Witaski!!
Agniś, zapach jest piękny. Wcześniej kwitły wieczorniki damskie, które dawały ładny aromat. Teraz z roślin dający mocny zapach jest Kielichowiec wonny. Czekam jeszcze na Powojnik rurkowaty ( Clematis herakleifolia ), ten to dopiero roznosi zapach po ogrodzie.
Jak mi się coś spodoba to kupuję niewielką ilość a następnie rozmnażam samemu.
Budleji tak jak i innych roślin nie przykrywam. Niestety czasem mam straty?w tym roku judaszowca, którego mi bardzo szkoda. Wprawdzie odbija ładnie, ale kolor liści jest już zielony?.wcześniej purpurowy.
Geniu, nie masz czego żałować, jak będziesz w pobliżu to zapraszam serdecznie.
Swoje martagony nie kupowałem na allegro, dostałem je wiele lat temu od pasjonata tych roślin. Z początku miałem chyba tylko dwie cebulki ..teraz około 15. Jesienią oddzieliłem dodatkowo łuski od kilu cebul i widzę, że z nich powyrastały ładne listki.
Biała ostróżka niestety nie zakwitła, ale nie chodzi o to. Zależy mi żeby się ładnie rozrosła a w przyszłym roku na pewno zakwitnie.
Twoje wyglądają pięknie!!
Olu, ja jednak bym Cię namawiał na posadzenie?warto spróbować choćby ze względu na zapach.
Madziu, tak, tak dobrze zauważyłaś?wieczorniki ściąłem, żeby się przypadkiem nie rozsiały w niekontrolowany sposób. Zostawiłem kilka najładniejszych na nasiona.....tych będę pilnował.
Może nie rezygnuj z sztywnej, ale przez to bardziej wytrzymałej folii. Spróbuj ją rozkładać w słoneczny dzień a stanie się bardziej elastyczna.
Agnieszko, Ciebie również zapraszam gdybyś była w mojej okolicy.
Piterku, masz racje, teraz wygląda zdecydowanie ładniej jak wczesną wiosną.
Ewo, ja czekam na możliwość zobaczenia Twojego ogrodu w realu?mam nadzieję że na dniach się uda?.od rzetelnych informatorów słyszałem, że jest wspaniały.
Igiełko, ciężko cokolwiek polecać bo nie wiem w jakim charakterze chcesz ją sobie urządzić. Ja z roślin mam Przęstkę pospolitą,
Bobrek trójlistkowy,
Łączeń baldaszkowaty
Żabiściek pływający,
Ponikło,
Babka wodna,
Strzałka wodna,
Tatarak,
Pałka wodna ..odmiana nie ekspansywna, niska
i oczywiście grzybienie
i pewnie jeszcze jakieś inne o których nie pamiętam Wszystkie polecam i każdą z nich się chętnie podzielę.
Agnieszko, na ostatnim zdjęciu to ta kocimietka o której już kiedyś pisałem, wielkolud który nie wydaje nasion. Jest fajna bo zaczyna kwitnienie jak inne już kończą.
Mam zdobionych kilka zdjęć, ale się teraz śpieszę ...wstawie wieczorkiem.