Ogród Orinoko

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Orinoko

Post »

Marku
Milo mi, że specjalnie dla mnie wkleiłeś focie ;:196
Przepiękne lilie i budleja. :D
Moja ''Black Knight'' po przemarznięciu wypuściła czułki na 10 cm, więc zakwitnie w ...?
Szałwie, szałwie ;:224

Małgosiu :D
Rewelacja !
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

pelagia72 pisze: Małgosiu :D
Rewelacja !
Prawda? To wysępione od Marka :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne grzybienie i cała roślinność "oczkowa". Jakie wymiary ma twoje oczko? Planuję budowę takowego w przyszłym roku i nie wiem jaka wielkość byłaby optymalna, oczywiście poza wielkością maxi, ale na taką niestety nie mogę sobie pozwolić. :lol:
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p
Od: 21 cze 2009, o 22:39

Post »

Comciu, to bardzo ciekawy krzew...mi osobiście bardziej się podoba od budleji Davida. No i jak ulał kolorystycznie do mojego ogrodu :wink:

Mag, te martagony mam od początku ogrodu a moje nowe nabytki ulokowałem w bezpiecznym miejscu...będą tam miały jak pączuś w masełku...inaczej by skończyły jak Twoje. Napisz co za folie chciałaś kupić, że niezadowolona jesteś z niej?

Agniesiu, nie obcinam kwiatów. Wsadzona pięć lat temu rośnie bez żadnej ingerencji...dodatkowo regularnie jest uszkadzana przez moją suczkę Herę , która właśnie w tym miejscu wchodzi do wody się wykąpać. Czasem aż nie mogę patrzeć na to hihihi
Budleja skrętnolistna ..to fakt jest nieco wrażliwa na mróz np. w tym sezonie przemarzło kilka gałązek. Ale jeszcze się nie zdarzyło, żeby cała zmarzła.

Olu, nie próbowałem bo nie planuję nowych nasadzeń, ale jest to dość proste np. przez okłady.

Małgosiu, jestem super zadowolony, że tak pięknie zakwitły.Jutro sfocę iryski trawolistne...zobaczysz jak je posadziłem i jak świetnie wyglądają.

Aage, martagony były i są piękne, ale ja dopiero jakoś bardziej zacząłem zwracać na nie szczególną uwagę po rozmowach z Małgosią właśnie. Od tego momentu jestem nimi zauroczony.

Igiełko, oczko ma osiem na trzy metra i jest płytkie. W miejscach gdzie rosną grzybienie jest 80 cm..w innych miejscach kilkanaście. Połowa oczka jest zacieniona przez leszczynę wiec woda się nie nagrzewa nadmiernie. Jak widzisz jest też sporo roślin co zapewnia czystość wody.

Pell, śpieszę z szałwiami......
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Ale niesamowity musi być zapach jak te wszystkie zioła kwitną. Pewnie sam je rozmnażasz, bo masz ich takie ilości. Ja już przystąpiłam do odnawiania mojej lawendowej wyspy. Mam kilka starych lawend z których sieją się młode. Przesadzam na miesiąc do skrzyneczki, odchowam i .... mam nadzieję ... uda mi się przynajmniej odtworzyć stan lawendy sprzed zalania.

Kusisz mnie tą budleją... Przykrywasz ją na zimę? Muszę się w ogóle rozejrzeć, czy mają ją w naszych szkółkach.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Marku piękny ogród i nie mogę odżałować że nie odwiedziłam go osobiście .
Lilie martagony też kupowałam na alegro , ale oczywiście ich nie mam są jakieś zwykle azjatyckie ,kupowałam 4 kolory po 2 cebulki , teraz już będę mądrzejsza i tylko z pewnych źródeł będę kupować .

Powiedz czy biała ostróżka Ci zakwitła to było takie maleństwo , moje ostróżki wcale nie odchorowały tego dzielenia , niebieską dzieliłam na 4 a zobacz jaki krzaczor jeszcze kwitnie , białe słabo się rozrastają u mnie a w tym roku też są ładne .

Obrazek

Marku te chaszcze to już za drogą nie u mnie :;230 :;230
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Marku jak u Ciebie parę gałązek przemarzło to u mnie pewnie cała by zmarzła , więc sobie odpuszczę.
Niesamowity widok takiej ilości kwitnących szałwii .
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Marku, zastanawiałam się nad kupnem Akwenu, albo Aquarium (to chyba to samo), ale widziałam taką u Adama... przede wszystkim jest koszmarnie sztywna, a przy moim piasku potrzebuję jak najbardziej elastyczną. Stojąc przy wykopie oddychać nie można, bo zaraz się osuwa, a nie co dopiero szamotać ze sztywną płachtą :lol:
Czy mi się wydaje, czy też wieczornik już wycięty :?:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Piękne te rabatki z szałwią. Szkoda że nie mogę powąchać i pospacerować :)
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No no Marku - ogród nabrał już tego wspaniałego letniego splendoru, który tak zawsze mnie u Ciebie zachwyca! Ślicznie! ;:138
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Marku, :wit
wpadłam pooglądać letnie widoczki, sławne martagony, budleję skrętolistną i grzybienie :shock: ;:138
na nie wszystkie jeszcze czekam u siebie. :roll:
Przy okazji moje uznanie za super filmik z ogrodu Adrianny ;:63 ;:63 ;:63
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

orinoko01 pisze:Igiełko, oczko ma osiem na trzy metra i jest płytkie. W miejscach gdzie rosną grzybienie jest 80 cm..w innych miejscach kilkanaście. Połowa oczka jest zacieniona przez leszczynę wiec woda się nie nagrzewa nadmiernie. Jak widzisz jest też sporo roślin co zapewnia czystość wody.

8x3m to wydaje mi się spore. Ale najbardziej zdziwiłeś mnie tym, że przy takiej płytkiej wodzie udaje ci się je utrzymać w takim stanie. Jakie roślinki do oczka mógłbyś mi polecić?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Pięknie, uroczo, klimatycznie, super jednym słowem Marku :!:
Wyobrażam sobie, jakie wrażenie muszą robić w realu :D
Na ostatniej foci to kocimiętka ?
Nie wiem co zrobiłeś lilii wodnej, kwiaty wyglądają nieziemsko :D :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p
Od: 21 cze 2009, o 22:39

Post »

Witaski!!
Agniś, zapach jest piękny. Wcześniej kwitły wieczorniki damskie, które dawały ładny aromat. Teraz z roślin dający mocny zapach jest Kielichowiec wonny. Czekam jeszcze na Powojnik rurkowaty ( Clematis herakleifolia ), ten to dopiero roznosi zapach po ogrodzie.
Jak mi się coś spodoba to kupuję niewielką ilość a następnie rozmnażam samemu.
Budleji tak jak i innych roślin nie przykrywam. Niestety czasem mam straty?w tym roku judaszowca, którego mi bardzo szkoda. Wprawdzie odbija ładnie, ale kolor liści jest już zielony?.wcześniej purpurowy.

Geniu, nie masz czego żałować, jak będziesz w pobliżu to zapraszam serdecznie.
Swoje martagony nie kupowałem na allegro, dostałem je wiele lat temu od pasjonata tych roślin. Z początku miałem chyba tylko dwie cebulki ..teraz około 15. Jesienią oddzieliłem dodatkowo łuski od kilu cebul i widzę, że z nich powyrastały ładne listki.
Biała ostróżka niestety nie zakwitła, ale nie chodzi o to. Zależy mi żeby się ładnie rozrosła a w przyszłym roku na pewno zakwitnie.
Twoje wyglądają pięknie!!

Olu, ja jednak bym Cię namawiał na posadzenie?warto spróbować choćby ze względu na zapach.

Madziu, tak, tak dobrze zauważyłaś?wieczorniki ściąłem, żeby się przypadkiem nie rozsiały w niekontrolowany sposób. Zostawiłem kilka najładniejszych na nasiona.....tych będę pilnował.
Może nie rezygnuj z sztywnej, ale przez to bardziej wytrzymałej folii. Spróbuj ją rozkładać w słoneczny dzień a stanie się bardziej elastyczna.

Agnieszko, Ciebie również zapraszam gdybyś była w mojej okolicy.

Piterku, masz racje, teraz wygląda zdecydowanie ładniej jak wczesną wiosną. ;:136

Ewo, ja czekam na możliwość zobaczenia Twojego ogrodu w realu?mam nadzieję że na dniach się uda?.od rzetelnych informatorów słyszałem, że jest wspaniały. :wink:

Igiełko, ciężko cokolwiek polecać bo nie wiem w jakim charakterze chcesz ją sobie urządzić. Ja z roślin mam Przęstkę pospolitą,
Bobrek trójlistkowy,
Łączeń baldaszkowaty
Żabiściek pływający,
Ponikło,
Babka wodna,
Strzałka wodna,
Tatarak,
Pałka wodna ..odmiana nie ekspansywna, niska
i oczywiście grzybienie
i pewnie jeszcze jakieś inne o których nie pamiętam Wszystkie polecam i każdą z nich się chętnie podzielę.

Agnieszko, na ostatnim zdjęciu to ta kocimietka o której już kiedyś pisałem, wielkolud który nie wydaje nasion. Jest fajna bo zaczyna kwitnienie jak inne już kończą.

Mam zdobionych kilka zdjęć, ale się teraz śpieszę ...wstawie wieczorkiem.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Marku, znalazłam w OBI mięciusieńką, specjalną do oczek :heja A biały tojad by Cię nie interesował?
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”