Witam odwiedzających
W sobotę udało mi się wykopać trzy sztuki New Dawn i dwa Moazarty które, nimi nie były. Róże przycięłam bardzo nisko i przesadziłam w inne miejsce. To były potwory...korzenie średnicy około 17 cm. Chyba pnących panienek nie zaproszę już do siebie
W miejsce po różach posadzę wiciokrzewy lub powojniki. Proszę o podpowiedzi ,pnącze silnie rosnące pachnące.
Rozsypałam 20 wiaderek kompostu pod roślinki przyszłym tygodniu będzie robiona opaska wokół stawu i tam zostanie posadzona większość bylin z głównej rabaty. Na razie pozostaną jeszcze irysy bo te będę mogła dzielić dopiero w sierpniu. Czy może można wcześniej?
Następnie rabatka zostanie oczyszczona z cegieł, kamieni i gruzu. Moja działka to trudny teren to gruzowisko przykryte warstwą ziemi. Jakie było moje zdziwienie kiedy pierwszy raz chciałam sadzić pierwsze rośliny. W kilku miejscach próbowałam wbić szpadel i wszędzie napotykałam opór w postaci gruzu. Dopiero wtedy dowiedziałam się że, został zburzony dom a gruz po nim przykryto warstwą ziemi. Przed sadzeniem wykopuje wielkie doły dodaje ziemi i kompostu ale gruz i tak się przemieszcza i znowu robi się gruzowisko. Tak na przykład wczoraj z dwóch dołków pod róże miałam dwa wiaderka gruzu

Dlatego przenoszę wszystkie rośliny nad staw a głowną rabatkę chcę oczyścić i cegieł i gruzu, dosypać ziemi oraz posadzić rośliny. Będzie to w większości biała rabatka.
Dorotko ja poszłam za Waszym przykładem i też bardzo mocno cięłam róże. Ciągle się uczę a dzięki forum zdobywam wiedze.
Daysy bardzo lubię Lagunę ,chociaż nie jest to mój ulubiony kolor a sama róża jest zakupowym przypadkiem, to jest moja ulubienicą. Wolę jaśniejsze kolorki i kwiaty bardziej pełne.
Aniu na wiosnę daję różą kompost a potem zasilam nawozem . Czasem podlewam gnojówką z pokrzywy.
Jadziu poletko Mozartowe zlikwidowane. Róże nisko przycięte i przesadzone a reszta spalona.
Marysiu likwiduję to co tylko ma imię a odmianowo się nie zgadza np. Mozart. Szkoda miejsca na takie niewiadome a przecież jest tyle innych roślinek.
Martuś pogoda w kratkę ,w nocy zimno w dzień cieplej. Chciałam już flance wystawić do szklarni ale wydaje mi się że, jeszcze za zimno.
Małgosiu ja też chłonę wiedzę na forum i wszystko skrzętnie zapisuję.Bez forum nie znałabym wielu roślin a wiedza o pielęgnacji i uprawie byłaby nikła.
Kiedy można dzielić i presadzać rozchodniki?
Czy to chwast?
Laguna
Piwonie
Rozchodnik
Liliowce
Moja ulubiona Hosta
Nieśmiały tulipan
Moje dwa kwiatuszki