Tolinka i róże

Zablokowany
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tolinka i róże

Post »

Kupiłam zeszłej wiosny podobne śliczności na nóżkach ale w L...u. Poza tym że z pięciu przeżyły tylko dwie :wink: , to kwitły bardzo ładnie do jesieni. Mam je w doniczkach i teraz zimują grzecznie i bezproblemowo (widzę że mają zdrowe pączki) w gospodarczym. Mają tylko okryte doniczki i były dwa razy lekko podlane. Myślę że będzie ok, oby do wiosny :D .
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tolinko róże z A miały na kartoniku nazwę ' Róża parkowa angielska '. Na etykietach były w trzech, czy czterech kolorach. Ja kupiłam różową, purpurową i morelową. I ta ostatnia okazała się żółtym Graham Thomas :roll:, a po cichu liczyłam, że będzie to Abraham Darby...zwiodła mnie ta etykieta.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Małgosiu rozumie Cię ,wykopywanie cebul jesienią nie jest przyjemnością to fakt ;:219 ale ja uwielbiam również dalie ,a te niestety trzeba wykopać.

Witaj Beatris :wit myślę że jak trafisz na taką co ci skradnie ;:167 nie będziesz mysleć ;:306 pienne to piękne formy ,ale ja mimo łagodnych zim już do gruntu nie wysadzę ,wolę trochę pracy włożyć i czasu poświęcić na schowanie przed zimą ;:108

Sławeczko więc masz doświadczenie w panienkach do okienka ;:138 ty mi napisz kochana jak ty się nimi opiekowałaś że ładnie rosły,czytałam że trzeba zraszać listki i żeby było raczej chłodno w pomieszczeniu ;:218

Dorotko no właśnie....pamiętam te kartoniki ,a że tu na forum często mówi się kartonikowych pomyłkach ,to ja już wolę nie ryzykować ,bo człowiek kupi,narobi się ,czeka ,czeka ,a tu zonk ;:202
Wiem że czasem i ze szkółki są takie niespodzianki,tylko że te czasem potrafią być bardzo miłe :wink:

Wreszcie wyjrzało słonko ;:3 i podobno tak ma być parę dni,więc sobota będzie w ogrodzie :tan
Dzisiaj przeglądałam karpy dalii,nie mam za bardzo warunków do przechowywania i dalie na tym cierpią ,dzisiaj pożegnałam się z moją ulubioną Vera's Elma ;:145 muszę coś wymyślić jak je przechowywać,bo żal się z nimi rozstawać ;:222
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tolinko widzę, że mamy ten sam problem z przechowywaniem roślin przez zimę. Też bardzo lubię dalie, ale niestety nie mam gdzie ich trzymać. O różach piennych też myślałam, chciałam dwie przy wejściu do domu/wejście mam od południa/, ale boję się, że zimy biedulki nie wytrzymają, a to już są spore wydatki, ;:185 żeby traktować je jak rośliny jednoroczne. Więc tymczasem pooglądam sobie u Was ;:108 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Doświadczenie mam małe, ale zachęcające :) .

Poza maluchami z marketu mam jeszcze Chopina na pniu. Też zimuje w tym samym pomieszczeniu, już drugą zimę.
Jak przechowywać róże pienne w doniczkach poradziła mi pani w Rosarium. Pokazała zwykłą, dużą stodołę gdzie trafiają na zimę ich róże. I nic więcej nie robią.

Moje mają tylko osłonięte doniczki (obsypane słomą). Temperatura w pomieszczeniu zdarza się że spada poniżej zera, ale myślę że nie więcej niż do -5, może -7. Bardzo ważne żeby ich prawie nie podlewać!!! Ziemia oczywiście nie może całkowicie przeschnąć. W tym roku przez całą zimę lekko podlałam dwa razy i myślę że to już wystarczy. Moje mają też ciemno czyli ewentualne słońce nie przeszkadza im w drzemce.
Zastanawiam się czy Chopina nie spróbować uprawiać w gruncie :?: . Donica jednak jest spora i ciężka. Do tej pory się obawiałam ale niektóre forumki zachęcają.
Pozdrawiam. Sławka
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Tolinko ja jeszcze nie skusiłam się różą na nodze ,ale kto wie może w przyszłości . Póki co też mam problem z przechowaniem wszystkich wrażliwców na szczęście rodzice M mają piwnicę więc tam znoszę to i owo. Krucho ostatnio z kasą niestety ,a nam się marzy taka prawdziwa piwnica ziemianka.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko taka ziemianka to skarb dla ogrodo-maniaka ;:224

Ja się skusiłam w zeszłym roku na dwie pienne....stoją panny obatulone rajstopkami ,a donice zapakowane w worki ze szmaty z ocieplaczem ,dostały miejscówki w domku narzędziowym i całkiem nieźle sobie tam radzą,dzisiaj pobiegłam sprawdzić co u nich ,bo przeglądając roslinki w donicach na tarasie zobaczyłam że wychodzą cebulowe i przypomniało mi się że ja do róż wsadziłam w donice cebule tulipanów i żonkili ;:219 zsunęłam osłony z donic niech już sobie cebule kiełkują ;:204 a na koronach róż widać już noski ,czyli nie przemarzły :tan
Dzisiaj było pięknie ;:3 ;:3 aż żal było do domu iść ,to też spędziłam parę godzin w ogrodzie ,poobcinałam hortensje bukietowe i drzewiaste,clematisy ,oczyściłam bergenie i powycinałam winobluszcz z którego ukręciłam sobie takie cosiki :)

Obrazek

Róże mają całe zielone pędy jeżeli pogoda dopisze cięcia będą znikome,więc dużo róż w tym roku zakulkuje i zobaczę co pokażą ,aż mnie dzisiaj łapki świerzbiły żeby się do nich już dobrać ;:124

Obrazek

Clematis Jackmanii szaleje aż się martwię co to będzie jak jeszcze przymrozi

Obrazek

cebulowe wysuwają już nosy do słonka ;:oj

Obrazek

w chłodniejszych miejscach ogrodu leży jeszcze śnieg ,ale w tych nasłonecznionych ziemia już miękka.
Dzisiaj było na tyle przyjemnie że można było śmiało posiedzieć i wypić kawkę w ogrodzie ;:3 oby takich dni było już coraz więcej ;:108
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Tolinko ladno kulke zrobilas, ja wczoraj tez skrocilam winorosle, moze na kulke starczy, ostatnio ogladalam filmiki jak moza je zrobic U mnie clematis wygladaja podobnie.
Sloneczko swieci ;:138
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

U mnie tez clemki balkonowe się budzą do życia ;:108 Róże byłam oglądać,całe zielone,aż żal będzie ciąć.Słonko świeci od samego rana ;:3

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

:wit Tolinko, to ja skrytoczytacz..., ogladam , podziwiam ;:108 .
Twoje "cudo na patyku" ;:215 , namiastka wiosny, oby dlugo cieszyla.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Tolinko nie słuchaj świerzbiących rączek ja raz posłuchałam i zaraz pożałowałam . Rozgarnełam kopczyki a potem tylko raz było -18 ;:223 i zgadnij gdzie przemarzły pędy? W miejscu kopczyków , a wyżej zieloniutkie.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Kiedy będziecie ciąć róze?
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko :wit kulkę robi się bardzo prosto ,jeżeli nie masz zbyt dużo witek kulka może być mała ,ale i tak będzie ładnie zdobić rabatkę.Ja zawsze miałam problem co zrobić z winobluszczem ,który właził nieubłaganie na wszystkie przyległe rośliny i oplatał je swoimi mackami,zawsze było go tyle że nie mieścił go śmietnik ;:219 od kiedy znalazłam dla niego przeznaczenie mogłoby go być więcej ;:306

Annes widzę że u ciebie też różyczki nie ucierpiały ;:333 namawiam cię więc do kulkowania ;:108

Alexia :wit moje cudo na patyku ma już obeschnięte pąki ;:192 ,ale nie poddam się będę o nią walczyć ;:163

Lucynko nie,nie łapki trzymam póki co z dla od róż ,póki co oporządzam te roslinki na które już czas.Czytałam u Ciebie o twoich doświadczeniach ;:174 no ale my tak czasami mamy jak czegoś nie schrzanimy to się nie nauczymy ;:131 ile ja takich błędów popełniłam...nie zliczę ;:223

Małgosiu róże tnie się jak kwitną forsycje ,no to mamy jeszcze troszkę czasu ,na razie forsycja ma całkiem ścisłe pąki :wink: W sobotę ściełam parę gałązek do wazonu,zanim zakwitnie w ogrodzie będzie cieszyć oko w domku :tan

Wyglądając słonka parę wspomnień letnich

Obrazek

Obrazek

Obrazek

La Reine Victoria

Obrazek

moja ukochana ;:167

[/URL] Obrazek

Obrazek

NN kupiona jako Laguna jest przecudna ;:167 ;:167 będę w tym roku bacznie ją obserwować może pomożecie znaleźć mi jej prawdziwe imię ;:162
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

A ja myślałam,że to Laguna,ale bujnie zakwitła ;:167
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold