Aguś witaj w moim ogródku
Dziękuję Ci za tak miłe słowa o moim zielonym azylu , miło mi, że podoba Ci się i zapraszam ponownie
Zawsze mam problem z odpowiedzią na pytanie ile lat ma mój ogród..... ponieważ dom został wybudowany ponad 40 lat temu i ogród jest uprawiany cały czas..... ale on cały czas ewoluuje i niesamowicie się zmienia...... kiedyś przez lata były tu same warzywa, później kilka szpalerów porzeczek i drzewa owocowe..... później trawnik z kilkoma rabatami kwiatowymi i rozsianymi tu i ówdzie iglakami.... później przybywało coraz więcej rabat typowo ozdobnych i miejsce z użytkowego zamieniało się w wypoczynkowe....chyba takie powstawanie ogrodu typowo ozdobnego to jakieś 15 lat.... z tym, że to ostatnie lata są najbardziej bogate w tworzenie jego obecnego wyglądu.... Najwięcej nasadzeń i powstanie wielu rabat to ostatnie 5-6 lat...
Zobaczysz jak szybko i u Ciebie zrobi się roślinny busz ....
Czy możesz zdradzić mi na PW skąd dokładnie jesteś ???
Reniu dziękuję, miło mi bardzo, ze podobają Ci się
Grażynko i ja mam nadzieję, że już na dniach pojawią się kwiatuszki.... wczoraj był pierwszy ciepły i słoneczny dzień.... dziś jest tak samo ..... więc kwiatuszki powinny pięknie ruszyć.... Wczoraj znalazłam
AŻ 4 
krokusy..... z tym , że każdy w innym punkcie ogrodu

ale teraz ,,ruszą z kopyta,, ....
U mnie też już od dłuższego czasu widoczne są kły Triumphatora......jeśli mocniej podskoczą, to w przypadku przymrozków trzeba będzie j przykrywać ... pozostałe lilie na szczęście jeszcze pod ziemią.... jeszcze troszkę za wcześnie na nie....
Buziaki
Gosiu dziękuję
Roślinki faktycznie już się ładnie porozrastały, za chwilę i u Ciebie tak się stanie i z pojedynczych sadzonek zrobią się potężne kępy.... to idzie naprawdę szybko
Z hortensją jest wszystko w porządku, to właśnie chodzi o te boczne pąki..... super, że są , więc będzie piękne kwitnienie
Na szczycie gałązki przeważnie tkwią zeszłoroczne suche kwiatostany, które trzeba wyciąć..... muszę się za to wziąć, pogoda już piękna, więc wreszcie ruszam do prac ogrodowych..... a roboty ogrom..... mnóstwo suchych badyli do wycięcia, bo jesienią nie wszystkie wycinam.... część zostawiam do wiosny....
Majeczko dziękuję, ciesze się bardzo, że przyjemnie Ci się spacerowało
Wspaniale , że pysznogłówki po zimie w tak wspaniałej kondycji...... u mnie moja stara kępa pięknie wygląda, ale 2 posadzone w zeszłym roku, jeszcze nie pojawiły się..... mam nadzieję, ze nie przepadły, że pokażą się.... bo to 2 odmiany bordowe, na których bardzo mi zależało....
Aguś sobota była u mnie jeszcze pochmurna, ale wczoraj zupełnie inny świat..... słoneczko, cieplutko.... po prostu pięknie, dziś od rana tak samo

Pojawiły się
4 krokusy ..... każdy w innej części ogrodu

ale teraz już ruszy, słoneczko jest , więc i kwiatuszki pojawią się
Jadziu z trawniczka pozostały tylko kręte szersze i węższe ścieżki
Fotko mam nadzieję już lada dzień będą, już są pierwsze pojedyncze krokusiki ....
Marzenko dziękuję
U mnie od wczoraj pogoda podobna.... słońce przepiękne, w dzień cieplutko, ale rano biało..... to nic.... najważniejsze że jest słoneczko, to wszystko ruszy

Ja koniecznie muszę posadzić przebiśniegi.... urocze kwiatuszki a u mnie są tylko 2....
Ewuniu oczywiście, ze kompozycja w ogrodzie to rzecz bardzo ważna..... bardzo sie cieszę, że masz pomysł gdzie posadzić lilie.... to takie piękne kwiaty, ze naprawdę warto mieć je w ogrodzie i cieszyć się ich widokiem i zapachem.
Kupując cebule zwróć uwagę na wysokość do jakiej rosną, bo z tym jest bardzo różnie..... nie wszystkie wyrastają na kolosy.... są i znacznie niższe odmiany
Kochana bardzo Cię namawiam do założenia wątku, jestem naprawdę ciekawa Twoich ostróżek.... bardzo je lubię a i różyczki niesamowicie mnie zaciekawiły
Dorotko witaj, bardzo się cieszę , że jesteś i dziękuję za miłe słowa