Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

Tajeczko, dorcia7, Edyta1, gajowa, sweety, doromichu, Annes77, Zeniu, justi77. Pacynko, nena08, JagiS, Bogulenko, Margo, jola1, dzięki wam, moje dobre kobiety, za słowo pociechy. Wzruszyłam się, gdy tyle postów od was dostałam, to dla mnie bardzo ważne, bo oznacza, że zaglądacie i nie wszystko idzie w kosmos, czyli sobie a Muzom. To uzależenienie of forum czasem sprawia, że człowiek czuje się jakiś markotny i opuszczony, gdy mało osób zagląda. W tym roku odczuwam to jakoś wyjątkowo, bo ostatnimi laty nie było na FO takiej ospałości jak teraz. No ale nic, jest jak jest, ja też już tak często nie pisuję u innych jak dawniej. Może zimą będzie lepiej. Odpowiem tylko Pacynce, że dmuchawy dotychczas nie kupiłam..,. bo jakoś się nie złożyło. I odpowiem Margo2, że te moje iglaki na zdjęciu to nie cisy, tylko jałowce, chyba odmiany "Arnold", a mam je od 7 lat i przycinam czubek, żeby wyższe nie rosły. Dobre są na skalniaki, bo w ogóle nie zajmują miejsca. A joli1 odpowiem, żeby poradziła Zbyszkowi, by zaczął sam pisać w waszym współnym wątku, robił zdjęcia i zapraszał nas do siebie w odwiedziny, no i nas oczywiście też odwiedzał :D

Bardzo oryginalnie wybarwiły mi się w jednym miejscu na czerwono żurawki Sweet Tea. Od kilku lat takie ogniste nie były, tylko zawsze jak nazwa wskazuje... słodko-herbaciane.
Obrazek

Modrzew jeszcze dzielnie utrzymuje swoją płową lwią grzywę. :)
Obrazek

Stipa wdzięcznie powiewa puchatymi kłoskami.
Obrazek

Kwitnie Stephania Baronin.
Obrazek

Ogólnie.
Obrazek

Przepięknie wybarwione prosa...
Obrazek

Obrazek

I rozesłane na głazach turzyce
Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

To pewnie ta niezwykle piękna, ciepła i słoneczna jesień sprawiła, że nie mamy czasu na wpisy, choć niewątpliwie odwiedzamy nasze ulubione wątki. Wandziu daruj, ale w listopadzie będzie już łatwiej ;:196 Szczególnie takim jak ja ogrodnikom, którzy jeszcze ciągle w pocie czoła, tworzą swoje zielone otoczenie. Za jakiś czas będę już tylko z kawką biegać, ale teraz ciągle jeszcze z łopatą i taczką, więc wieczorem sił brak na sensowne wpisy, a bazgrać byle co, hadko...

Zapewniam Cię solennie, że odwiedzam Twój watek regularnie i niezmiennie zachwycam się zdjęciami Twojego pięknego ogrodowego zakątka!
Bądź więc tak miła i nie pozbawiaj mnie tej przyjemności ;:180
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Muszę zakupić te Arnoldy, albo inne jałowce tego typu. Zawsze się zmieszczą a stworzą pięterko na rabacie
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wandziu
Aż muszę sie ujawnic że swego ukrytopodgladactwa, bo jeszcze wątek zamkniesz ;:196 ;:oj ;:oj
Jest tak jak piszą dziewczyny-ładną jesień sprawia, że człek w każdej wolnej chwili pędzi do ogrodu. A tam wiadomo.... zajęcie się zawsze znajdzie. Ją osobiście odwiedzam FO systematycznie ( o uzaleznieniach dyskutować nie będziemy), ale ślady pozostawiam u nielicznych. Brak czasu, wieczne zapedzenie , Mój wątek też w formie przetrwalniczej do wiosny wytrzyma. Buzki serdeczne.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu modrzew cudo ;:167
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

He, he, dała się Wandeczka przekonać ;:138.
Idę o zakład, że większość z nas robi to, co Muffinka :!: A wszystkiemu winna pogoda.
Jakoś teraz praca w ogrodzie bardziej męczy i bardziej brudzi. Tyle śmieci ta jesień generuje ;:306.
A ja, na przykład, mam jeszcze straszną robotę z jabłkami, które w dodatku muszę komuś rozdać, tyle tego jest. Poza tym ogród przed zimą staram się doprowadzić do stanu prawie idealnego, bo przecież całą zimę będę na niego patrzeć i tylko patrzeć. Wrobiwszy się w dużą ilość róż też znakomicie dołożyłam sobie jesiennej roboty ;:224.
Co mi zostało do zrobienia? Liście, nawóz na trawniki, podlanie zimozielonych, no i 83 kopce róż ;:219.
Ale przyjdzie taki dzień, w którym pogawędki z forumowiczami będą najbardziej atrakcyjną rozrywką :!:

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Mufko, ano widzisz, czekałam od długiego czasu na twoją wizytę i zastanawiałam się, co sprawiło, że nie zaglądałaś w moje progi. A to pogoda winna była :D No tak, pogoda w tym roku skłaniała do przebywania na świeżym powietrzu. Takiej jesieni cudnej to ja nie pamiętam. Na Wszystkich Świętych zawsze był mróz i śnieg, a chyzantemy postawione na grobie stały w swojej krasie tylko do wieczora. Dzisiaj jednak zauważyłam już ochłodzenie i chyba niedługo nastąpi odwrót z ogrodów do komputerów. Liczę więc na twoje wizytki :D
Margo, iglaki Arnoldy jak najbardziej godne polecenia do naszych niewielkich ogródków. ;:108
E-mienta, oj jak dobrze, że znowu cię widzę, tym bardziej, że przecież poznałyśmy się osobiście. Wiem, że u siebie też bywasz rzadko, bo zaglądam od czasu do czasu i rzadko widuję nowości. A szkoda, bo naprawdę masz co pokazać i zawsze z przyjemnością oglądam. Obiecaj, że będziesz zostawiać u mnie ślad, bo wiadomo, jak cieszy każdy wpis.
Annes77, modrzew to jedno z fajniejszych drzewek. Ja w ogóle lubię drzewka na nóżkach. Wiadomo, miejsca nie zabierają, a tło ładne robią dla innych roślin.
JagiS, a wyobraź sobie Jagódko, że ja kopców dla róż robić nie będę. Nazbierało mi się tych róż ze 150 i po prostu doszłam do wniosku, że te kopce nic nie dają. Jak coś ma wymarznąć, to i tak wymarznie. Tej srogiej zimy z 2011/12 okazało się u mnie, że nie ma żadnej reguły. Niektóre bez kopców przetrwały, a niektóre z kopcami zmarzły. Dość więc zamartwiania się, idę na żywioł. Co będzie, to będzie.
A akcji z jabłkami to ci szczerze współczuję, bo tego już na żywioł nie da się zdać. Pognije toto i będzie brzydko... z widoku i z zapachu :wink:

Obrazek

Samotny, opóźniony floksik :D
Obrazek

Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

A skąd Ci się wzięło 150 ;:oj. Jakieś krasnale Ci chyba nasadziły ;:224.
I gdzie to wszystko pomieściłaś...
Ja zakopcuję solidnie to, co posadziłam jesienią, reszta dostanie kopczyki z kory.
W zapasie na wsiakij słuczaj mam trochę gałęzi z podciętego świerka.
Ale masz rację, patentu i 100 % pewności nigdy nie ma... ;:224.

Pozdrawiam z deszczowego Pruszcza - Jagoda
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu witaj. :wit
Powiem Ci, że jesienny ogród usłany opadniętymi liśćmi bardzo ładnie wygląda. ;:108
Śliczne fotki. Może Małgosia tego nie przeczyta. ;:306
Masz bardzo dużo róż w swoim ogrodzie. ;:138
Jednak chociaż mam bardziej pospolite odmiany, ale nie odważę się nie okopczykować na zimę, jeśli nie będzie śniegu, to mogą wymarznąć.
Dwa lata temu dzięki kopczykom ani jedna mi nie wypadła.
Miłego wieczoru. ;:196
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Potwierdzam obserwację, że podczas bardzo mroźnej zimy przeżyły tylko te części róż, które były w kopczyku z ziemi. Ale i ja w tym roku nie będę kopczykowała, a to z takiego powodu, że moje róże kwitną marnie, miałam z nimi nie miłe zdarzenie w tym sezonie. Do kopczykowania musze nawozić ziemię ponieważ mam za blisko inne rośliny żeby kopać koło krzaka, a po kilku latach nawożenia ziemi za bardzo podniósł mi się jej poziom.
A teraz będzie o cudnym foksiku. U mnie takie spóźnione kwitnienie mają te, które wiosną wykiełkowały z nasion. Ja nie ucinam floksów na zimę właśnie w celu wysiania się ich. Ponieważ u mnie jak wiesz nornice i ślimaki eliminują to co ja chcę żeby rosło, to pozwalam się wysiewać tym roślinom które dają radę przetrwać. I tak mam lato i jesień z pachnącymi floksami.
Dzięki Twoim Wandziu zdjęciom z ogrodu zasypanego złotymi liśćmi polubiłam liście w ogrodzie i usuwam je na razie tylko z trawnika i to raczej rzadko. Jesień to jesień, liście mają opadać z drzew.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu Twój ogród w dywanie z liści wygląda niesamowicie.... taki cudowny nastrój...... sam romantyzm.....
Sweet Tea naprawdę wspaniale się wybarwiła..... kolorek aż parzy .... to jedna z moich ulubionych odmian ;:167
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Wandziu , no to i ja , cichy podglądacz ;:7 ;:7 , coś w końcu wpiszę. ;:333 Tak kolorowe żurawki to ''zasługa''' pogody. Moje też w tym roku pięknie wybarwione.
Teraz pozostało trzymać rękę na pulsie i czekać na mrożną pogodę , okryć co wymaga tego. Niechby ten moment opóżnił się jak najdłużej. Prognozy pogody o ostrej zimie (rosyjskich meteorologów) to na pewno zagrywka polityczna, chcą nas psychicznie osłabić. Wczoraj oglądałem mrowiska w lesie , nie są zbyt wysokie. Te małe owady mają lepszych prognostyków. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu :wit cudownie wygląda Twój ogród...modrzew u mnie też w takim samym stanie...zauważyłam za modrzewiem etykietkę...nowo posadzony klemek rośnie... czy to coś innego :?: Trawki nieziemsko wyglądają pomiędzy innymi roślinami...bardzo się rozsiewają :?:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

150 ;:oj
Nie mam pojęcia gdzieś Ty to zmieściła. Jesteś mistrzynią upychania.
Ja ze swoimi 60 mam problem z wygrabieniem liści, z kopcowaniem mniejszy.
Najgorsze, że prawie wszystkie róże mają jeszcze ładne listki. Kiedy je stracą?
Boję się, że będę je sprzątała jak nadejdą zimne dni. Nie cierpię pracy w takich warunkach
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wandziu,
Ja też jestem bardzo zaskoczona tą liczb róż.
Dobrze, że nie zamawialaś więcej, dla twojego dobra :wink: te z tamtego roku już chyba dobrze powinny się trzymać zimą, jest spora szansa. Kopczykowanie jesienią - ciężka sprawa....ale to nic w porównaniu z likwidowaniem kopczyków wiosną, prawda? :roll:
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”