No to sieję wszystkie. Nic nie wykreślam!
Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona
Aniu a ja miałam zagwozdkę z których zrezygnować, bo na liście mam 20 koktajlówek i 30 normalnych.
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona
Lista pomidorowa naprawde imponująca. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt utrudnionego miejsca do.uprawy.
Ja też zainteresowałem się dwarfami ale skrupulatnie odkładam sobie je do pudełeczka i zostawiam na sezon kolejny, gdyż nie rezygnuje z zamierzonego planu z jesieni, czyli uprawy odmian rosyjskich, zwłaszcza że tyle ich sobie załatwiłem. 
Ogólnie to zazdroszcze zaparcia w uprawie, bo przy takich utrudnieniach, trzeba naprawde mieć chęć by coś uprawiać, a Twoja różnorodność warzyw nie tylko odmianowo ale i gatunkowo jest rewelacyjna.
Ogólnie to zazdroszcze zaparcia w uprawie, bo przy takich utrudnieniach, trzeba naprawde mieć chęć by coś uprawiać, a Twoja różnorodność warzyw nie tylko odmianowo ale i gatunkowo jest rewelacyjna.
Teresa Pszczola poczekaj jak do Ani jeszcze dojdą nasiona, na które czeka, lista będzie dwa razy dłuższa 
Błażeju Ania to "Zielona Dziewczyna Czarodziejka"
nic tylko zazdrościć pomysłowości ( nie mylić z zawiścią!!)
Błażeju Ania to "Zielona Dziewczyna Czarodziejka"
Pozdrawiam
Ula
Ula
- BobejGS

- Kontakt:
Wiele można się nauczyć i podpatrzyć, by coś wykorzystać u siebie. 
O matulu
Myślałam, że to Twoja oferta Aniu
No to powodzenia Ci życzę, aby się nic nie pomyliło i wszystko pięknie zaowocowało.
Myślałam, że to Twoja oferta Aniu
No to powodzenia Ci życzę, aby się nic nie pomyliło i wszystko pięknie zaowocowało.
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Daję radę.Kurcze wiem, że ta lista długaśna wyszła, ale normalnie nie wiem z czego mogłabym zrezygnować. Na dokładkę mam kilka odmian po dosłownie kilka nasionek, które są np z 2014, dostałam od kogoś, a nie złożyło się do tej pory
Błażeju a jakie Dwarfy masz? Tak z ciekawości pytam
Elu o to, to, to... głównie żeby mi się nie pomyliło
Ula ale z tarcznikami to normalnie nie mogę sobie poradzić
Grażynko właśnie miałam Cię zapytać - pomidorka Krym wysoki mam od Ciebie. Ale mam też od Ciebie Krym NN, czym one się różnią?
- Foxowa

- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Aniu,a z bakłażan?w do uprawy balkonowej masz coď do polecenia?
- BobejGS

- Kontakt:
Aniu, dokładnie odmian nie pamiętam. Odkładam sobie wszystkie dwarfy do jednego pudełeczka, a przed kolejnym sezonem zaczne sobie szukać typowo dwarfów. na razie o nich nie myśle, bo mam sporo na głowie z wyboru odmian rosyjskich na ten sezon. 
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Anulko miałam tylko Krym.
Wysoki, mocne łodygi, smaczny, u mnie zostaje.
Wysoki, mocne łodygi, smaczny, u mnie zostaje.
- BobejGS

- Kontakt:
Aniu, tyle co ze zdjęć z telefonu wyczytałem, to mam:
Dwarf Mahogany
Dwarf stone
Dwarf neue big
Dwarf golden gypsy
Dwarf iri's rose
Dwarf champion improved
Dwarf utyonol
Dwarf yellow sean's
Dwarf inditarod red
na pewno jest ich więcej.
Dwarf Mahogany
Dwarf stone
Dwarf neue big
Dwarf golden gypsy
Dwarf iri's rose
Dwarf champion improved
Dwarf utyonol
Dwarf yellow sean's
Dwarf inditarod red
na pewno jest ich więcej.
- Skoanna

- Kontakt:
Czyli Krym NN i Krym Wysoki to będzie to samo. No i dobra. O jednego mniej
Maju wszystko zależy od tego co chcesz z nimi robić, i jakie im jesteś w stanie zapewnić warunki. Jeśli możesz posadzić w donice powyżej 20l to proponuję wielkoowocowe: Listada di Gandia, albo Bianca Rotonda Sfumata di Rosa, Green Apple są rewelacyjne w smaku, mają mało pestek i rodzą spore owoce. Ale też lubią jeść - trzeba solidnie nawozić.
Jeśli możesz sobie pozwolić tylko na pojemniki typu 10l to ja bym celowała w podłużne typu Ping Tung, czy Slim Jim. Podłużne głównie dlatego, że nie mają tej masy nasion jaką mają np. Patio czy Yellow Egg Tam jest więcej nasion niż miąższu
Wyjątek stanowią Red Turkish, bo mają nasion wprawdzie dużo, ale jakoś nie przeszkadzają, bynajmniej mi. Natomiast jeśli nie zależy Ci na walorach kulinarnych, a jedynie masz ochotę popróbować oberżynkę jako ciekawostkę i ozdobę, to bajkowo wyglądają właśnie te najmniej zjadliwe czyli Patio, Yellow Egg, no i wspomniana Red Turkish, oraz Red China
Red CHina

Ping Tung i Bianca Rotonda Sfumata di Rosa

Red Turkish

Listada di Gandia

Patio

Błażej
o rety tylko trzy z tego spisu mam. To mówisz że może w przyszłym roku? Jakby co służę wymianą 
Maju wszystko zależy od tego co chcesz z nimi robić, i jakie im jesteś w stanie zapewnić warunki. Jeśli możesz posadzić w donice powyżej 20l to proponuję wielkoowocowe: Listada di Gandia, albo Bianca Rotonda Sfumata di Rosa, Green Apple są rewelacyjne w smaku, mają mało pestek i rodzą spore owoce. Ale też lubią jeść - trzeba solidnie nawozić.
Jeśli możesz sobie pozwolić tylko na pojemniki typu 10l to ja bym celowała w podłużne typu Ping Tung, czy Slim Jim. Podłużne głównie dlatego, że nie mają tej masy nasion jaką mają np. Patio czy Yellow Egg Tam jest więcej nasion niż miąższu
Red CHina

Ping Tung i Bianca Rotonda Sfumata di Rosa

Red Turkish

Listada di Gandia

Patio

Błażej
Aniu piękny ten bakłażan "Patio", taka maskotka
Zmierzam posadzić bakłażany w 40 i 60 l skrzyni, ile mogę ich upchać? 3-4 szt przeżyją?
Zmierzam posadzić bakłażany w 40 i 60 l skrzyni, ile mogę ich upchać? 3-4 szt przeżyją?
Pozdrawiam
Ula
Ula
- BobejGS

- Kontakt:
Aniu, tak w tym sezonie rosyjskie odmiany ale jakby co, to przed kolejnym sezonem możemy zrobić wymianke. W tym już ci nie będe dokładał nowych odmian. 
Bakłażany zawsze mi się podobały same w sobie jako warzywo ale jakoś brakowało smacznych pomysłów na nie. Jakoś ich smak mi się nie wbija w kubki smakowe. A może nie był dobrze przyrządzany.. ale to już inna sprawa.
Bakłażany zawsze mi się podobały same w sobie jako warzywo ale jakoś brakowało smacznych pomysłów na nie. Jakoś ich smak mi się nie wbija w kubki smakowe. A może nie był dobrze przyrządzany.. ale to już inna sprawa.
- Skoanna

- Kontakt:
Ula Przeżyją, spoko. Licz po 15l ok na sztukę tak mniej więcej, (dla niewtajemniczonych -mówimy o podłużnych odmianach). Nie mogą być za gęsto upchane żeby nie chorowały na szerokość muszą mieć z 50 cm. Chesz Patio? Bo jeszcze koperty nie zamknęłam
a zaraz lecę na pocztę...a będę CIę pytać, chcesz
dasz sobie w doniczkę oddzielnie.
Błażej
ja nawet nie myślę już o tym sezonie, bo jak mi jeszcze chociaż jedna odmiana dojdzie to chyba zfisiuję, jak mówi mój syn. ALe na następny jestem bardzo zainteresowana
Przypomnę się.
Ula no to bzdury piszę. W 30l - dwie sztuki, chyba że jest szeroka, w większą tą 60l wejdzie może 4 może 5, zależy ile mają dłxszer. One mają dość duże liście, jak będą zbyt gęsto, a pod chmurką, zaczną Ci chorować. Chyba, że planujesz pod daszkiem.
Błażej
Ula no to bzdury piszę. W 30l - dwie sztuki, chyba że jest szeroka, w większą tą 60l wejdzie może 4 może 5, zależy ile mają dłxszer. One mają dość duże liście, jak będą zbyt gęsto, a pod chmurką, zaczną Ci chorować. Chyba, że planujesz pod daszkiem.