Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Aniu a ja miałam zagwozdkę z których zrezygnować, bo na liście mam 20 koktajlówek i 30 normalnych.
No to sieję wszystkie. Nic nie wykreślam! ;:306
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Lista pomidorowa naprawde imponująca. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt utrudnionego miejsca do.uprawy. :) Ja też zainteresowałem się dwarfami ale skrupulatnie odkładam sobie je do pudełeczka i zostawiam na sezon kolejny, gdyż nie rezygnuje z zamierzonego planu z jesieni, czyli uprawy odmian rosyjskich, zwłaszcza że tyle ich sobie załatwiłem. :)

Ogólnie to zazdroszcze zaparcia w uprawie, bo przy takich utrudnieniach, trzeba naprawde mieć chęć by coś uprawiać, a Twoja różnorodność warzyw nie tylko odmianowo ale i gatunkowo jest rewelacyjna. ;:215
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Teresa Pszczola poczekaj jak do Ani jeszcze dojdą nasiona, na które czeka, lista będzie dwa razy dłuższa ;:306

Błażeju Ania to "Zielona Dziewczyna Czarodziejka" ;:215 nic tylko zazdrościć pomysłowości ( nie mylić z zawiścią!!)
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiele można się nauczyć i podpatrzyć, by coś wykorzystać u siebie. :uszy
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

O matulu ;:oj
Myślałam, że to Twoja oferta Aniu ;:306
No to powodzenia Ci życzę, aby się nic nie pomyliło i wszystko pięknie zaowocowało. :wit
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

;:oj Padłam na widok tej listy.
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Obrazek Daję radę.
Kurcze wiem, że ta lista długaśna wyszła, ale normalnie nie wiem z czego mogłabym zrezygnować. Na dokładkę mam kilka odmian po dosłownie kilka nasionek, które są np z 2014, dostałam od kogoś, a nie złożyło się do tej pory ;:173 i trzebaby je odnowić. Na razie nie wciągnęłam ich na listę, zobaczymy czy dam radę przygotować dodatkową grządkę dla nich.
Błażeju a jakie Dwarfy masz? Tak z ciekawości pytam ;:224
Elu o to, to, to... głównie żeby mi się nie pomyliło :;230 bo ja to lubię sobie namieszać w rozsadach. A potem w nasionach ;:170 Ostatnio odkryłam z 20 torebek nasion NN - bakłażany, pomidory i papryki. Wysuszyłam i już na etapie suszenia nie wiedzieć czemu nie oznaczyłam co to za odmiana, więc wsadziłam w torebkę i.... uzbierałam sobie takie. Teraz mam na nich kartki z podpisem- na bank coś fajnego :D bo inaczej nie wykładałabym do suszenia.
Ula ale z tarcznikami to normalnie nie mogę sobie poradzić ;:222 Już wyczerpałam wszystkie pomysły, czekam na wiosnę, żeby wywalić delikwenta z domu :roll: Najlepsze, że wcale nie wygląda na chorego (mowa o Wawrzynie), piękne dorodne liściory, tylko ta spadź :evil: no wnerw mam. A że ślepa jestem, to zawsze jakiś się uchowa mimo ciągłego czyszczenia. To samo mam na cytrynach.
Grażynko właśnie miałam Cię zapytać - pomidorka Krym wysoki mam od Ciebie. Ale mam też od Ciebie Krym NN, czym one się różnią?
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Aniu,a z bakłażan?w do uprawy balkonowej masz coď do polecenia?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, dokładnie odmian nie pamiętam. Odkładam sobie wszystkie dwarfy do jednego pudełeczka, a przed kolejnym sezonem zaczne sobie szukać typowo dwarfów. na razie o nich nie myśle, bo mam sporo na głowie z wyboru odmian rosyjskich na ten sezon. :D
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Anulko miałam tylko Krym.
Wysoki, mocne łodygi, smaczny, u mnie zostaje.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, tyle co ze zdjęć z telefonu wyczytałem, to mam:
Dwarf Mahogany
Dwarf stone
Dwarf neue big
Dwarf golden gypsy
Dwarf iri's rose
Dwarf champion improved
Dwarf utyonol
Dwarf yellow sean's
Dwarf inditarod red

na pewno jest ich więcej. :wink:
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Czyli Krym NN i Krym Wysoki to będzie to samo. No i dobra. O jednego mniej ;:306
Maju wszystko zależy od tego co chcesz z nimi robić, i jakie im jesteś w stanie zapewnić warunki. Jeśli możesz posadzić w donice powyżej 20l to proponuję wielkoowocowe: Listada di Gandia, albo Bianca Rotonda Sfumata di Rosa, Green Apple są rewelacyjne w smaku, mają mało pestek i rodzą spore owoce. Ale też lubią jeść - trzeba solidnie nawozić.
Jeśli możesz sobie pozwolić tylko na pojemniki typu 10l to ja bym celowała w podłużne typu Ping Tung, czy Slim Jim. Podłużne głównie dlatego, że nie mają tej masy nasion jaką mają np. Patio czy Yellow Egg Tam jest więcej nasion niż miąższu :roll: Wyjątek stanowią Red Turkish, bo mają nasion wprawdzie dużo, ale jakoś nie przeszkadzają, bynajmniej mi. Natomiast jeśli nie zależy Ci na walorach kulinarnych, a jedynie masz ochotę popróbować oberżynkę jako ciekawostkę i ozdobę, to bajkowo wyglądają właśnie te najmniej zjadliwe czyli Patio, Yellow Egg, no i wspomniana Red Turkish, oraz Red China
Red CHina
Obrazek
Ping Tung i Bianca Rotonda Sfumata di Rosa
Obrazek
Red Turkish
Obrazek
Listada di Gandia
Obrazek
Patio
Obrazek

Błażej ;:oj o rety tylko trzy z tego spisu mam. To mówisz że może w przyszłym roku? Jakby co służę wymianą :D
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Aniu piękny ten bakłażan "Patio", taka maskotka :D
Zmierzam posadzić bakłażany w 40 i 60 l skrzyni, ile mogę ich upchać? 3-4 szt przeżyją?
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, tak w tym sezonie rosyjskie odmiany ale jakby co, to przed kolejnym sezonem możemy zrobić wymianke. W tym już ci nie będe dokładał nowych odmian. :wink:

Bakłażany zawsze mi się podobały same w sobie jako warzywo ale jakoś brakowało smacznych pomysłów na nie. Jakoś ich smak mi się nie wbija w kubki smakowe. A może nie był dobrze przyrządzany.. ale to już inna sprawa. :D
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Ula Przeżyją, spoko. Licz po 15l ok na sztukę tak mniej więcej, (dla niewtajemniczonych -mówimy o podłużnych odmianach). Nie mogą być za gęsto upchane żeby nie chorowały na szerokość muszą mieć z 50 cm. Chesz Patio? Bo jeszcze koperty nie zamknęłam ;:183 a zaraz lecę na pocztę...a będę CIę pytać, chcesz ;:306 dasz sobie w doniczkę oddzielnie.
Błażej ;:306 ja nawet nie myślę już o tym sezonie, bo jak mi jeszcze chociaż jedna odmiana dojdzie to chyba zfisiuję, jak mówi mój syn. ALe na następny jestem bardzo zainteresowana ;:170 ;:215 Przypomnę się.
Ula no to bzdury piszę. W 30l - dwie sztuki, chyba że jest szeroka, w większą tą 60l wejdzie może 4 może 5, zależy ile mają dłxszer. One mają dość duże liście, jak będą zbyt gęsto, a pod chmurką, zaczną Ci chorować. Chyba, że planujesz pod daszkiem.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”