Moje Arboretum cz.7
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje Arboretum cz.7
Piotrek nie wiedziałam ,że jest trująca, muszę poczytać . Liście ? czy co ? no to masz żarłocznego królika , jak mój Bąbel je wszystko: plastik, papier, trawa, ale róży pustyni by nie jadł -chyba 

- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karolino jestem pod wrażeniem szybkości kwitnięcia Twoich róż, moje tylko niektóre mają już pączki ale jeszcze bez kolorku. To samo margerytki , irysy i krzewuszki - u mnie wszystko rusza dopiero w połowie czerwca 

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Glicynia przycięta na jeżyka, ale tak widocznie trzeba.
Bardzo ładnie zapowiada się roślinka, której chyba nie znam.
Jak się nazywa to cudo Karolino?

Bardzo ładnie zapowiada się roślinka, której chyba nie znam.
Jak się nazywa to cudo Karolino?

Czytałem, że sok jest trujący, więc raczej spożycie czegokolwiek byłoby ryzykowne
Mimo to, róża pustyni jest cudowną roślinką i bardzo ładnie Ci kwitnie 

- karolacha
Aga ta roślinka to Kalmia, jeszcze w pąkach , ale zaraz zakwita 
-- 30 maja 2017, o 19:52 --
Piotrek dzięki za info, na wszelki wypadek nie będę jadła
nie jestem pewna czy o tej roślince piszesz
Doczytałam -ma trujący sok, nie wiedziałam 

-- 30 maja 2017, o 19:52 --
Piotrek dzięki za info, na wszelki wypadek nie będę jadła

- karolacha
Beato to prawda , u mnie wszystko szybciej kwitnie, jakoś cieplej u nas 

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karolinko, derenie masz cudowne, bardzo mi się podobają, szczególnie Kousa, on jest niesamowity
A robinii nie żałuj, ja z niej się wyleczyłam i w tym roku wycięłam... kupiłam niby różową, niby o długich kwiatach, a okazała się pospolita białą akacją, która wydała setki odrostów od korzenia

A robinii nie żałuj, ja z niej się wyleczyłam i w tym roku wycięłam... kupiłam niby różową, niby o długich kwiatach, a okazała się pospolita białą akacją, która wydała setki odrostów od korzenia

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kurcze opisałam się i poszło weter
Karolinko ślicznie u Ciebie
Róża Pustyni cudna
z nasionek nic nie wyszło , jeszcze trzymam doniczkę z ziemią z nadzieją że się coś pokaże
Kalmia przepiękna a jak zakwitnie to dopiero będzie cudo
Róże , derenie - piękne aż dech zapiera .
Moja glicynia dopiero rusza a Ty już swoja przycięłaś
Ciekawy krzaczek ten śniegowiec - napisz coś więcej o nim , co to za jeden ??
Lespedeza w końcu odbija , będę mogła Ci wysłać

Karolinko ślicznie u Ciebie

Kalmia przepiękna a jak zakwitnie to dopiero będzie cudo

Moja glicynia dopiero rusza a Ty już swoja przycięłaś

Ciekawy krzaczek ten śniegowiec - napisz coś więcej o nim , co to za jeden ??
Lespedeza w końcu odbija , będę mogła Ci wysłać

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Karolka, ale miło nasycić oczy Twoimi dereniami. I bardzo mi się podoba, jak masz zestawione krzewy ciemnozielone i seledynowe, nawet jak nie kwitną wyglądają elegancko.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
No tak,przyszłam zobaczyć,czy u Karoliny kwitnie już glicynia a tu już przycięta po kwitnieniu;:131 Wszystko w przodzie z kwitnieniem.Dlaczego mój złotokap nie zakwitł,w ubiegłym sezonie sadziłam kwitnący.Wygląda dobrze,ale nie kwitnie.Aż zadrżałam o kielichowca wonnego,też kupiłam z kwiatkiem,ale na razie pąków nie widzę
Miałam zapytać,czy lewizję masz już długo,ale doczytałam,że nowy zakup.Trzymam kciuki,by dobrze przezimowała.U nie żadnej się nie udało
Ta róża to rzeczywiście cudo
Lukrowana, na tort jak znalazł
I judaszowca muszę sobie odkupić,bo padł,a tak uroczo twój wygląda.
Dobrze widzę,kolkwicja już taka obsypana kwieciem?Czereśnie,ogórki,truskawki...Niejedna klawiatura będzie do wytarcia
Krzycz głośno o emisji Mai,obiecałam teściowej pokazać

Krzycz głośno o emisji Mai,obiecałam teściowej pokazać

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- karolacha
Basiu bo oni szczepią robinię na białej akacji, moja pierwsza też kwitła na biało chociaż miała już rok wcześniej rózowego kwiatka. Kolejną w sumie sama zlikwidowałam, bo rosła jak głupia i się łamała , ale kwitła na rózowo. Kolejna kupiona jesienią zginęła, ale oczywiście odbija akacjowa podkładka . Ale u sąsiada pięknie kwitnie i ciągle mam ochotę na nią. Gdyby jeszcze się tak nie łamała, to znana jej wada 

- karolacha
Ooooo, Tereniu, Lespedeza
cudo
a jeszcze miałam przypomnieć o ( zapomniałam nazwy) okrywowa roślinka , na biało kwitnie, liście podobne do ciemiernika
Moje Róze Pustyni z nasionek wyszły bezproblemowo i to szybko, sa małe bo b. wolno rosną, ale sobie poczekam
mam trochę świeżych nasionek , mogę Ci wysłać . Ten w doniczce już nie wyjdzie , bo on szybko wychodzi
Aha , Śniegowiec, mam go drugi raz, pierwszy zmarnowałam , teraz kupiłam duży i rośnie od ub. jesieni i zaczął kwitnąć. To oryginalny krzew , który zamiast płatków ma takie pręciki, jest to oryginalne i ładne . Mój jest młody, ale ma być cały obsypany kwiatem jak śnieg na krzewie ( w przyszłości ) jak będzie starszy, pewnie już na przyszły rok . Lecz teraz też ładnie kwitnie 

Moje Róze Pustyni z nasionek wyszły bezproblemowo i to szybko, sa małe bo b. wolno rosną, ale sobie poczekam

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Karolciu widziałam Twoją glicynię już po przycięciu. To ja nadal ją za mało tnę, bo zdrewniałych do tej pory nie ruszałam,tylko wąsy.
Piękne derenie.
Piękne derenie.
- karolacha
Mirko Krzewy tak często mają ,że się kupuje kwitnące a w następnym roku nie kwitnie. ja myślę ,że to aklimatyzacja w ziemi tak działa na krzewy. W przyszłym roku zakwitnie , Twż tak miewam z krzewami które kupiłam kwitnące a one sobie robią przerwę aklimatyzacyjną. na szczescie nie wszystkie
Kielichowiec Wonny dość wcześnie kwitnei, zwłaszcza kupiony kwitnący, ale powinno już widać pąli, bo one rozwijają sie razem z listkami. Przyjrzyj się
chyba ,że też sie aklimatyzuje
A ja mam LEWIZJĘ? Mnie się te nazwy nie trzymają głowy, zresztą nie staram się
Kolkwicja długo nie kwitła, była wciśnieta między krzewy i w cieniu. Ale jak sie przebiła do słońca to teraz przepięknie kwitnie. Cała w kwiatach . Nie przycinam jej bo na wysokościach ma słońce, zresztą rośnie w kąciku gdzie i tak nic nie rośnie , bądź słabo
inne krzewy w tym roku mocno, mocno przycinam , bo rozrosły sie jak las
Maja jest b. zajęta, ma jakieś nowe programy, nie wiem kiedy jeszcze wpadnie na dokręcenie materiału. Ale na pewno dam znać . Oczywiście Gizelka zaczyna i będę pokazywała na razie TUTAJ
-- 31 maja 2017, o 11:27 --
Agnieszko byłam ciekawa czy to ,że sadzę kolorowe krzewy specjalnie koło siebie , jest zauważalne. Ty pierwsza zauważyłaś. Sadzę nie tylko ciemno zielone obok seledynu , ale bordowe obok zółtego , wiśniowe z białym itp..oczywiście w czasie sezonu kolorki się zmieniają , ale różnicę w kolorach liści widać do końca
i też jest to dekoracyjne 

A ja mam LEWIZJĘ? Mnie się te nazwy nie trzymają głowy, zresztą nie staram się

Kolkwicja długo nie kwitła, była wciśnieta między krzewy i w cieniu. Ale jak sie przebiła do słońca to teraz przepięknie kwitnie. Cała w kwiatach . Nie przycinam jej bo na wysokościach ma słońce, zresztą rośnie w kąciku gdzie i tak nic nie rośnie , bądź słabo

Maja jest b. zajęta, ma jakieś nowe programy, nie wiem kiedy jeszcze wpadnie na dokręcenie materiału. Ale na pewno dam znać . Oczywiście Gizelka zaczyna i będę pokazywała na razie TUTAJ
-- 31 maja 2017, o 11:27 --
Agnieszko byłam ciekawa czy to ,że sadzę kolorowe krzewy specjalnie koło siebie , jest zauważalne. Ty pierwsza zauważyłaś. Sadzę nie tylko ciemno zielone obok seledynu , ale bordowe obok zółtego , wiśniowe z białym itp..oczywiście w czasie sezonu kolorki się zmieniają , ale różnicę w kolorach liści widać do końca

- karolacha
Alu Twoja jest za gęsta, cały krzew zacieniony, nie przepuszcza do wnętrza światła. ma być luźny, a wąsów trochę zostaw, , potem będziesz je skracać zeby na nich zawiązały się pąki. Przerzedź ją , daj swiatła do środka i nie tnij bez przerwy wąsy, niech trochę podrosną