Moje Arboretum cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje Arboretum cz.7

Post »

Piotrek nie wiedziałam ,że jest trująca, muszę poczytać . Liście ? czy co ? no to masz żarłocznego królika , jak mój Bąbel je wszystko: plastik, papier, trawa, ale róży pustyni by nie jadł -chyba :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolino jestem pod wrażeniem szybkości kwitnięcia Twoich róż, moje tylko niektóre mają już pączki ale jeszcze bez kolorku. To samo margerytki , irysy i krzewuszki - u mnie wszystko rusza dopiero w połowie czerwca :roll:
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Glicynia przycięta na jeżyka, ale tak widocznie trzeba.
Bardzo ładnie zapowiada się roślinka, której chyba nie znam.
Jak się nazywa to cudo Karolino?
Obrazek
Peetery
50p
50p
Od: 30 kwie 2017, o 21:41

Post »

Czytałem, że sok jest trujący, więc raczej spożycie czegokolwiek byłoby ryzykowne ;:222 Mimo to, róża pustyni jest cudowną roślinką i bardzo ładnie Ci kwitnie ;:215
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga ta roślinka to Kalmia, jeszcze w pąkach , ale zaraz zakwita :)

-- 30 maja 2017, o 19:52 --

Piotrek dzięki za info, na wszelki wypadek nie będę jadła ;:306 nie jestem pewna czy o tej roślince piszesz :wink: Doczytałam -ma trujący sok, nie wiedziałam :?
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beato to prawda , u mnie wszystko szybciej kwitnie, jakoś cieplej u nas :)
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karolinko, derenie masz cudowne, bardzo mi się podobają, szczególnie Kousa, on jest niesamowity ;:167
A robinii nie żałuj, ja z niej się wyleczyłam i w tym roku wycięłam... kupiłam niby różową, niby o długich kwiatach, a okazała się pospolita białą akacją, która wydała setki odrostów od korzenia ;:219
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Kurcze opisałam się i poszło weter :roll:
Karolinko ślicznie u Ciebie ;:63 ;:63 Róża Pustyni cudna ;:333 z nasionek nic nie wyszło , jeszcze trzymam doniczkę z ziemią z nadzieją że się coś pokaże :D
Kalmia przepiękna a jak zakwitnie to dopiero będzie cudo ;:108 Róże , derenie - piękne aż dech zapiera .
Moja glicynia dopiero rusza a Ty już swoja przycięłaś :)
Ciekawy krzaczek ten śniegowiec - napisz coś więcej o nim , co to za jeden ??
Lespedeza w końcu odbija , będę mogła Ci wysłać ;:108
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Karolka, ale miło nasycić oczy Twoimi dereniami. I bardzo mi się podoba, jak masz zestawione krzewy ciemnozielone i seledynowe, nawet jak nie kwitną wyglądają elegancko.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

No tak,przyszłam zobaczyć,czy u Karoliny kwitnie już glicynia a tu już przycięta po kwitnieniu;:131 Wszystko w przodzie z kwitnieniem.Dlaczego mój złotokap nie zakwitł,w ubiegłym sezonie sadziłam kwitnący.Wygląda dobrze,ale nie kwitnie.Aż zadrżałam o kielichowca wonnego,też kupiłam z kwiatkiem,ale na razie pąków nie widzę ;:131 Miałam zapytać,czy lewizję masz już długo,ale doczytałam,że nowy zakup.Trzymam kciuki,by dobrze przezimowała.U nie żadnej się nie udało :( Ta róża to rzeczywiście cudo ;:oj Lukrowana, na tort jak znalazł ;:oj I judaszowca muszę sobie odkupić,bo padł,a tak uroczo twój wygląda. ;:173 Dobrze widzę,kolkwicja już taka obsypana kwieciem?Czereśnie,ogórki,truskawki...Niejedna klawiatura będzie do wytarcia ;:306
Krzycz głośno o emisji Mai,obiecałam teściowej pokazać ;:108
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu bo oni szczepią robinię na białej akacji, moja pierwsza też kwitła na biało chociaż miała już rok wcześniej rózowego kwiatka. Kolejną w sumie sama zlikwidowałam, bo rosła jak głupia i się łamała , ale kwitła na rózowo. Kolejna kupiona jesienią zginęła, ale oczywiście odbija akacjowa podkładka . Ale u sąsiada pięknie kwitnie i ciągle mam ochotę na nią. Gdyby jeszcze się tak nie łamała, to znana jej wada :wink:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooooo, Tereniu, Lespedeza ;:138 cudo ;:63 a jeszcze miałam przypomnieć o ( zapomniałam nazwy) okrywowa roślinka , na biało kwitnie, liście podobne do ciemiernika ;:124 :wink:
Moje Róze Pustyni z nasionek wyszły bezproblemowo i to szybko, sa małe bo b. wolno rosną, ale sobie poczekam :wink: mam trochę świeżych nasionek , mogę Ci wysłać . Ten w doniczce już nie wyjdzie , bo on szybko wychodzi :lol: Aha , Śniegowiec, mam go drugi raz, pierwszy zmarnowałam , teraz kupiłam duży i rośnie od ub. jesieni i zaczął kwitnąć. To oryginalny krzew , który zamiast płatków ma takie pręciki, jest to oryginalne i ładne . Mój jest młody, ale ma być cały obsypany kwiatem jak śnieg na krzewie ( w przyszłości ) jak będzie starszy, pewnie już na przyszły rok . Lecz teraz też ładnie kwitnie :)
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Karolciu widziałam Twoją glicynię już po przycięciu. To ja nadal ją za mało tnę, bo zdrewniałych do tej pory nie ruszałam,tylko wąsy.
Piękne derenie.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko Krzewy tak często mają ,że się kupuje kwitnące a w następnym roku nie kwitnie. ja myślę ,że to aklimatyzacja w ziemi tak działa na krzewy. W przyszłym roku zakwitnie , Twż tak miewam z krzewami które kupiłam kwitnące a one sobie robią przerwę aklimatyzacyjną. na szczescie nie wszystkie :wink: Kielichowiec Wonny dość wcześnie kwitnei, zwłaszcza kupiony kwitnący, ale powinno już widać pąli, bo one rozwijają sie razem z listkami. Przyjrzyj się :wink: chyba ,że też sie aklimatyzuje ;:124
A ja mam LEWIZJĘ? Mnie się te nazwy nie trzymają głowy, zresztą nie staram się ;:306
Kolkwicja długo nie kwitła, była wciśnieta między krzewy i w cieniu. Ale jak sie przebiła do słońca to teraz przepięknie kwitnie. Cała w kwiatach . Nie przycinam jej bo na wysokościach ma słońce, zresztą rośnie w kąciku gdzie i tak nic nie rośnie , bądź słabo :) inne krzewy w tym roku mocno, mocno przycinam , bo rozrosły sie jak las ;:306
Maja jest b. zajęta, ma jakieś nowe programy, nie wiem kiedy jeszcze wpadnie na dokręcenie materiału. Ale na pewno dam znać . Oczywiście Gizelka zaczyna i będę pokazywała na razie TUTAJ

-- 31 maja 2017, o 11:27 --

Agnieszko byłam ciekawa czy to ,że sadzę kolorowe krzewy specjalnie koło siebie , jest zauważalne. Ty pierwsza zauważyłaś. Sadzę nie tylko ciemno zielone obok seledynu , ale bordowe obok zółtego , wiśniowe z białym itp..oczywiście w czasie sezonu kolorki się zmieniają , ale różnicę w kolorach liści widać do końca :heja i też jest to dekoracyjne :)
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu Twoja jest za gęsta, cały krzew zacieniony, nie przepuszcza do wnętrza światła. ma być luźny, a wąsów trochę zostaw, , potem będziesz je skracać zeby na nich zawiązały się pąki. Przerzedź ją , daj swiatła do środka i nie tnij bez przerwy wąsy, niech trochę podrosną :wink:
Moje Arboretum
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”