękuję za informację. Jutro je zroszę. I zapraszam do siebie bo wrzuciłam już fotki :)
Co do trzech ionanth mam wątpliwości czy je dobrze zidentyfikowałam, więc będę wdzięczna za korektę jeśli coś gdzieś pomieszałam.
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oplątwowych migawek kilka...

Oto kuzynki Ionanthy.Niestety nie potrafię określić ich gatunków... Zwłaszcza ta z prawej strony zdjęcia jest dla mnie zagadką... Rośnie w kulkę, jest jasnozielona, srebrzysta i nie jest podłużna, Może poratuje ktoś? :)

Obrazek

A to magnusiany, fotka marna, ale chciałam pokazać jak jej się fajnie stare liście wywijają do spodu oplatając korzeń, wygląda jakby go chwytała liściowymi łapkami :)

Obrazek

Srebrzyste, rozetkowe oaxacany

Obrazek

Obrazek

Igiełkowe panienki, zielona filifolia i szaro srebrzysta argentea:

Obrazek

Obrazek

A to dwie takie najeżone, srebrne, mechate, o lekko sztywnych liściach atroviridipetala i fuchsii Mexiko. Niby są podobne, ale jednak inne jak im się bliżej przyjrzeć:

Obrazek

Fasciculacie obcięłam pęd kwiatowy, bo w pod łuseczkami kłosa odkryłam niewielkie, ale zawsze, skupiska tego robactwa... zlałam ją chemią i mam nadzieję że się zregeneruje... Ciężko jest usunąć to robactwo z oplatwy, one mają takie sztywne liście, rozchylając je - wyłamują się, a nie pozciągam drani nie rozchylając liści - kompromisu szukać trzeba...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Bardzo ciekawe rośliny, osobiście dla mnie najładniejsze są rośliny na pierwszej fotce, takie krępe - zwięzłe i gęste rozety ;:215 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madzia - jak ja bym chciała tak w lot rozpoznać każdą ionanthę, kolejne marzenie ;:204
No niestety to wyższa szkoła jazdy, jeszcze trzeba się pilnie pouczyć !!
A żeby nauczyć się dobrze je rozpoznawać, to trzeba by mieć je wszystkie pod ręką i porównywać, a i to nie do końca ?
No i sama wiesz, że niektóre z nich są niemal identyczne, a różnice są widoczne dopiero po tym,
jak się pięknie wybarwią na słonku, albo zakwitną :lol:
Chociaż ta z prawej to jednak wygląda mi na T. i. var. ionantha, chociaż faktycznie dość nietypowa, piękna z niej kulka ;:167
A ta z lewej przypomina T. i. var. rubra, choć to tylko spekulacje.
Dodatkowym tropem byłaby informacja, gdzie je nabyłaś :lol:
Bo nasza p. Beata ma tylko 4 odmiany ionantha, a to mocno zawęziłoby poszukiwania nazwy :;230
Goeppertia, czyli kaletee, mam przyjemność obsługiwać już około 3-4 lata,
i dopiero teraz nieśmiało mogę powiedzieć, że co nieco o nich wiem.
To na nasze pupilki, żeby nauczyć się tak 'w ciemno' rozpoznawać te ponad 700 odmian, to życia braknie ;:145
Po tej Twojej przepięknej sesji ;:138 ;:138 ;:138 stwierdzam po raz kolejny,
że dla mnie najpiękniejsze są te bardziej zielone + rozczochrane gatunki !!
Poza pierwszą, trzy ostatnie fotki najbardziej mnie zachwycają ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Zjawiskowe i cudownie je przedstawiłaś na fotkach.
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

raflezja pisze:
Myślę, że wymoczenie w BI 58 Nowy, może nie raz, ale dwu- lub trzykrotnie załatwiłoby sprawę.

A czy umiesz pomóc mi w ustaleniu stężenia do oprysku/wymoczenia w tym środku? nie jestem pewna czy dobrze wyliczyłam. W ulotce napisali że dawka do jednorazowego stosowania to 0,5 L/ha, a zalecana ilość wody to 300 L/ha. Bo moich wyliczeniach wychodzi mi że ok 2 ml środka na litr wody. Dobrze mi to wyszło???
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Magda!
Ja daję 3,5 ml na 2 litry, czyli 1,75 ml/1 l wody. I podlewałam tym roztworem hoję w hydro.
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok :) bardzo dzięki, zrobię więc podobnie. Z kąpielą poczekam na jakiś słoneczny weekend aby nie zalać panienek, coby nie pogniły teraz zimą.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Czytam dyskusję Pań, na temat wełnowców w hojach uprawianych w hydro i chciałbym zapytać w jaki sposób to paskudztwo "zawitało" do Waszych roślin, tz. "przyszło" z jakąś rośliną czy w jakiś inny sposób ? Drążę temat, ponieważ chciałbym w możliwie najlepszy sposób zabezpieczyć moje hoje, przed tymi szkodnikami. Obecnie profilaktycznie spryskuję przy każdym podlewaniu wszystkie rośliny, naparem z wrotycza, ale przede wszystkim jako zabezpieczenie roślin przed przędziorkami. Przy następnym podlewaniu, rośliny podleję również tym naparem. Wyczytałem, że niszczy - jest również trujący dla szkodników żerujących w podłożu. Dla roślin jest obojętny.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie nie mam pojęcia skąd to przyszło. Bo najbardziej zaatakowana była roślinka którą mam długo, nie te w miarę nowe. Zauważyłam, że to robale wybierają te bez włosków. Wydaje mi się, że mogły być przywleczone na czymkolwiek, nawet na jakiejś sezonówce z marketu, larwy się przeniosły i jest .... Kolega też miał u siebie wełnowca, pryskałam jego dracenę kilka razy, może sama jakoś na sobie coś przyniosła? może tak być? takie miałam też przemyślenie właśnie ...
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniałe podkładki mają twe cudowne tillandsie;).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”