Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.

Post »

Andrzeju to jedna z piękniejszych fotek z takich kompozycji - hosta Heatwave :
Obrazek
x_P-42

Post »

Ja dodam tylko,ze w tym roku , właśnie pod częścią niebieskich host dosadzałam trawę Hakonechloa "Aurea".
Bardzo mi się to zestawienie podoba.
aden
100p
100p
Od: 15 sie 2009, o 13:47

Post »

Polu, z tym cieniowaniem trafiłaś w sedno. Gdzieś na forum widziałem fotki czy informacje o żywopłocie z miskantów. Wymyśliłem więc, że można by posadzić miskanty przy płocie od strony południowej i w ten sposób ocieniować przynajmniej w części nową rabatę z hostami. Nie byłem jednak pewny, czy się to nie pogryzie i czy trawa nie zagłuszy host - muszę jeszcze poczytać o trawach. Na Twioch zdjęciach widać, że te zestawienia wyglądają naprawdę fajnie.

Pumka, zdjęcie super. Heatwave przepięknie komponuje się z tą żółtą trawką. Czy wiesz może co to za trawa i czy nie jest zbyt ekspansywna?
Pozdrawiam, Andrzej
x_P-42

Post »

Andrzeju, wydaje mi się, że na zdjęciu Pumki także jest Hakonechloa . Wdzięczna i niekłopotliwa.
Co do miskantów, to wybij sobie z głowy cukrowego - zbyt agresywny. Musi to być miskant trzymający fason, nie wylegający, ale nie rozłażący się na boki. Najlepiej poprosić o radę Mariusza Surowińskiego http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=19831 , on jest świetnym fachowcem od traw. ;:3
aden
100p
100p

Post »

Polu masz rację, że nie mogą się rozłazić i muszą trzymać pionowy pokrój. Zgodnie z Twoją sugestią poproszę o radę Mariusza. Czytałem Jego posty o trawach. Dla mnie jest to wszystko nowe i niezmiernie ciekawe.
Pozdrawiam, Andrzej
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Zebrinus trzyma formę zgrabnej kępy. Typowa odmiana miskantu chińskiego rozłazi się po całym ogrodzie jak perz. Można zaeksperymentować i posadzić go w jakiejś donicy z bardzo grubą, mocną osłoną i dopiero wtedy wsadzić do ziemi.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
aden
100p
100p

Post »

Dziękuję za cenne rady. Znalazłem Mariusza forum o trawach. Zaczynam drążyć temat. Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś propozycje lub wskazówki, to chętnie się z nimi zapoznam.
Pozdrawiam, Andrzej
aden
100p
100p

Post »

Pozostając dalej przy wątku rabaty hostowo-trawiastej, poszukuję host o pokroju wazowym. Wysokich i niezbyt rozłożystych, coś w rodzaju Krossa Regal, Regal Splendor, Regal Rhubarb, stanowiących drugi plan od skraju rabaty. Hosty będą osłonięte od strony południowej wysokimi trawami. Jednak dopóki trawy nie urosną, muszą one wytrzymać większe nasłonecznienie. Z hostami pierwszego planu sobie poradzę. Jest ich sporo i nie ma tutaj ograniczeń w sensie pokroju. Czy znawcy host mogliby coś podpowiedzieć? Z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obejrzyj opisy i zdjęcia host; Sagae, Gold Regal, Arctic Blast, Rascal, Yellow River, Empress Wu i hosty z gatunku montana czy nigrescens.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
aden
100p
100p

Post »

Dziękuję Andrzeju za pomoc. Na Hostalibrary znalazłem stronę Montana Family. Trochę tego jest.
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

A ja jeszcze wrócę do pomysłu wspólnych nasadzeń host i miskantów i w ogóle traw, to bardzo dobry pomysł, chociaż cieniowanie takie może nie byc wystarczające...Wiem, bo u mnie tak jest :) A jeszcze bym sprostowała wcześniejsze informacje, miskanty chińskie są raczej bezpieczne, tworzą zwarte kępy, to cukrowe (miscanthus sacchariflorus) się rozłażą bez opamiętania, te należałoby pakować w mocne donice :)
aden
100p
100p

Post »

Kompletnie nie znam się na trawach. Poprosiłem o radę znawcę przedmiotu jakim na pewno jest Mariusz Surowiński. Polecił mi:
-Miscanthus floridulas (miskant olbrzymi) lub jego paskowana odmiana 'Jubilaris'. Duże, wyprostowane, nie położą się zimą ale nie kwitną.
-Miscanthus sinensis (miskant chiński). W grę wchodzą duże odmiany - 'Roland', ?Silberfeder?, ?No. 37?, 'Cosmo Revert'. Wszestkie w granicach 3 m.
Skłaniam się w kierunku "Jubilaris". Niestety wszystkie te wysokie trawy tworzą docelową kępę o średnicy ok. 1m. To dość dużo miejsca. Myślę jednak, że efekt końcowy może być niezły.
Co do cieniowania, to od strony południowej trawy dadzą cień dla host. Natomiast z góry będę musiał i tak założyć siatkę cieniującą, bo rabata ma mieć ok. 3m szerokości, a trawy aż takiego cienia nie zapewnią.
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No i bardzo dobrze, słuchaj Mariusza, spokojnie, zanim miskanty chińskie osiągną metr średnicy, minie parę ładnych lat, unikaj cukrowych, a Jubilaris jest przepiękny, też gorąco polecam. A jak uznasz, że Twoje miskanty są za duże, to żaden problem, bierzesz piłę spalinową :) i tniesz je na mniejsze kawałki, no chyba,że bardzo chcesz się spocić i będziesz próbował robić to szpadlem :)
aden
100p
100p

Post »

Piły spalinowej na razie nie mam, ale elektryczną i owszem. Może wystarczy.
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

aden pisze: Co do cieniowania, to od strony południowej trawy dadzą cień dla host. Natomiast z góry będę musiał i tak założyć siatkę cieniującą, bo rabata ma mieć ok. 3m szerokości, a trawy aż takiego cienia nie zapewnią.
Widziałem gdzieś ciekawe rozwiązania bez użycia siatek cieniujących - (siatki cieniujące są bardzo skuteczne jednak niezbyt ciekawe architektonicznie).
W jednym przypadku była to wojskowa siatka maskująca, a w drugim rozpięta czasza spadochronu. :shock:
Czasza spadochronu dodatkowo po zmierzchu była podświetlana od dołu, co dawało niesamowity efekt wizualny.
W tamtym czasie ( na allegro ) takie " bajery z demobilu" można było kupić za grosze nie wiem czy teraz są tanio dostępne. :(
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Zablokowany

Wróć do „Hosty”