Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jutro sie odezwe, obiecuje!!!
Buziaczki!!! ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alutka.....już jest jutro. :wink: :lol:
;:168 ;:196 ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Patrzcie no jaka punktualna, ta Grażynka! ;:112

Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich moich Gości! Obrazek

Tak to już bywa z tymi roślinami, że czasami dobrze lub źle rosną i nie wiadomo dlaczego...
Wygląda na to, że u mnie gaura dobrze rośnie. I biała i różowa i duża i mała.... ale moja ulubiona to bez wątpienia biała. Ma w sobie coś takiego ulotnego, słodkiego i delikatnego... no i do wszystkiego praktycznie pasuje. Gaura rośnie bardzo szybko.
Moje jeżówki rosną nie tylko dobrze ale chyba nawet zbyt dobrze.... Ich liczba od zeszłego roku się podwoiła! :lol: :lol: :lol: Jako że lubię te kwiatki, kupiłam jesienią jedną jeżówkę białą. Niestety okazała się różowa... jak wszystkie...
:? Pomylona etykietka. :wink:
Jeśli chodzi o moją jukę, posadziłam ją dopiero jakiś miesiąc temu. :lol: Kupiłam już dosyć dużą, żeby zastąpić roślinę która rosła w tym miejscu i nie przeżyła ostatniej zimy.

Kilka zdjęć:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aluś wielkie dzięki. ;:180
Po tak pięknych widokach to mogę mieć tylko kolorowe i pachnące sny. ;:113
Na drugim zdjęciu istne cudo. :shock:
Po następnych zapachniało różami.
A więc idę na nocną sesję różanych snów.
Dobrej nocki Alutko. ;:79 ;:168
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Śliczności - naprawdę poczułam zapach róż przez ekran komputera...
Czy mogłabyś porobić trochę różanych portretów? I mam pytanko co to za trawka na 5 zdjęciu, bardzo ładnie się komponuje z całością rabaty.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Skomponowałaś piękną jesień w ogrodzie :D
Powiedz mi proszę co to za roślinka w seledynowej doniczce ?
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alutko, jestem zachwycona spacerem alejkami Twojego ogrodu ... szczególnie w ten pochmurny poranek ;:168
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie dojrzewa Twój ogród na jesień, Alutko. Na ostatnich zdjęciach rozpoznaję bez indyjski. Pokaż nam proszę
go z bliska jak tylko będziesz miała aparat w ręku. Czekam też na tegoroczne zdjęcia hibiskusa bagiennego mouchetos.
Ciekawe jak wygląda skarpa przed domem. Myślę że wszystko pięknie na niej rośnie. Podziwiam palmę, ślicznie wyrasta ;:111
Widać wszędzie czułą rękę ogrodniczki.
Gorące uściski Alutko
;:31 ;:31 ;:31
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Kwiatuszku, śliczny, dojrzały ogród pokazujesz...
I te róże prawie pod palmami....to taki egzotyczny dla nas widok :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie! Obrazek

Grażynko- Kogro, mam nadzieję, że dobrze spałaś i że ładnie Ci pachniało różami. Twoimi! Bo u mnie, niestety, ani róże, ani nawet tuberozy, nie są w stanie "zagłuszyć" zapachu naturalnego nawozu którym sąsiad potraktował swoje pole... Obrazek

Joasiu, jeśli chodzi o zapachy... , to już wiesz... :lol: :lol: :lol:
Trawka, to stipa tenuifolia. Lubi się rozsiewać, więc jeśli ktoś lubi ogrody bardzo "zdyscyplinowane", odradzam. Ja początkowo sama z nią walczyłam, ale w międzyczasie zmieniłam zdanie i obecnie pozwalam jej rosnąc gdzie chce (no, prawie...). Lubię jej lekkość i zwiewność i uważam, że dodaje wiele uroku "cięższym" roślinom" a jej system korzeniowy nie stanowi zagrożenia dla sąsiednich roślin.
Co do portretów róż, mam ich sporo więc będę co jakiś czas zamieszczać. Obawiam się jednak, że z nowymi zdjęciami mogę mieć w najbliższym czasie kłopoty, bo coś mi aparat zaczyna zdychać... :? (Połowa zdjęć mi nie wychodzi: widać białe światło i coś jakby "duchy"...) Chyba będę musiała kupić nowy aparat...

Mariolu
, roślina w seledynowej doniczce, to Justicia Brandegeeana, zwana potocznie we Francji "Roslina Krewetka". Nie mam jakoś do niej szczęścia... Szybko rośnie, łatwo kwitnie i łatwo się rozmnaża. Niestety, dwa dni temu połowę odłamał mi wiatr... :cry: Włożyłam do wody, mam nadzieję, ze się ukorzeni. Raz już tak ukorzeniłam, ułamaną gałązkę ( z niej właśnie ta roślina na zdjęciu)... Na szczęście, bo roślina- matka, którą zostawiłam na zimę w gruncie, przemarzła.

Cynamonku, "wybieram się do Ciebie" na P.W. :D :D :D Czekaj... :D

Wiesiaczku
, już pędzę z bzem indyjskim( lagerstroemią). Mam kilka lagerstromii, w różnych kolorach chociaż, podobnie jak w przypadku naszego bzu, wiele się od siebie nie różnią. Generalnie są to łatwe rośliny, tyle że, jeśli lato jest mało słoneczne, nie kwitną... Ale i tak są piękne! Uwielbiam ich niewielkie owalne listeczki i jesienne kolory! Udało mi się jakoś zrobić kilka zdjęć (inne kolory nie wyszły!) ale jeśli chcesz zobaczyć je z bliska w naturze, to rowniez możesz... :D

Co do Hibiskusow, jakoś tego roku się nie popisały... Podejrzewam, że ten, który został złamany przez wiatr, nie zdołał się zregenerować, inny posmakował nornicom... no cóż, zobaczymy za rok, to co widać wygląda na żywe.

Daluniu, Ta palma, to chyba "najłatwiejsza" roślina w moim ogrodzie! Rośnie sobie i już! Jedynie na wiosnę obcinam jej kilka najstarszych, dolnych liści i podsypuję (albo i nie :lol: ) trochę kompostu czy nawozu, jak akurat przechodzę obok... A te róże "pod palmą", rosną u mnie dopiero pierwszy rok.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Robione przed chwila zdjęcia skarpy niestety mi nie wyszły a teraz jest złe oświetlenie (pod słonce). Spróbuję jutro lub pojutrze.
Na powyższych zdjęciach młodziutka Róża Chopin wśród wyżej wspomnianej trawki, zbliżenie lagerstroemii różowej i białej ("Nivea") i ciasteczka (tzw. "macarons") na deser. Są dosyć trudne do zrobienia a to był mój pierwszy raz więc nie są idealne ale mam nadzieję, że kolejne będą coraz lepsze i ładniejsze!). No i poćwiczę różne smaki i kolory. ;:137 ;:152

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To ja się wpraszam na ciasteczka z kawką pod palmą i wśród róż. :wink: :lol:
A tak serio, to co to za roślinka na drugim zdjęciu z owocami ?
To ta z poprzedniej serii, ta obsypana kwieciem na różowo ?
Jakoś nie kojarzę, albo senna jestem w ten deszczowy i pochmurny dzień. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kogra pisze: co to za roślinka na drugim zdjęciu z owocami ?
To zbliżenie lagerstroemii, Grażynko. I nie są to owoce, tylko nieotwarte jeszcze pączki kwiatów. Lagerstroemia kwitnie bardzo długo, przeszło miesiąc! Te maleńkie kwiatuszki, wyglądające jak gdyby były zrobione z pogniecionej, cieniutkiej bibułki, rozwijają się jedne po drugich z takich okrągłych, maleńkich pączuszków.

U nas też od kilku dni pada... Obrazek ... z niewielkimi przerwami na nieśmiałe słonko... Obrazek

Buziaczki! Obrazek

P.S. Smacznego!!! :D :D :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki za uświadomienie Alutko.
Nadal pada.......beznadzieja. :cry:
Miłego wieczorku. ;:168
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Ciekawie wygląda ta lagerstroemia.Pierwszy raz o niej słyszę i ją widzę . :shock:
Ciasteczka ;:8 Mam nadzieję ,że ich nie liczyłaś ,bo :oops: :oops: :oops: troszkę ci ich ubyło . :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dobrze, ze jesteś Alutka! Chociaż ... czy na pewno jesteś? ... Bo mam wrażenie, że znów znikłaś ...
Ale przynajmniej zostawiłaś trochę zdjęć, od których robi się błogo na duszy :D
Tym razem miałam nie pytać o róże, ale muszę o jedną: jak się nazywa ta ciemnoróżowa z lewej strony?

Obrazek

Co to za roslina, która wygląda na bylicę w kolorze srebrzystym? jest wyjątkowo piękna!
Ostnica (Stipa) też jest śliczna - mam podobną :D A ciasteczka cudownie kolorowe! :D Pewnie smakują, tak jak wyglądają :D
Ja nie widzę żadnej zmiany, jak chodzi o zdjęcia. Są czyste i piękne jak zawsze :D

Tyle buzieczek, ile na talerzu ciasteczek ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”