Wiejski ogród początki, radości i problemy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród początki, radości i problemy cz.2

Post »

Witam wszystkich odwiedzających. ;:168
Obecność soczystych kolorów wśród roślin zwiastuje nadejście wiosny ;:138 ;:138
W sobotę popracowałam w ogrodzie a głównie przycinałam róże. Pergola dla Laguny skrócona a sama różyczka została przycięta.
Degenhard i Moonlight J.Pemberton również przycięte. Tylko tyle udało mi się zrobić a sama Laguna pochłonęła ponad 3 godziny .
Za radą Dorotki i Jadzi wycięłam starsze grube pędy i drobne bardzo krótkie. Jest jeszcze parę cienkich, ale długich, na których jest dużo nowych przyrostów i te póki co zostawiłam. Czy powinnam je przyciąć lub całkiem wyciąć? Efekt mojego cięcia będzie widoczny w porze kwitnienia. Jeszcze ogrom pracy przede mną. Po sobotnich oględzinach ogrodu załamałam ręce :;230 No cóż wiem że eM starał się bardzo ale..... :wink:

Jadziu, Dorotko Dziękuje za wskazówki.
Aniu to NN. Limka jest u mnie 4 lata.
Marysiu mam Mozarty. Jeden był na pergoli a drugi na rabatce w formie rabatówki.Ten na pergoli przycięłam bardzo nisko i zostanie przesadzony.Zastanawiam się nad drugim co z nim zrobić i chyba też zostanie przesadzony .

Przed zmianą
Obrazek

Po zmianach

Obrazek

Marysiu po lewej stronie Mozart w formie rabatowej. pod taką nazwą kupiłam te róże.

Obrazek

Mozart na pergoli :)

Obrazek

Kilka fotek z lata

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mozart (rabatówka?)
Obrazek

Portrecik piwonii NN
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joasiu, różnica jest szalona. Wreszcie Laguna okiełznana :D Zobaczysz, że róża odpłaci się pięknym kwitnieniem za trud jaki włożyłaś.
Ja też trochę podziałałam ogrodowo i w tym roku postanowiłam różom nie żałować sekatora. Zaczęłam od rabaty angielskiej i dość odważnie ogoliłam niektóre panny. Mam nadzieję, że się nie obrażą i wypuszczą nowe, silne pędy :wink:
A Twój Mozart jest zabójczy ;:215
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Twoja Laguna poszlała ;:oj , tak miałam ze swoją Veilchenblau i Bobby Jamesa, w ubiegłym roku musiałam je przerzedzić, bo w tym miałabym problem cokolwiek zrobić w tej plątaninie gałęzi, zwłaszcza, że kolce mają pokaźnych rozmiarów, szczególnie ta druga.
Teraz niecierpliwie czekam na efekt.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu :wit
Ależ t masz krzaczory różane, wielkie piękne :shock:
Czym t je karmisz ??
Mozart na pergoli jest jeden ? Przepiękny . ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Teraz Laguna wygląda dostojnie na pergoli i ma sporo miejsca , a jak zakwitnie to klękajcie narody . Ukwiecone te Mozartowe poletko ;:215 taka kolorowa plama na środku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Asiu Mozart na pergoli jest fantastyczny, ale śmiem twierdzić, że
Mozart (rabatówka?)
to nie Mozart! ma zupełnie inne kwiatki :wink: Co nie umniejsza urodzie róży :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Joasiu,róż dochowałaś sie ślicznych ,rozrosły się pod Twoją nieobecność pięknie ,dużo mamy pracy w ogrodach ale tak już wygląda wiosna u ogrodników,pogoda na razie w kratkę ,u mnie dzisiaj wieje ,wiatr przegania chmury i raz jest słońce a raz ciemno jakby padać chciało,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Joasiu wspomnienia cudne i mega wypasione. ;:167 , dziewczyny Ci podpowiadają, a przy okazji i ja się uczę. Marzą mi się takie piękne okazy róż jakie tutaj pokazujesz ;:167
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam odwiedzających
W sobotę udało mi się wykopać trzy sztuki New Dawn i dwa Moazarty które, nimi nie były. Róże przycięłam bardzo nisko i przesadziłam w inne miejsce. To były potwory...korzenie średnicy około 17 cm. Chyba pnących panienek nie zaproszę już do siebie :wink:
W miejsce po różach posadzę wiciokrzewy lub powojniki. Proszę o podpowiedzi ,pnącze silnie rosnące pachnące.

Rozsypałam 20 wiaderek kompostu pod roślinki przyszłym tygodniu będzie robiona opaska wokół stawu i tam zostanie posadzona większość bylin z głównej rabaty. Na razie pozostaną jeszcze irysy bo te będę mogła dzielić dopiero w sierpniu. Czy może można wcześniej?
Następnie rabatka zostanie oczyszczona z cegieł, kamieni i gruzu. Moja działka to trudny teren to gruzowisko przykryte warstwą ziemi. Jakie było moje zdziwienie kiedy pierwszy raz chciałam sadzić pierwsze rośliny. W kilku miejscach próbowałam wbić szpadel i wszędzie napotykałam opór w postaci gruzu. Dopiero wtedy dowiedziałam się że, został zburzony dom a gruz po nim przykryto warstwą ziemi. Przed sadzeniem wykopuje wielkie doły dodaje ziemi i kompostu ale gruz i tak się przemieszcza i znowu robi się gruzowisko. Tak na przykład wczoraj z dwóch dołków pod róże miałam dwa wiaderka gruzu :( Dlatego przenoszę wszystkie rośliny nad staw a głowną rabatkę chcę oczyścić i cegieł i gruzu, dosypać ziemi oraz posadzić rośliny. Będzie to w większości biała rabatka.

Dorotko ja poszłam za Waszym przykładem i też bardzo mocno cięłam róże. Ciągle się uczę a dzięki forum zdobywam wiedze.
Daysy bardzo lubię Lagunę ,chociaż nie jest to mój ulubiony kolor a sama róża jest zakupowym przypadkiem, to jest moja ulubienicą. Wolę jaśniejsze kolorki i kwiaty bardziej pełne.
Aniu na wiosnę daję różą kompost a potem zasilam nawozem . Czasem podlewam gnojówką z pokrzywy.
Jadziu poletko Mozartowe zlikwidowane. Róże nisko przycięte i przesadzone a reszta spalona.
Marysiu likwiduję to co tylko ma imię a odmianowo się nie zgadza np. Mozart. Szkoda miejsca na takie niewiadome a przecież jest tyle innych roślinek.
Martuś pogoda w kratkę ,w nocy zimno w dzień cieplej. Chciałam już flance wystawić do szklarni ale wydaje mi się że, jeszcze za zimno.
Małgosiu ja też chłonę wiedzę na forum i wszystko skrzętnie zapisuję.Bez forum nie znałabym wielu roślin a wiedza o pielęgnacji i uprawie byłaby nikła.

Kiedy można dzielić i presadzać rozchodniki?

Czy to chwast? ;:218
Obrazek

Laguna
Obrazek

Piwonie
Obrazek

Rozchodnik
Obrazek

Liliowce
Obrazek

Moja ulubiona Hosta
Obrazek

Nieśmiały tulipan
Obrazek

Moje dwa kwiatuszki ;:167 ;:167
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Joasiu jak nie możesz dodać nowego postu przecież napisałaś Jak tam wiosenne kwitnienia u ciebie Czy Tobie obiecałam w razie czego Cafe au lait otóż mam dwie sadzonki do oddania oczywiście nie są jakieś wielkie ale przez sezon się namnożą ;:196 Jeśli tak podaj adres
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu wreszcie udało mi się dodać post cały czas był komunikat o błędzie. Kwitnienia mało będzie w tym roku, bo roślinek niewiele a jeszcze planuję przesadzenia więc muszę poczekać do następnego sezonu. Jeżeli masz nadwyżkę Cafe to chętnie przygarnę. ;:168 ;:168 Napisze na priv.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Psie kwiatuszki fajniusie ;:215
A co to za twoja ulubiona Hosta ?Co to za odmiana ?
I to aktualne zdjęcie ?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Joasiu słodkie psie mordki do wygłaskania ;:167
Na pierwszym zdjęciu wilczomlecz :D
Masz już taką dużą hostę ;:oj
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Joasiu tymi fotkami psiaków to złapałaś mnie za ;:167 . Śliczne kochane modusie :tan . Wygłaskaj je ode mnie, proszę ;:168
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Joasiu,ochłodziło się nam bardzo to możemy troszkę odpocząć od ogrodów ,a zająć sie domem ,lub odpocząć ,chociaż chyba nie umiemy odpoczywać ,przynajmniej ja ,zawsze coś wymyślę do pracy,nie ma to jak dobre zajęcie :uszy ,pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”