Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

Magda cieszę się że jesteś :D
Fantastycznie zapowiada się to Wzórze Motyli.. sama nazwa budzi ogromne emocje :D
Kompozycje pelargoni z dzwonkami bajeczne..
Czekam na kolejną porcję zarąbistych zdjęć :D
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu widoki extra, a jak powstanie motyle wzgórze to już w ogóle będzie szał ;:oj
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Agusia, oczywiście, że o Tobie mówiłam ;:168

Marzka, faktycznie to podlewanie jest moim wybawieniem. Cieszę się, że mnie odwiedziłaś i na dodatek obsypałaś tyloma miłymi komplementami :D

Lukrecja, bardzo cieszę się, że wróciłaś :wit Twój skalniak był jedną z inspiracji jakie wykorzystałam w swoim ogrodzie. Z powodu przypalonego obiadu jest mi przykro, ale próżność podłechtałaś mi nieziemsko :oops:

Danuś, bardzo dziękuję ;:196

Basiu, witam u siebie :wit Masz rację, że codziennie coś się zmienia w ogrodzie i staram sie obfocić żeby nacieszyć się zima widokami lata.

Iga, Bałtyk też w tym roku odwiedzałam i nawet kąpałam się bo woda wyjatkowo ciepła :D Dzięki za pozdrowienia.

Kasiu Robaczku, perovskia do traw? Dzięki za podpowiedź, myślę, że skorzystam. Kupiona w tym roku lawenda już zadołowana i czeka na przyszły sezon. Dokupię kolejne tyle i wtedy można zacząć obsadzac Wzgórze Motyli.
Plany jesienne za chwilkę zdradzę na zdjęciach... 8-)

Agunia, pelargonie dopiero teraz pokazuja co z nich za piękności. Jeśli uda mi się je przezimować to w następnym roku liczę na ferię barw i kształtów. Dziękuję za komplementy :oops:

Aprilku, dzięki. Myślę, że z Twoimi skrzyniami w kolorze indygo, takie kompozycje wygladałyby jeszcze piękniej!

Kasiu, polecam, bo to bardzo trwała kompozycja

Kasiu_rom, drzewo przy tarasie to faktycznie kłopot. Chyba, ze znajde takie, które spełni wymienione przeze mnie kryteria :lol: Parasol jeszcze stoi i swoją funkcję spełnia. Zdjęciami jeszcze pomęczę, mam ilości niezbędne do tego aby to uczynić.

Grażka, dziękuje kochana za tak miłe słowa.

Porcja zdjęć:

Lawenda już była ścięta na początku sierpnia. Niestety ogromną jej ilość źle wysuszyłam i zrobiła się brzydka, brązowa. Jednak suszyć należy w miejscu zacienionym, aby pozostała w ładnym, kolorze. Coś tam udało sie uratować na szczęście, ale wianków nie będzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różanka się rozrasta, ostróżki moja tegoroczna miłość szaleją do teraz:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowa rabata została ozdobiona dodatkowymi trawami oraz postanowiłam obsadzić jej brzegi marcinkami, aby jesienią cieszyć oczy kolorami na niej, po tym jak krzewy tam rosnące już nie kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ziołownik też zaczyna wyglądać pięknie:

Obrazek

Odpowiadając na pytanie o plany na jesień, oto ona w postaci obrazkowej:

poczatek sierpnia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz ( nawet juz "ochrzczona" imprezą na kilkanaście osób ):
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze pomalować, wyłożyć "podłogę" i będzie dokończona. Ale to już plany na przyszły sezon :wink:

Pozdrawiam kochani i przepraszam za takie długie przerwy w relacjach z ogrodu, ale jak sami widzicie czasu nie wystarcza na wszystko.
Pozdrawiam i dziękuję Wam za energię jaką mi przekazujecie i masę pozytywnych inspiracji jakie pokazujecie w Waszych wątkach.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Madziu, wow ;:oj , jaka piękna altana. Wielka... jakie ma wymiary,no i pięknie zaaranżowana i wystrojona ;:108 . Co masz na dachu?
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Madziu, ja byłam pewna, że to Twoje milczenie może oznaczać tylko jedno...... nagły strzał z grubej rury. ;:306 Przyczajony tygrys, ukryty lew. O! Taką mam minę. ;:oj
A kilka dni temu przekopałam całą szafę w poszukiwaniu jakiegoś materiału, bo chciałam sobie takie zasłonki na tarasie zaistalować ale nie znalazłam niczego w odpowiedniej ilości..... nawet jednakowych prześcieradeł, no normalnie nic. Kurcze, za wielki mam ten taras. ;:218
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Marzka, altana ma wymiar 4x6m a dach pokryty blachodachówką. Dziękuję za komplement :D
Ewunia tygrys powiadasz :lol: Zasłonki kupiłam gotowe. Może jeszcze znajdziesz odpowiednią ilość materiału w jakimś secondhandzie i swoimi zdolnymi rączkami wyczarujesz bajkowe zasłonki, jestem tego pewna ;:108
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu wystrój altany powalił mnie znów.....CUDOWNIE ;:180
Kochana podziwiam Cię za gust, poczucie piękna, estetyki.....idealnie komponujesz zakątki ogrodu i domu. Muszę kiedyś to wszystko zobaczyć na własne oczy....muszę :D

Jesteś moją bratnią duszą...czuję to ;:168
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Madziu, ale zrobiłaś nam wejście ;:oj Nie było cię jakiś czas i teraz....powaliłaś mnie z nóg!
Cudna altanka ;:oj Zgadzam się z Agnieszką, umiesz zaaranżować piękne zakątki w swoim ogrodzie!
;:167
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

ŁAŁ ;:oj
Altana fantastyczna jest już teraz, mimo że nie wykończona robi świetne wrażenie. Pozwoliłam sobie skopiować fotkę, żeby pokazać M.

Lawenda super, też suszyłam ale coś schrzaniłam bo niesamowicie się sypie. Twoja też? Może za późno ściełam bo też kolor straciła...

Ależ u ciebie jest już ślicznie ;:167
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Magda ;:oj niby cichutko w wątku, nic nie mówiłaś, a tu proszę, proszę ;:224 . Cudnie! Bardzo fajny pomysł i wykonanie, białe akcenty wokół i te zasłony. Wybrałaś świetne miejsce przy drzewach ;:108 . Całokszatłty tez zachwycają, cały czas zazdroszczę ci kamieni. Nawodnienie ;:333 wiesz ile czasu oszczędzamy? Teraz sądzę, że to była nasza najlepsza decyzja.
Madziu, czy zasłony są z materiału impregnowanego? Jaki kolor będzie miało drewno?
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

No Madzia, zaszalałaś kochana. ;:oj ;:oj ;:oj Altana rewelacja. No i te nowe rabaty ;:oj brak mi normalnie słów. A jak to się wszystko rozrośnie to dopiero szczena opadnie już chyba na zawsze ;:306
BasiaEm
100p
100p
Od: 22 lip 2013, o 19:49

Post »

Altana zarąbista ;:215
Drewno bym pociągnęła dębową bejcą albo najlepiej samym olejem ;:173
Surowe drewno lubi "napić się" oleju. Staje się twardsze, ciemniejsze i pięęęęęęęknie pachnie ;:173
W domu mam wszystko drewniane i jak pociągnę blaty w kuchni olejem to można oszaleć ;:306

PS. Materiał nie wiem jaki masz ale moja znajoma kupiła w OBI i niestety powiedzieli jej, że nie może go prać ;:202
Pozostaje czyszczenie chemiczne ;:219

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Nooooo Magdaaa ;:oj swietny pomysl! Altana robi super dobre wrazenie, solidnie wyglada i bedzie Wam sluzyc dlugie lata.
Rozumiem ze drewno zostanie przyciemnione i zakonserwowane tak jak drewniane ogrodzenia przed wilgocia. Pomyslcie o wyszlifowaniu minimum tych dolnych elementow drewnianych zeby sie w przyszlosci nie haczyc. Wydaje mi sie ze sie nie myle, na jednym ze slupow jest widoczne gniazdko z doprowadzonym pradem, tak to wazne.
Podobna taka od 3 tygodni ma moj kolega w Hannowerze, zamknieta jest do polowy wysokosci na dwoch bokach. Krotki bok zamyka gril z wedzarnia oraz waska szafka na naczynia i inne potrzebne "instrumenty", natomiast na dlugim boku zamontowane sa na stale siedziska z grubymi poduchami i miejscem do ... :wink: lezenia (w najblizszym czasie maja byc zamontowane przezroczyste scianki zasuwane jako zabezpieczenie przed ewent. deszczem). Uzupelnienie stanowi duzy stol wraz z krzeslo-fotelikami, romantyczne oswietlenie oraz saczaca sie cichutko z glosnikow nastrojowa muzyka ...

P.S. Magda nie wiem czy juz pisalem ze masz w domu ladne okna ze szprosem.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Aguś, zapraszam w kaźdej chwili ;:108

Reniu, dziękuję :oops: takie miłe słowa mobilizują mnie do działania.

Jolu, ta altana lepiej by wyglądała z dachem kopertowym, ale koszty wtedy są wyższe, dlatego jest taki. Na szczęście wyglada ok i cieszę się, że moglam cię zainspirować. Po tym jak sami wykonaliscie skrzynie, ogrodzenia i innevtakie, jestem pewna, że taka altana to nie będzie problem :wink: lawenda u mnie sievsypie i stracila kolor. Nie cala, ta, nktora była suszona w ciemnym miejscu ma sie dobrze jeski chodzi o kolor ale tez zbyt późno ją scinalam i lekko sie sypie, ale zdecydowanie mniej niż ta suszona w świetle

Ilonka, dziękuję za komplementy :oops: altana miala być brązowa, chociaż zaczynam zastanawiać sie nad bieloną 8-) jeszcze ostateczna decyzja nie została podjętą. Zasłony są płócienne i myslę, ze szybko się niszczą niestety. Muszę znaleźć inny materiał, tak aby mogły służyć dluzszy czas. Podlewanie to oszczędnośćczasu okolo 2godzin dziennie, po prostu bezcenne ;:108 kamienie tez uwazam za udaną inwestycję, zwlaszcza, że zdobylam je zupełnie przypadkowo.

Justynka, mnie tez nowy wygląd ogrodu niezmiernie cieszy :tan jest mi milo, że tak piszesz ;:196

Basiu, dziękuję za dobre rady odnośnie drewna. Też zastanawiam się nad samym olejem, zegby zachowac jasny kolor, jest jeszcze czas na myslenie, ponieważ drewno musi się wysuszyc i "ułożyć", wtedy dopiero będzie malowane. Dziękuję za odwiedziny i komplementy :wit

Janusz, dziekuje bardzo za komplementy. Altana będzie oczywiscie oszlifowana ipomalowana. To n avrazie wersja robocza, ozdobiona na potrzeby weekendowej imprezy 8-) tylna sciana będzie "zabudowana" drewnem do ogniska, ułożonym pobsam dach. Od strony ogniska bedzie blat i szafka na kawe i takie tam ;:224 kostkarka do lodu, czy inne niezbędne akcesoria potrzebne w altanie. Gniazda pradowe są na 2 przeciwleglych slupach, zeby imoreza mogla byc też urozmaicona muzyką. Meble w planach mam robione na zamowienie, zwlaszcza stół, ponieważ ma mieć 3 metry dlugości i marzy mi sie taki z grubych desek. Ale to tez nastepny sezon :uszy
Tak, lubię koty ;)
BasiaEm
100p
100p
Od: 22 lip 2013, o 19:49

Post »

variegata wg mnie drewno najlepiej prezentuje się "surowe",naolejowane tylko ;:173
Po pociągnięciu olejem na pewno ściemnieje ale nabierze bardzo żywego koloru ;:215
Ja mam w kuchni blaty dębowe. Grube, surowe przywiozłam do domu i byłam załamana bo były bardzo jasne i brzydkie ;:202
Przez 4 miesiące co trzy dni jechałam z olejem ;:306 Efekt powalił wszystkich z nóg ;:134
Teraz, raz na kilka miesięcy "wycieram" blaty drobnym papierem ściernym i karmię olejem. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”