Aprilkowy las cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.3

Post »

April pisze: Agness ......A tak swoją drogą to masz tak gęsto zarośnięte rabaty że nie wiem gdzie ty tą korę potrzebujesz...
Jolu oj potrzebuję , potrzebuję 8-) :lol: i to dużo :lol:
Teraz biorę sie za przerabianie bardzo dużej rabaty, która jako jedyna była bez kory i na nią będzie mi potrzeba mnóstwo tego dobra :roll: a i na pozostałych muszę pouzupełniać...... są miejsca z buszem, ale są i takie gdzie widać podłoże i tam już się robi goło....
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu, mnie również było miło poznać Cię w realu. Niestety tak jak mówisz czas ograniczony, więc z pogaduchami trzeba umówić się na spokojnie :uszy. Trawki posadzone na trawkowej rabatce, jeszcze raz wielkie dzięki ;:180. Sadzonki urosną, więc ich wielkość w ogóle mnie nie martwi. Liatry dołączyły do swojej rodzinki i czekam na rozkwit.
Jakie lilie masz u siebie?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

A oto nowe kwitnące lilie. Chyba Easy Waltz, trochę rozczarowuje kolor... Nie pamiętam dokładnie a nie mam przy sobie magicznego kajetu. Są tłem dla róż Lavender Lassie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek nowe zasiewy ślazówki i czarnuszki przed ostróżkami i floksami.

Obrazek no i jeszcze tojad tam ma kawałek dla siebie

Obrazek i przypołudniki na ścieżce. Podpatrzone u Kasiek, ciekawe czy będzie choć zbliżony efekt..

Obrazek naparstnice zaraz pokażą kolorek, choć już go zaczynają zdradzać

Obrazek Za naparstnicami krzaczor jaśminowca. Ale jakoś marne szanse na kwitnienie w tym roku...
Obrazek orliki, nowy tegoroczny zakup. Chyba odmiana Barlow Black

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek z czosnków też jestem zadowolona. Szkoda że tak mało kupiłam tej odmiany. To Purple Sensation.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek iryski

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Pastella, już długo ma takie pączki a rozkwitnąć nie chce...

Obrazek

Obrazek przypomniało mi się patrząc na donice że miałam je bielić ;:306

Obrazek niecierpki na parapecie łazienki szaleją

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Bonica w skrzyniach, mocno pokiereszowana przez bruzdownicę..

Obrazek

Obrazek pomidorki w latarenkach :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek moje pierwsze szyszunie na koreance

Obrazek

Obrazek za chwastami nie nadążam..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek pod cisami

Obrazek pod wierzbą, super dywanik

Obrazek zdjęcie w deszczu ale widać jak fajnie zarośnięte tym rozchodnikiem

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, to faktycznie współczuję. Choć zdecydowanie braków na zdjęciach nie widać. Ciekawa jestem tej nowej rabaty przerabianej. Pisałaś już coś u siebie o tym? Muszę poszukać...

Magdo, lili to ja zamówiłam maaaasę. Dopiero zaczynają, kilka jest zeszłorocznych
Innocent Lady
Black out
Muscadet
Flore Pleno
Casablanca
Devotion
easy waltz
candy blossom
aventino
pink app
syracuse
rocelli
baywatch
la samur
papiljo
The edge
pink planet
white planet
bell song
Więcej nie pamiętam...
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu kilka lat temu miałam fazę na czarne kwiaty :D
Obok lilii Landini pojawił się również orlik Black Barlow. W tej chwili nadal ładnie rośnie, tyle tylko, że jego kwiaty nie przypominają już różyczek...chyba, że tych dzikich ;:219
Teraz muszę ci się do czegoś przyznać...nie przypuszczałam, że masz tak wiele kwitnących roślin.
Przypuszczałam, że masz uboższy ogród :oops: ,
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

No po prostu szczena mi opadła. Ty juz masz ogród i to prawdziwy, rozrośnięty i bogaty. A jak się czyta Twoje wpisy to widać tylko żółty piasek. Pięknie u Ciebie. Podoba mi się bardzo.
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Ale dałaś czadu. ;:oj Skąd wytrzasnęłaś kwitnące lilie? U mnie dopiero zawiązują pąki. Bardzo podobają mi się te niebieskie donice, miałaś super pomysł, żeby je tak pomalować. Czarnuszkę też posiałam, ale czy wyjdzie?Znając moje zdolności do siania raczej nie.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O matko i córko, faktycznie jest ich sporo, a jak zakwitną ;:224. Czosnki dokupisz jesienią, przynajmniej wiesz, że fajnie rosną u Ciebie.
Kwiat orlika wymiata, ja mam te przytargane w sobotę od Gosi i chyba zamówiłam jakąś odmianę w necie :roll: Chodzi za mną ostatnio biała ogrodówka ;:223 Tylko gdzie ją wsadzić? ;:124
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, czarne mi się podobają ale w kompozycjach. Te orliki to taki dodatek do fioletowych i bałych rh w pobliżu i do fioletowych irysów. Pierwszy raz sadziłam orliki. Ciekawa jestem czy się będą wysiewać. Z twojego wpisu wnioskuję że z czasem tracą szlachetne cechy ;:131 Trudno, nie jestem nimi zachwycona. Na forumkowych zdjęciach wyglądają ciekawie ale w realu są zbyt niepozorne do mojego ogrodu...A z kwitnącymi to wiesz jak to jest.... masz pięć, wszystkim na raz robisz foty i się wydaje że masz mnóstwo ;:306 W rzeczywistości jest ich coraz więcej ale tłumu jeszcze nie ma, masz rację ;:173
Poza tym zdecydowanie iglaki no i ostatnio trawy to moje faworyty. Poza liliami, które uwielbiam i powiększam zasoby. Zobaczymy jeszcze z różami. Jak im się u mnie spodoba, eksperyment się powiedzie to też się polubimy. Na razie to zauroczenie ale może się z tego coś rozwinąć ;:333

Marzenko ;:196 jakoś daję radę choć wiesz jakie to wyrzeczenia. Masz tak samo. I najczęściej mam czas albo na forum albo na ogród. Równocześnie się nie da. Wieczny bieg i brak czasu. Nie zawsze nawet zdążę obfocić to co akurat kwitnie ;:306
Beatko, no staram się ;:170 Tu same pracusie, nie mogę odstawać od reszty, przynajmniej zapałem, bo stanem ogrodu to już nie dam rady ;:306 A lilie swoim zwyczajem sadziłam do donic i przez zimową/wiosnę trzymałam w domu a potem na tarasie pod pudłami. Dały radę i jak widać te co mają więcej słońca już się pokazują :heja
Kiedy siałaś czarnuszkę? mi wzeszła w ciągu tygodnia, tylko była przykryta folią no i było cieplej. Potem przesadziłam do gruntu. Podobno wysiewa się ją bezpośrednio do gruntu ale u mnie to za duże ryzyko bo za sucho. Musiałabym podlewać dwa razy dziennie. A tak jest silniejsza, poza tym teraz sporo pada więc też robi im to dobrze.

Relacja z sadzenia cisów i przygotowanie nowej rabatki a raczej wykańczanie różanki:

Obrazek Wykopany wielki rów, mam górę piachu. Nasypana ziemia i sadzenie cisów tworzących plecy rabatki różanej oraz pokoiku z rh i pokoiku różności iglastych. Na razie udało się zrobić tylko plecy różanki ;:306

Obrazek cisy małe bo zbyt ryzykowne sadzenie u mnie dużych roślin. Za cisami, tak gdzie góra piachu, powstanie warzywniak. Rosną już tam borówki i maliny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Okazało się że zmieszczą się tam jeszcze dwie róże ;:306

Obrazek

Obrazek Widok od warzywniaka. Przed różami stoją trawki do wkopania i bukszpany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Wstępnie wyznaczony kształt i miejsca. Jak to skończę mogę zacząć zakładać trawnik :lol:

Obrazek

Obrazek łuk z różami Iceberg będzie zarazem wejściem do warzywniaka/zielnika.

Obrazek trochę perspektywy. Wygląda żałośnie, co ;:306 ;:306

-- 3 cze 2013, o 12:23 --

Magda, dopisałaś się w międzyczasie ;:306
Lili sporo ale wiesz jak to jest w dużym ogrodzie. W paru miejscach po 5-10 sztuk i nie widać ;:131 Tu trzeba by iść w tysiące.
Ale już wiem gdzie posadzę tulipanki od ciebie ;:196 Obok sasanki. Dokupię jeszcze fioletowych i różowych i będzie cudnie ;:224 Mam ostatnio fazę na tulipany. Spisałam już całą listę ;:306

A białą ogrodówkę daj do donicy. Na zimę i tak lepiej ją dać do garażu.

A trawek kupiłam za mało ;:223
Awatar użytkownika
Dana58
200p
200p
Od: 22 lip 2012, o 22:18

Post »

Witaj, jakoś dziwnie wygląda to sadzenie ;:oj ;:oj ;:oj , jak na naszej działce :D . U nas już ok 80 worków 80 litrowych "weszło" w glebę, nie licząc paru wywrotek gliny. Ale za to zapach lasu bezcenny. Lilie u Ciebie już w rozkwicie ;:202 u nas dopiero pączki pozawiązywane, piwonie w pąkach od tygodnia, brak słonka pewnie żeby się rozwinęły. Kiepska pogoda tej wiosny. Pozdrawiamy serdecznie D i A.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem Danusiu, widziałam że u was też trudny teren. Ja w tym roku to już ok 150 worków zużyłam. Właśnie takie dziwne to sadzenie ;:174 Nie licząc że w zeszłym roku było 18 ton i w poprzednim 12. Gdyby wiedziała kupując działkę, że mi się zachce uprawiać ogródek to bym wybrała inną ;:223 Podobał mi się las...to teraz mam...Kto wiedział. A tu drugi sezon szaleję z ziemią bo przecież nie z roślinami ;:306 bo ich ciągle mało.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy trawki, to ta sama odmiana co moja? Tulipany i czosnki też będę zamawiać. Masz kogoś godnego polecenia? W ubiegłym roku z jednej firmy przyszły mi dorodne cebule, a z innej takie okruszki, że nie wiadomo było co z tym zrobić. Cena oczywiście taka sama jak za duże.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trawki to te same co u Ciebie. Miałam kupić coś innego ale pan mi radził te jako lepiej kontrastujące. I powiedział żebyśmy od czasu do czasu potraktowały je kosiarką to ładniej rosną. Nie wiem jak mam 10 sztuk potraktować kosiarką, której zresztą nie mam ;:306 Żartuję...chodzi o to że ona bardzo lubi przycinanie.
Nie mam kajetu przy sobie ale jak znajdę to dam ci znać gdzie kupowałam czosnki. Mam też zapisane gdzie dziewczyny polecają tulipany....ale wiesz, jak Telimena - w biurku...
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu skoro pan polecił Ci kosiarkę do tej trawy, to znaczy, że będzie rozrastać się rozłogami na prawo i lewo :D
Całe szczęście, że nie kupiłaś jej więcej, bo wkrótce miałabyś ją wszędzie.
Wracając do orlików, daj im szansę. One potrzebują trochę czasu, a zobaczysz, jakie gęste będziesz miała kępy.
Będą widoczne nawet w Twoim ogromnym lesie :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jolu, te trawki jasne to Jackdaw's Cream? Jeśli tak, kosiarka niezbędna... ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”