Dziękuję za odwiedziny i przepraszam za opóźnienia w odpisywaniu. Ostatnio jestem strasznie zakręcona. Wczoraj był u mnie ogrodnik, robił areację trawnika i przy okazji rozmawialiśmy o planach jesiennych nasadzeń. Chciałabym uporządkować rabaty, niektóre krzewy poprzesadzać, inne wykopać. Przyjechała z nim projektantka, która miała mi pomóc w tych zmianach. Pani projektant skrytykowała w zasadzie wszystko, zasugerowała wykopanie połowy roślin i zmianę kolorystyki, bo jest cyt. "strasznie cyrkowo" ;-)) Dodała też ze nie zaleca sadzenia róż, a jeżeli już koniecznie klient się upiera, to jedną odmianę. Jak się domyślacie, ciężko było nam znaleźć wspólny język ;-))
Po zasięgnięciu profesjonalnej rady, skupiłam się na planowaniu jesiennego zamowienia róż, każda z innej odmiany, oczywiście ;-))
Beatko, przybyło sporo miejsca po poszerzeniu rabat, ale to chyba nie koniec wykrajania trawnika ;-)) Dzisiaj zrobiłam zdjęcie z góry, a którym widać frontową rabatę, muszę troszkę dopracować kształt, ale zobacz ile jeszcze jest miejsca!

Róże przy ścieżce szaleją, choć nie dostają nic poza wodą. Może tak rosną dlatego, ze z nimi rozmawiam..? ;-))

Marika, bardzo dziękuję za miłe słowa ogród chyba nigdy nie jest dziełem skończonym, tym bardziej, ze mój jest bardzo młody. Czasami rozmyślam, Jsk bedzie wyglądał za kilka lat i co zmienić, zeby wtedy cieszył jeszcze bardziej..
Aszka, dzięki! Ja tez lubię te fale - nieregularne kształty nadają lekkości, a ja chciałabym zeby ogród wyglądał na tyle naturalnie, na ile to możliwe. Poza tym mozna szaleć przy poszerzaniu - tu
mniejsza fala, tu większa...

Danusiu, Twoj ogród jest tak pięknie skomponowany i uporządkowany, prawdziwy wzór. Dziękuje za odwiedziny i miłe słowo!Jesteś kochana

April, Martuś - jak miło, ze się o mnie troszczycie

Maddy, kolejne nasadzenia jesienią, muszę je teraz dobrze zaplanować

Ewa, Liczę, ze Boule de Neige pokaże swój urok jak sie poważnie rozrośnie

Monikwiaty, bardzo dziękuje za miłe słowa, to bardzo budujące

Marzenko, na całe szczęście, chyba nie ma ogrodów doskonałych..mojemu daleko do tego, jeszcze sporo zmian przede mną, ale bardzo to lubię, więc już się cieszę na jesienne nasadzenia

Dla moich miłych gości - kilka róż..
Shakespeare

Heidetraum

Kronenberg

Aphrodite

Parole & Light Spring