Chyba w dół.jurek16a pisze:Ja mam na dwóch wysokościach, pierwszy pień ok 50 cm i w bok odchodzi sznur docelowo ok 1m,na nim łozy 3 szt ok 4-6 oczek.
Drugi na wysokości 2,5m i kurtyna, ale Ty możesz pień zrobić na ok 1, 8 m i sznur poziomo, łozy i latorośle w górę
Powodzenia Jurek
Winorośle i winogrona cz. 3
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 3
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
rozmalinka pisze:2 tygodnie temu posadziłam 6 sztuk winogron odmiany deserowi SENECA. Rosną w 1 rzędzie w odległości 1m. Kiedy powinnam zrobić konstrukcję,po której będę prowadzić pędy i jak ona powinna wyglądać? Jaką metodą najlepiej prowadzić tę odmianę?
Co do formy prowadzenia winorośli, proszę spojrzeć tu :
http://www.fassadengruen.de/uw/weinrebe ... nstock.htm
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję,rzeczywiście piękna strona.Szkoda,że nie po polsku. Nam by się bardzo przydała.
Pozdrawiam. Ania
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Po kliknięciu na daną formę prowadzenia mamy opisaną schematycznie całą "procedurę" kształtowania krzewu :
http://www.fassadengruen.de/uw/weinrebe ... kordon.htm
http://www.fassadengruen.de/uw/weinrebe ... kordon.htm
- rozmalinka
Którą z tych form proponowałbyś dla odmiany "Seneca" ?
Pozdrawiam. Ania
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Nie mam Seneci, ale wiem, że lubi wysokie formy, dlatego każda forma gdzie jest długi pień będzie dobra. Z Twojej lokalizacji wynika, że nie będzie Ci wymarzać w zimie więc puszczaj wysoko. Takie odmiany jak mają niskie formy są nie do opanowania jako mały krzaczek - długie latorośle, pasierby i inne problemy.
- Dolnoslonzok
Przepraszam, nie mam doświadczenia z tą odmianą, praktycznie jej nie znam. Gdyby to była Chrupka, to co innego.rozmalinka pisze:Którą z tych form proponowałbyś dla odmiany "Seneca" ?

- rozmalinka
Powiem szczerze - nie chcę "pergoli". Miejsce odpoczynku na działce jest w innym miejscu. To ma być stricte plantacja. Dobrze by było,gdyby rusztowanie stanowiło 1 rząd. Poradźcie, jaką formę wybrać 

Pozdrawiam. Ania
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Ściągnij sobie tą publikację
http://www.roman-mysliwiec.pl/uw-plantpress.pdf
opiasna jest tam forma Y lub T
http://www.roman-mysliwiec.pl/uw-plantpress.pdf
opiasna jest tam forma Y lub T
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Właśnie pisałem kilka postów wcześniej o kurtynie inaczej nazywanej sznurem poziomym wiszącym,która jest w papierowym wydaniu w/w książki .Tam jest też forma Hudson River umbrella czyli sznur poziomy dwustronny.
- rozmalinka
No tak, ale jak dojść do tej formy?pierwsze 3 lata?
Pozdrawiam. Ania
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Musisz stosowac trochę inne zasady niż dla odmian przerobowych. Odpowiedź, jak prowadzić Senekę jest w poście Kapitana. Jak widać ta odmiana lubi mieć dużą masę i lepszym rozwiązaniem jest prowadzenie jednego krzewu w dużej formie niż kilku mocno ciętych. Proponuję rozsadzić krzaki co 2m i prowadzić z dużą ilością "starego" drewna, cięcie łozy długie ( na 8, 10 oczek), bez zostawiania czopów na łozy zastępcze. Prowadź tak aby każdy krzew miał kilka łoz owoconośnych rozmieszczonych po całej konstrukcji ( poza najwyższą podporą ). Przed samym kwitnieniem latorośle płonne (poza pierwszą ma łozie, która zostaje na latorośł owoconośną na następny rok ) można usuwać.
Oczywiście nie musisz robić pergoli, może to być szpaler ale wysoki na 2 m, może być forma Y lub T. Formę konstrukcji dobierz tak aby zapewniała najlepsze oświetlenie krzewów w Twoich konkretnych warunkach.
Ja posiam winorośl ( niestety nie znam odmiany) o podobnych wymaganiach i każda próba opanowanie jej poprzez silne cięcie i doprowadzenie do "książkowej" formy powodowała znaczne ograniczenie owocowania bez widocznej poprawy jakości owoców. Od kilku lat wykonuję tyko cięcie prześwietlające i jest ok.
Oczywiście nie musisz robić pergoli, może to być szpaler ale wysoki na 2 m, może być forma Y lub T. Formę konstrukcji dobierz tak aby zapewniała najlepsze oświetlenie krzewów w Twoich konkretnych warunkach.
Ja posiam winorośl ( niestety nie znam odmiany) o podobnych wymaganiach i każda próba opanowanie jej poprzez silne cięcie i doprowadzenie do "książkowej" formy powodowała znaczne ograniczenie owocowania bez widocznej poprawy jakości owoców. Od kilku lat wykonuję tyko cięcie prześwietlające i jest ok.
- rozmalinka
A czy może wiecie, gdzie można dostać taką gotową konstrukcję, np. Y lub T?
Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie ma gotowych,to po prostu słupki z poprzeczkami w literę T.Jeżeli poprowadzisz druty na jednym poziomie to masz T ,jeżeli drut środkowy jest niżej to masz Y.