Wiejski ogród przed sezonem cz. 34
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34
Witaj Marysiu.Już siejesz pomidorki? Leycesterie, co to za roślinka?
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu już pomidorki wschodzą
, ja dziś paprykę wysiałam ale tylko ostrą, a resztę jeszcze troszkę poczekam, ale zastanawiam się nad kobeą, kiedy ją posiać żeby zdążyła zakwitnąć 
- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Dobry wieczór Marysiu
Wzruszył mnie kiełkujący pomidorek. To jakaś niziutka, drobnoowocowa odmiana?
Swoje, z przeznaczeniem do doniczek, planuję wysiać za 2 lub 3 tygodnie i liczę na konsumpcję już/dopiero w czerwcu
Pozdrawiam życząc dobrego tygodnia
Wzruszył mnie kiełkujący pomidorek. To jakaś niziutka, drobnoowocowa odmiana?
Swoje, z przeznaczeniem do doniczek, planuję wysiać za 2 lub 3 tygodnie i liczę na konsumpcję już/dopiero w czerwcu
Pozdrawiam życząc dobrego tygodnia
Ewa
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
witaj Marysiu,cylindry to takie doniczki bez dna ,tak naprawdę to są takie opaski czarnej sztywnej folii(może być w innym kolorze) , o długości 82 cm ,żeby średnica miała 25 cm ,je się spina i tworzy się cylinder,który częściowo wkładasz do ziemi ,albo ustawiasz na podłożu ,wsypujesz do niego ziemię i sadzisz pomidory,one często są stosowane w folii,,pomidory rosną jakby na powierzchni ziemi ,są lepiej nagrzane ,a korzeniami przenikają głęboko jak chcą ,bo nie ma dna,nie wiem czy jasno to wytłumaczyłam ,ale jak przyjedziesz to zobaczysz,a jak będziesz chciała już widzieć ,to sfotografuję ci taki cylinder,bo już czekają na wiosnę ,pozdrawiam i dobrej nocki 
- besia

- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Marysiu
Pogoda piękna, coraz więcej
Dzisiaj pakuję nasionka, jutro wysyłam. Czy coś Ci jeszcze z pomidorków dopakować, czy tylko niespodzianki?
Może jakieś nasionka paprykowe ?
Martusiu, ładnie wytłumaczyłaś ideę uprawy pomidorów w cylindrach.
Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę.
Pogoda piękna, coraz więcej
Dzisiaj pakuję nasionka, jutro wysyłam. Czy coś Ci jeszcze z pomidorków dopakować, czy tylko niespodzianki?
Może jakieś nasionka paprykowe ?
Martusiu, ładnie wytłumaczyłaś ideę uprawy pomidorów w cylindrach.
Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę.
Pozdrawiam, Beata.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam serdecznie w nowym tygodniu!
Aguś mam różne nasiona i m.in. te Irenka poddała w wątpliwość więc chciała sprawdzić zdolność kiełkowania. Wysiała dwa różne, a wykiełkowało jedno więc za jakiś czas chyba wypróbuję kolejne
Iwonko ZJ karczochy wysieję trochę później, bo rok temu te siane w domu w lutym i siane w kwietniu w tunelu sadziłam tej samej wielkości. Dlatego wypośrodkowałam i siane będą w marcu
Pomidorek to próba
a Leycesteria to prezent od Tereni
W jesieni pisałyśmy o roślinie, o owocowaniu i nasionach, stwierdziłam że moja zawiązała nasiona i przed przymrozkami zebrałam je. Oczywiście musiałam sprawdzić zdolność kiełkowania, a poza tym siew wskazany był tuż po zbiorach. No i mam roślinki na parapecie a ta w ogrodzie jest zimowana pod okryciem okopczykowana, a jak przetrwa zimę to już niedługo się dowiemy
Dobrego pogodnego tygodnia Iwonko
Iwonko 1 siewki mają szczęście
, bo stoją na południowym parapecie i światła im nie brakuje a jak będą dorastać zobaczymy. Rhapsody to taka półpełna i przy pełnym rozkwitnięciu widoczne ma te swoje rzęsy i to mnie najbardziej pociąga w pustaczkach. Pełne oczywiście przyciągają wzrok wspaniałym kwiatem, ale w ogrodzie powinny być takie i takie. Jak widać lubię różnorodność
Bea te żółte liliowce kocham za wczesne kwitnienie i wspaniały zapach, bo w tym czasie mało jeszcze tego intensywnego zapachu! Maki mam oddzielnie pełne, a oddzielnie te pozostałe w formie mixu wyślę jedne i drugie i sieje je bardzo wczesną wiosną. Można partiami i wtedy będą kwiaty dłużej. Beatko uwierz ja jestem absolutnym amatorem i wiele rzeczy robię emocjonalnie, a wiedzę zdobywam dopiero później
Dziękuję
Joasiu witam Cię szczególnie, bo dawno nie zaglądałaś (wiem z jakiego powodu). Leycesteria (http://www.ogrodkroton.pl/towar.1306.le ... rmosa.html ) to krzew nie w pełni zimotrwały ale podobno okryty odbija jeżeli nawet wymarznie. Na pewno nie osiągnie takich rozmiarów jak w ciepłym klimacie, ale jest uroczy i warto go mieć!

Iwonko szczec. paprykę ostrą wysieję w lutym a nad kobeą też się zastanawiam. Kupiłam nasiona chociaż miałam już zrezygnować z niej, bo raz tylko miałam sukces a tak to same fiaska! Pomidorki na razie dwa z czego jeden wystawił łebek na świat!
Ewuniu z wielu nasion padł przypadkowy wybór na dwie odmiany takie do doniczek, bo jak przetrwa to będzie na tarasie. Jedna odmiana na razie nie daje znaku życie. Pozostałe pomidory wysieję w połowie lutego i też liczę na wcześniejsze zbiory
Dziękuję i życzę również pomyślnego tygodnia
Małgosiu miło mi, że zdjęcie się spodobało
. Zapraszam częściej
Martusiu bardzo obrazowo wytłumaczyłaś i wiem jak wyglądają pierścienie. Podchodzisz do uprawy pomidorów bardzo profesjonalnie, ale przecież już to kiedyś robiliście. Niestety u mnie pomidory w uprawie polowej wymagają intensywnej ochrony, bo mimo tego że zapowiadały się obfite zbiory w krótkim czasie padły na ZZ. Te w tunelu jednak nie muszę aż tak chronić. Ty masz tą dobrą sytuację, że nikt wokół nie uprawia ziemniaków chociaz to podobno nie jest powodem ZZ. Dobrego tygodnia i pozdrawiam
Beatko rzeczywiście słonko mocno świeci
i czuć powiew wiosny!
Mam nasiona ostrej papryczki sprzed roku i ta jedna mi wystarczy, bo ja niestety nie mogę wielu ostrości jeść przez felerną krtań. Natomiast słodkie papryki jak najbardziej będę siała i oczywiście pozostaje tylko wybór które, bo tak jak pomidory nasion mam coraz więcej
Beatko przesyłką traktuję jako absolutną niespodziankę
Nie wiem czy nie doczytałam, czy może nie doszły do Ciebie nasiona ode mnie, mam na myśli floksika i papryczkę?
Dobrego tygodnia Beatko

a to Rumba dla Agnieszki!

maki zasiane przez naturę

Dobrego tygodnia!
Aguś mam różne nasiona i m.in. te Irenka poddała w wątpliwość więc chciała sprawdzić zdolność kiełkowania. Wysiała dwa różne, a wykiełkowało jedno więc za jakiś czas chyba wypróbuję kolejne

Iwonko ZJ karczochy wysieję trochę później, bo rok temu te siane w domu w lutym i siane w kwietniu w tunelu sadziłam tej samej wielkości. Dlatego wypośrodkowałam i siane będą w marcu
Pomidorek to próba
Dobrego pogodnego tygodnia Iwonko Iwonko 1 siewki mają szczęście
Bea te żółte liliowce kocham za wczesne kwitnienie i wspaniały zapach, bo w tym czasie mało jeszcze tego intensywnego zapachu! Maki mam oddzielnie pełne, a oddzielnie te pozostałe w formie mixu wyślę jedne i drugie i sieje je bardzo wczesną wiosną. Można partiami i wtedy będą kwiaty dłużej. Beatko uwierz ja jestem absolutnym amatorem i wiele rzeczy robię emocjonalnie, a wiedzę zdobywam dopiero później
Joasiu witam Cię szczególnie, bo dawno nie zaglądałaś (wiem z jakiego powodu). Leycesteria (http://www.ogrodkroton.pl/towar.1306.le ... rmosa.html ) to krzew nie w pełni zimotrwały ale podobno okryty odbija jeżeli nawet wymarznie. Na pewno nie osiągnie takich rozmiarów jak w ciepłym klimacie, ale jest uroczy i warto go mieć!

Iwonko szczec. paprykę ostrą wysieję w lutym a nad kobeą też się zastanawiam. Kupiłam nasiona chociaż miałam już zrezygnować z niej, bo raz tylko miałam sukces a tak to same fiaska! Pomidorki na razie dwa z czego jeden wystawił łebek na świat!

Ewuniu z wielu nasion padł przypadkowy wybór na dwie odmiany takie do doniczek, bo jak przetrwa to będzie na tarasie. Jedna odmiana na razie nie daje znaku życie. Pozostałe pomidory wysieję w połowie lutego i też liczę na wcześniejsze zbiory
Dziękuję i życzę również pomyślnego tygodnia Małgosiu miło mi, że zdjęcie się spodobało
. Zapraszam częściej Martusiu bardzo obrazowo wytłumaczyłaś i wiem jak wyglądają pierścienie. Podchodzisz do uprawy pomidorów bardzo profesjonalnie, ale przecież już to kiedyś robiliście. Niestety u mnie pomidory w uprawie polowej wymagają intensywnej ochrony, bo mimo tego że zapowiadały się obfite zbiory w krótkim czasie padły na ZZ. Te w tunelu jednak nie muszę aż tak chronić. Ty masz tą dobrą sytuację, że nikt wokół nie uprawia ziemniaków chociaz to podobno nie jest powodem ZZ. Dobrego tygodnia i pozdrawiam
Beatko rzeczywiście słonko mocno świeci
Mam nasiona ostrej papryczki sprzed roku i ta jedna mi wystarczy, bo ja niestety nie mogę wielu ostrości jeść przez felerną krtań. Natomiast słodkie papryki jak najbardziej będę siała i oczywiście pozostaje tylko wybór które, bo tak jak pomidory nasion mam coraz więcej
Dobrego tygodnia Beatko

a to Rumba dla Agnieszki!

maki zasiane przez naturę

Dobrego tygodnia!
- juni

- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Piękna róża Rumba.
No tak a mówiłam że róże to u mnie nie bardzo,a teraz jakby bardziej.
Już pięć mam!
Ocieplenie nadchodzi-tak słyszałam w prognozie.
No tak a mówiłam że róże to u mnie nie bardzo,a teraz jakby bardziej.
Już pięć mam!
Ocieplenie nadchodzi-tak słyszałam w prognozie.
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Marysiu, piękne, makowe łąki!
Maki zawsze kojarzą mi się z taką sielskością...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj, Marysiu!
Widzę, że też maki zawładnęły Twoją romantyczną duszą.
Ja w ubiegłym sezonie siałam je po raz pierwszy i jestem nimi zauroczona do tego stopnia, że teraz już zawsze będą gościły na mojej działce.
Kobeę radzę już wysiać.
Gdy miałam mało powojników, też uprawiałam kobeę i ładnie oraz długo kwitła mi tylko ta, którą wysiewałam już w styczniu. Nawet nasiona z niej zebrałam.
Miłego dnia i dobrego całego tygodnia życzę.
Widzę, że też maki zawładnęły Twoją romantyczną duszą.
Ja w ubiegłym sezonie siałam je po raz pierwszy i jestem nimi zauroczona do tego stopnia, że teraz już zawsze będą gościły na mojej działce.
Kobeę radzę już wysiać.
Miłego dnia i dobrego całego tygodnia życzę.
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Rumba piękna
i widzę podbija serca wielu forumowiczek.
Moje oko zawiesiło się też na innej piękności .... jako wielbicielka białości mój wzrok przykuły białe maki. 
- Lisica

- Od: 19 lut 2013, o 19:27
Marysiu!
Czy są jeszcze jakieś maki, których nie masz?
Masz piękne okazy, bardzo oryginalne.
Patrząc na Twój ogród odnoszę wrażenie, że rośliny tam nie rosną, tylko szaleją!
Czy są jeszcze jakieś maki, których nie masz?
Masz piękne okazy, bardzo oryginalne.
Patrząc na Twój ogród odnoszę wrażenie, że rośliny tam nie rosną, tylko szaleją!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Siała baba mak...
Witaj, Marysiu!
Mam nowy laptopek i znów jestem podłączona do forumowej kroplówki
.
Ale przerwa była dość długa i wkurzająca, strasznie jestem ze wszystkim do tyłu...
A tu ruch w interesie, aż miło. I wspominki, i rozbudzanie żądz, i wysiewy
.
Serdeczności i buziaki - Jagi
PS. i tylko Sępika tak strasznie żal
.
Witaj, Marysiu!
Mam nowy laptopek i znów jestem podłączona do forumowej kroplówki
Ale przerwa była dość długa i wkurzająca, strasznie jestem ze wszystkim do tyłu...
A tu ruch w interesie, aż miło. I wspominki, i rozbudzanie żądz, i wysiewy
Serdeczności i buziaki - Jagi
PS. i tylko Sępika tak strasznie żal
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam!
Beatko pewnie jedni się cieszą na ocieplenie inni woleliby zimę do jakiegoś momentu a potem wiosnę, ale co my możemy chcieć...będzie tak jak natura sprawi
Staram się nie ulegać szaleństwu różanemu, ale róż też przybywa
Basiu do tej pory były tylko te łąkowe, uwielbiam je fotografować ...szczególnie na wietrze
Maki na FO zawsze będą mi się kojarzyć z Irminką z naszego FO, ale już dawno się nie pokazywała.
Lucynko wspomniałam wyżej o Irmince ona siała maki, miała różniste i tak pięknie je fotografowała. Dlatego jak zniknęła to musiałam je posiać i poświęcić im czas, bo to fantastyczne kwiatki! Kiedyś były tylko polne (u mnie się rozsiewają) potem doszły pełne, a rok temu tak jak u Ciebie nastało szaleństwo makowe
Zebrałam nasiona, ale będą to na pewno krzyżówki
Posieję kobeę, jeszcze raz daję jej szansę, muszę tylko poczytać o warunkach uprawy, bo coś robię nie tak! Czy zebrane nasiona były dojrzałe?
Dobrego tygodnia i przyjemnego wieczoru
Kasiu nie wiem czy maki się krzyżują, ale nasiona mam i jak zakwitną na biało to zaznaczę i zbiorę dla Ciebie. Kiedyś mi wyrósł taki biały strzępiasty, śliczny był! nasiona zebrałam wysiałam ale nie znalazłam go wśród kwiatów
Rumbę wybrałam ze zdjęcia, ale nie oddawało jej uroków do końca. Ktoś ja trafnie nazwał
Lisico na pewno są maki których nie mam i nawet próbowałam je siać, ale nie wyrosły
Liczę na jakieś nowe ciekawe krzyżówki. Masz rację z tym porównaniem, ale jak mówią w tym szaleństwie jest metoda! jak tak lubię, Ty lubisz coś zupełnie innego co mieliśmy okazję zobaczyć u Jagi
p.s. widziałaś kiedyś takie maki w naturze?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
Oj Jagódko żal Sępika, bo chociaż Michał nick wziął od Darmokota to Sępik był wizytówką
Trochę boję się o Michała, bo to wrażliwy młody człowiek, bardzo wrażliwy co możemy odczuć w jego wątku
Dobrze, że już nareszcie jesteś! Teraz nadrabiaj, pisz, wstawiaj zdjęcia i bądź!
Pozdrawiam i ściskam
Beatko pewnie jedni się cieszą na ocieplenie inni woleliby zimę do jakiegoś momentu a potem wiosnę, ale co my możemy chcieć...będzie tak jak natura sprawi
Staram się nie ulegać szaleństwu różanemu, ale róż też przybywa
Basiu do tej pory były tylko te łąkowe, uwielbiam je fotografować ...szczególnie na wietrze
Maki na FO zawsze będą mi się kojarzyć z Irminką z naszego FO, ale już dawno się nie pokazywała.
Lucynko wspomniałam wyżej o Irmince ona siała maki, miała różniste i tak pięknie je fotografowała. Dlatego jak zniknęła to musiałam je posiać i poświęcić im czas, bo to fantastyczne kwiatki! Kiedyś były tylko polne (u mnie się rozsiewają) potem doszły pełne, a rok temu tak jak u Ciebie nastało szaleństwo makowe
Posieję kobeę, jeszcze raz daję jej szansę, muszę tylko poczytać o warunkach uprawy, bo coś robię nie tak! Czy zebrane nasiona były dojrzałe?
Dobrego tygodnia i przyjemnego wieczoru
Kasiu nie wiem czy maki się krzyżują, ale nasiona mam i jak zakwitną na biało to zaznaczę i zbiorę dla Ciebie. Kiedyś mi wyrósł taki biały strzępiasty, śliczny był! nasiona zebrałam wysiałam ale nie znalazłam go wśród kwiatów
Lisico na pewno są maki których nie mam i nawet próbowałam je siać, ale nie wyrosły
p.s. widziałaś kiedyś takie maki w naturze?
Oj Jagódko żal Sępika, bo chociaż Michał nick wziął od Darmokota to Sępik był wizytówką
Trochę boję się o Michała, bo to wrażliwy młody człowiek, bardzo wrażliwy co możemy odczuć w jego wątku
Dobrze, że już nareszcie jesteś! Teraz nadrabiaj, pisz, wstawiaj zdjęcia i bądź!
Pozdrawiam i ściskam
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Marysiu, zebrane z mojej kobei nasiona były dojrzałe i w następnym roku sąsiadka z nich wyhodowała dwie dorodne rośliny.
Niestety, późno wysiała i zaledwie zdążyły jej zakwitnąć. Ja już wówczas miałam komplet klematisów, a trzy roślinki wyhodowałam synowej na balkon. Kwitnąć kwitły, ale nic poza tym.
Dobrej nocy.
Niestety, późno wysiała i zaledwie zdążyły jej zakwitnąć. Ja już wówczas miałam komplet klematisów, a trzy roślinki wyhodowałam synowej na balkon. Kwitnąć kwitły, ale nic poza tym.
Dobrej nocy.