Moje kochane doniczkowce cz.2 :))

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kochane doniczkowce :))

Post »

Asiu, widzę,że bardzo storczykowo się u Ciebie znowu zrobiło :wit

Obiad bardzo smakowicie wygląda, a babkę muszę koniecznie wypróbować.Zapisuję , w kolejce' :wink:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
ewelina8005
1000p
1000p
Od: 24 lip 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Asiu piękne storczyki,okno oświetone też pieknie wygląda
babki majonezowej też nigdy niejadłam,muszę spróbować ten przepis ,bo pysznie wygląda ;:196
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Asiu u Ciebie jak zwykle ślicznie kwitną storczyki i takie pyszności serwujesz że aż ślinka cieknie ;:138
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu,storczyki prześliczne.
Bardzo ładnie wyglądają Twoje wianki no i okno też mi się podoba.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Witaj Asiu :wit
Bardzo smakowicie i świątecznie jest u Ciebie. Chyba lubisz gotować :?:
Znam inny przepis na pyszny karczek. Może kiedyś spróbujesz :D
Karczek kroję w plastry i rozbijam. W formie do pieczenia(nie wiem jak to nazwać, jest metalowa) na dno kładę plastry cebuli, na to karczek, a ma wierzch znów cebula. Karczek układam po skosie, jedno na drugim (więcej wejdzie). Na wierzch kładę kostki masła. Spore kostki. Oczywiście wcześniej sypię przyprawy na karczek takie jak Ty, oprócz papryki. Piekę do miękkości. Szybkie i smaczne danie. ;:94
Pięknie i świątecznie u Ciebie ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17

Post »

Atmosfera w tym wątku naprawdę świąteczna,jest co pooglądać,pojeść i gospodyni przemiła ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

Asiu piękne storczykowe nowości :D
Takich jak ten żółty mam 3 - tak bardzo mi się podobają ;:138
Obiadek i babka pycha :D
Karkówka króluje u nas na Grilku... Teraz gdy sezon grillowy zakończony robimy ją często na patelni grillowej :D
mniammmmmmm ale mi narobiło smaka :D
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50

Post »

:wit
;:111 ;:111 Piękne storczyki ;:138
Okno fajnie wygląda i superowe wianki zrobiłaś ;:227

I pyszności, aż zgłodniałam. ;:36
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Witaj ;:196 cudne storczyki śliczny prezent od Agity :) i świetnie zrobione okienko :) bardzo mi się podoba ;:138 ozdoby też extra :)
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit
Jak zawsze u Ciebie jest i kwiatowo i smacznie. Muszę wypróbowac Twój sposób na karkówkę. Mój M ją bardzo lubi. :D
A babkę majonezową też piekę. Czasami robię ją w wersji "marmurka". :P
Twoje okienko wygląda pięknie i świątecznie. I wianuszki bardzo mi się spodobały. ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Noo, ładnie , Asia znowu jakieś storczyki nowe dorwała... :D
Ale nie dziwię się, bo pięknotki, pocieszą Twoje oko zanim te inne rozkwitną :) A jeszcze piszesz, że pachną, mmm..!

A o babce majonezowej pierwszy raz słyszę i też nie potrafię wyobrazić sobie jak smakuje- jest słodka, mimo, że majonez na occie? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Hello :wit
Zajrzałam na moment, może do 1 zdążę nadrobić zaległości w paru Waszych wątkach, bo do tej godz mam tylko internet(M. stwierdził, że za długo przy kompie siedzę i zrobił mi blokadę :evil: ).

Izunia, Figunia (hi hi, do rymu), zapraszam częściej na moje jedzonko, uwielbiam gotować i wszelkie obowiązki domowe i czuję się stworzona do bycia "kurą domową" jak to mój M. określa .

Asiu(Jonne73), apetyt czasem nie szkodzi, wręcz przeciwnie, warto poznawać różne smaki ;:108
Nowości i ja bardzo dziękujemy :)

Mireczku, jak dla mnie możesz pisać takie listy, ja uwielbiam takie komplementy czytać ;:180
Co do Babki majonezowej, to jest pyszna i słodka, w ogóle nie czuć tego majonezu, więc polecam.
Ja w rodzinie najpierw wszystkich częstowałam a potem mówiłam jakie tam są składniki :;230
Co do storczyka z Nomi, to jest normalny phalaenopsis, tylko o drobniejszych kwiatach.
Jak przekwitnie to nie obcina się łodygi kwiatowej, chyba że zżółknie.
Natomiast można obciąć nad trzecim oczkiem, chociaż ja mam obcięte nawet i nad czwartym(zależy od storczyka ile tych oczek ma).
Storczyki typu phalaneopsis, czyli te, co najczęściej kupujemy, moga zakwitnąć na starych łodygach, własnie z tych oczek, mogą wyrosnąć odbicia, tak jak wyżej pokazałam na jednym moim storczyku.
W ten sposób zakwita Ci taki storczyk szybciej niz po roku.
Na nowy pęd, całkowicie świeżutki, czekałam na moim pierwszym storczyku rok czasu , tu potrzebna jest cierpliwość .
Mam tez dwie Cambrie, pierwsza dostałam od M. w zeszłym roku i gdy przekwitła, jeszcze do tej pory nie powtórzyła kwitnienia, ale coś tam widze podobnego do pędu, aczkolwiek jest jeszcze za małe, żeby określić.
Jeśli faktycznie to zakwitłaby po roku, bo dokladnie w grudniu 2008 ja dostałam.
Ciesze się, że podobają Ci się moje wianki i okno w kuchni, jak zdążę to jeszcze dzisiaj zaglądnę do Ciebie i mam nadzieję, że znajdę te bańki.
Ziemniaczki polecam, skoro wolisz warzywka to możesz zjeść je z kotletami sojowymi np. zdrowe i smakują jak schabowe.
Pozdrawiam cieplutko i jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało :)

Aniu(Anaka)
, oj zrobiło sie storczykowo, ja chyba na glowę upadłam, że tak szaleję, ale mam jeszcze inne zielone, więc najgorzej chyba nie jest.
Teraz juz raczej będę musiałam się w końcu powstrzymać z kupowaniem nowości, bo coraz zimniej się robi i szkoda jakichkolwiek roślin, żeby przemarzły.
A babkę koniecznie wypróbuj, bo jest na prawdę pyszna.

Ewelinko ,Aniu(Andziax), Edytko, dziękuję za komplementy i ciesze się, że Wam się moje nowości podobaja i jedzonko smakuje ;)

Agunia, Dzięki za miłe słowa .
Tak, uwielbiam gotować i wszelkie prace związane z obowiązkami domowymi ;)
Dziękuję za przepis na karczek, na pewno wypróbuję, bo uwielbiamy wszelkiego typu mięsa .

Aniu(Ape), ale mnie podbudowujesz :heja
Bardzo miło mi jest czytac takie komplementy.

Asiulka, a czy te Twoje żółte tez pachną? Bo mój ma taki delikatny zapach.
Ja karkówkę robię na różne sposoby, na grillu tez serwowałam, ale robię tez duszoną z sosem, a także z kapusta kiszoną, to drugie nasze ulubione danie, jak będę robic to na pewno fotki wstawię.y

Pati, Celinko
, dziękuję Kochane .
Dzisiaj to aż chodzę dumna jak paw, jak to wszystko czytam ;)

Elu, polecam karkówkę, jest pyszna, soczysta a zarazem chrupiąca, możesz pod koniec dać ja nawet w termoobiegu.
A babki typ marmurek nie robię, bo mój M. nie przepada :(

Aguś, witaj ;:196
No widzisz, storczykomania mnie dopadła, ale jak tu sobie odmówic skoro była świeżutka dostawa w Brico :roll:
Przepis na babkę przywiozę, jak do Ciebie przyjadę, przy okzaji keramzyt, bo zapomniałam zapakować jak byłaś.
Pozdrawiam cieplutko :)

A teraz : mam nowość, mam nowość ;:138

[b]Dzisiaj przyszła do mnie mega paka z ,mega...........OPUNCJĄ[/b]
Asiulka dziękuję Tobie bardzo za taką niespodziankę, nie spodziewałam się, że ona będzie aż taka ogromniasta, jutro lece do kwiaciarni po podłoże do kaktusów a jak ją wsadze, to wstawię fotki.
Asiu, jeszcze raz dziękuję
;:196

Obrazek

A to niektóre już udekorowane pierniczki, piekliśmy z Oskarkiem oczywiście
Obrazek

Przepis dostałam od Agity i jest fantastyczny, bo pierniczki są mięciutkie, pyszne i pachnące:

Składniki:
-przyprawy: goździki, cynamon, gałka muszkatałowa, imbir, ziele angielskie (zmielone),
-1 kg mąki,
-1 szkl. miodu sztucznego (lub prawdziwego),
-2 szkl. cukru,
-1/2 kostki margaryny,
-4 jajka,
-2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-karmel z 3 łyżek cukru,

Wykonanie:
Do garnka wlać miód, karmel, cukier, tłuszcz i przyprawy- doprowadzić do wrzenia czasem mieszając, następnie ostudzić. Mąkę zmieszać z sodą i jajami. Wlać do niej rozpuszczony miód z cukrem, całość dobrze wyrobić. Wstawić do lodówki do następnego dnia.
Następnego dnia rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm, wykrawać ciasteczka, każde posmarować jajkiem. Układać nie za gęsto na blasze wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku ok 200 stopni przez 10min nie otwierając wcześniej piekarnika.

Polecam serdecznie o miłych snów życzę wszystkim ;:19
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Kontakt:

Post »

Witaj Asiu :wit Oglądam Twój wątek i podziwiam Cię ;:180 Piękne masz kwiaty i jeszcze takie pyszne przepisy :) muszę je koniecznie wypróbować i chciałam zapytać :oops: bo zawsze miałam piekarnik gazowy a teraz kupiliśmy elektryczny do zabudowy i mam problem z jego ustawieniem do pieczenia ciast :( bo tam jest: grzanie górne, dolne, oba albo termoobieg do wyboru :shock: Jakbym piekła tą Twoją babkę majonezową to jak go nastawić? ;:180 Proszę podpowiedz mi ;:180
Pozdrawiam cieplutko Ania
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Aniu, witam serdecznie :)
Cieszę się, że podobają Ci sie moje roślinki i przepisy ;)
Ja też mam piekarnik elektryczny, piekąc babkę, nagrzewam najpierw piekarnik do 180st i piekę ok 45min. ;:108
Przy ciastach przeważnie jest tak, ze najpierw nagrzewamy elektryczny piekarnik, na moim pokrętle mam pieczenie góra i dół, ustaw proszę na to ;)

Zresztą jak trochę popieczesz, to na pewno wyczujesz swój piekarnik ;:137
Ja teraz z elektrycznego nie mogę się przestawić na gazowe, jak coś gotuję mojej mamie, bo nie da się tak dokładnie ustawić temp pieczenia, czy gotowania ;:224

Pozdrawiam serdecznie i życzę przyjemnych wypieków oraz pobytu na forum :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Asiu, o kurczę - blokada na komputer :shock:
Ja bym sobie tego nie pozwoliła zrobić :twisted:

Pierniczki wyglądają ślicznie ;:138