Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Szykuję się jutro na zdejmowanie darni,a tu zapowiedzieli deszcz. ;:145 Może meteorolodzy się pomylili. :roll:

Moniko miło. ;:196 Gdyby jeszcze miskant Variegtus zechciał rosnąć w kępę, a nie po dwóch latach wypadać, byłabym zadowolona z rabaty z bukszpanami. ;:131 Mam jeszcze jeden bukszpan na niskim pniu, pewnie go posadzę w ramach poszerzania tego kawałka. ;:173

Obrazek

Alu na grzyby do zagajnika chodzi dwie osoby, jedna bardzo wcześnie, druga koło ósmej. Pewnie coś znajdują, skoro widzę ich od początku mieszkania tutaj. Maluchom kokoryczy sprzyjał ciepły wrzesień. U mnie kwitną wszystkie. ;:215

Obrazek

Aniu czosnki pewnie w różnych glebach zachowują się różnie. Na mojej lekkiej glebie chyba wszystko łatwiej się mnoży. ;:218 Posiałam nasiona czosnków wysokich i wiosną już pokazałam mały szczypiorek. Mam nadzieję na przyszłą wiosnę wykopać już cebulki takiej wielkości, że bez lupy je zobaczę. :) Będą kolejne egzemplarze. ;:65

Obrazek

Sabinko masz komfort , bo wokół ciebie zabudowania, a u mnie wiatr hula. ;:108 Przymrozek nie był duży, ale ogród mało osłonięty, to wrażliwe jednoroczne padły. Została szałwia omączona, złocień maruna i kilka żeniszków schowanych w trawach. Zapraszam na muchomory do mnie. :lol: Widzę je już od furtki, czerwono za płotem.

Obrazek

Małgosiu szczególnie chwasty nie przejmują się zimą. ;:306 Już ich nie pielę, więc nawet zdjęcie trudno zrobić. :roll: Trochę roślin posadziłam późno, więc ciepły wrzesień zachęcił je do kwitnienia i teraz cieszę się ich kolorami. Te jeżówki zakwitły właśnie we wrześniu i cały czas rozwijają kwiaty. :tan

Obrazek

Zuza dzięki za wiadomości o darni. ;:196 Tak ciężko znaleźć kogoś do cięższej pracy w ogrodzie, że nie wiem na ile moje plany zostaną jutro zrealizowane. ;:224 Kilku hortensjom już przymrozek uszkodził kwiatostany, ale najstarsze jeszcze różowe. Jeżówki wyjątkowo w tym roku długo kwitną, oby nie odbiło się to na zimowaniu. ;:202

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu i mi się bardzo podoba ta rabata bez cyni. Nic a nic jej nie brakuje, świetna kompozycja, bardzo przemyślane wszystkie Twoje nowe kompozycje, a czerwona rabatka z Red Baron super. O kolorowo u Ciebie ,ślicznie. Jaki cudny prawdziwy, u nas już nie ma, są gęsi i podgrzybki.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i pogodę masz niczym na zamówienie Soniu do zaplanowanych prac - nie pada od 2 dni! :) Ja na ten tydzień prace działkowe zakończyłam. Co zrobiłam to zrobiłam a resztę się zobaczy . ;:131
Dlaczego uważasz, że Variegatus wypada po 2 latach ? :shock: Ja mam chyba 5-ty sezon i ma się dobrze ! Czytałam, że się rozłazi i posadziłam go w obręczy po usuniętej wydmuchrzycy i mam ochotę go przesadzić bo kępa się trzyma miejsca i szkoda mi go tak dusić...Muszę tylko zebrać w sobie trochę siły ...ale to już ;:218 w następnym sezonie jak doczekam...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Nigdy nie byłam przekonana do traw, uważałam, że szkoda miejsca. Ale już wiem, że strasznie głupio myślałam ;:302 Jak oglądam forumowe ogrody, to chcę trawy do siebie, tylko nie wiem gdzie... ;:223 Jak zwykle wszystko rozbija sie o przestrzeń. Twój ogród wygląda bardzo przestronnie, dzięki czemu wydaje się, że wszystko jest wyeksponowane, ne trzeba niczego się dopatrywać, samo rzuca się w oczy - zazdroszczę ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, cudnie jeszcze, kolorowo w Twoim ogrodzie ;:63 ;:63 , a ta czerwona rabata po prostu prześliczna! ;:215
Kocham takie zdecydowane kolory. ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale mi się podoba ta rabata przy podjeździe ;:173
U mnie jest jeszcze bardzo kolorowo jak na październik
Ciekawe, czy rośliny nagle będą zmrożone, czy zdążą się jeszcze przebarwić
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu :) podobnie jak Ania też późno zaczęłam sadzić trawy w ogrodzie.
U Ciebie widać jak to pięknie wygląda, nawet w połączeniu z iglakami.
Poczytałam trochę i widzę, że nie tylko ja mam jeszcze cebule do posadzenia.
Część już rośnie w ziemi a resztę chcę posadzić w doniczkach i zadołować w miejsce wykopanych dalii i kann.
Usuwanie darni to ciężka praca. Niestety wcale tak szybko się nie rozkłada i długo zalega w kompoście, mimo rozdrobnienia.
A może tylko moja jest taka wredna ?
:wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Niesamowite, że jeszcze lawenda teraz kwitnie. ;:oj
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Tak, natura w tym roku zadziwia róznymi nietypowymi zjawiskami - u mnie np. pod koniec października wciąz latają namolne komary :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój hosting strajkuje, dlatego wczoraj nie podzieliłam się radosnymi wiadomościami. Oczywiście prognoza się nie sprawdziła, było ładne słońce i ciepło. Trawnik zmniejszył się o kilka metrów kwadratowych. :tan Niestety nie było pomocników, więc darń tylko została odwrócona. Najwyżej wiosną, to co się nie rozłoży, usunę do kompostownika. M zadowolony, bo już ma dość walki z kopcami kretów. Przesadzę do przodu większość istniejących roślin. Szczególnie cztery rozplenice, bo duszą się, oraz różowe jeżówki, które są za blisko świerków. Reszta w sferze niesprecyzowanych planów. ;:173

Obrazek

Obrazek

Dorotko dzięki, miła jesteś, ;:196 ale moje próby uładzenia ogrodu według własnej wizji raz się udają, a raz nie. :) Na rabacie przy garażu widać, dlaczego warto sadzić hortensje. Nawet jak już ogród mało kolorowy, to hortensje i zimozielone sprawiają, że nie jest smutny. red Baron coraz bardziej mi się podoba, a że rozrasta się szybko, to wiosną zagości też na poszerzonej rabacie.

Obrazek

Maryniu pogoda mi się udała. ;:215 Zrobiłam też porządek z werbeną, wszystkie wyrzuciłam na miejsce do palenia, może mniej siewek będzie. ;:124 Variegatus miałam dwa lata i tej nieciekawej zimy z trzech został jeden z dwoma pędami. Te na rabacie to młode, posadzone wiosną. Łudzę się, że przetrwają i zwiększą objętość. U mnie nie zdążyły się porozłazić. ;:174

Obrazek

Aniu ogród jest niewielki. Mam dużo rabat, bo na środku jest trawnik, a wokół niego i domu są rabaty, w tym jedna na 30 m skarpie. Mam gdzie sadzić rośliny. ;:173 Zdjęcie z 2 października. Wczoraj jeszcze trawnika ubyło, jak w większości ogrodów. ;:306 Mnie trawami zaraziła znajoma ogrodniczka i teraz nawet jak wypadają po zimie, to sadzę kolejne. Lubię ich szum, szczególnie przy tarasie. ;:108 U ciebie komary, a ja dopiero teraz pomyślałam, że nie ich widziałam u siebie w ogrodzie. :shock:

Obrazek

Lucynko dziękuję, ;:196 ta rabata z Red Baronem będzie warta pokazania, jak w przyszłym roku będzie mieć wyższe piętro. Zakwitnie tam hortensja Pinki Vinki na pniu i miniaturowa Bobo. Mam nadzieję, że bordowe jeżówki też przeżyją i zwiększą liczbę kwiatów. ;:65

Obrazek

Małgosiu u mnie już trochę przymroziło, ale hortensje i róże jeszcze ładnie się trzymają. Rabata przy garażu za wąska na przeróbki, więc będzie cały czas taka sama. :roll: Tylko z przodu jakieś drobne byliny lub jednoroczne udaje się wcisnąć. ;:131

Obrazek

Krysiu nie usunęłam darni, mam nadzieję, że trochę do wiosny się rozłoży na rabacie. Oboje mamy problemy ze stawami, a znaleźć kogoś do pomocy trudno. Mieliśmy zaprzyjaźnionego młodego człowieka, ale skończył naukę i poszedł do pracy. Niestety moje nowe cebule muszą poczekać do przyszłego tygodnia. Trawami na pewno będziesz się cieszyć, świetnie wyglądają w różnym zestawieniu. Ja eksperymentuję z nimi w różnych miejscach. :)

Obrazek

Wandziu lawendę przycięłam bardzo ostro, obraziła się i dopiero teraz pokazuje kwiaty. ;:173

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu poszerzasz rabatki ,super będzie więcej roślin do podziwiania.
Cebulowe posadziłam,jednak jeszcze kilka dokupiłam w LM.
Dziś w donicę wpakowałam cebule.Zobaczymy co na wiosnę wymodzilam :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu nowości na poszerzonej rabacie pewnie wiele nie będzie. ;:218 Myślę o poprawieniu warunków tym, które rosną na korzeniach świerków, w ścisku. U mnie pada cały dzień i na jutro też zapowiadają deszcz. Poniedziałek mam zajęty, pewnie dopiero wtorek będzie dniem sadzenia reszty cebul.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, widzę że nie jestem sama w zrywaniu darni :lol: Ja sobie ułatwiam zadanie takim nożem do cięcia darni i robota idzie migiem. Mam też nową rabatę, na której musiałam no po prostu musiałam :wink: posadzić nową hortensję, a w pierwotnym planie miało być tylko ....poprawienie warunków dla roślin już tam kwitnących. A skoro powstała to i cebulowe muszą tam też się znaleźć :lol: Fajnie mamy, bo możemy tworzyć, zmieniać, działać.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, a ja Ci zazdroszczę tego, że jeszcze masz skąd zdzierać darń. ;:333
Chciałabym móc to robić, ale już nie mam możliwości i muszę się zmieścić na istniejących już rabatach. ;:7
A tyle jeszcze chciejstw tkwi we mnie... ;:224
Niech Ci ;:3 zaświeci i świeci jak najdłużej. ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu cięłam darń nożem do kantów, jest bardzo ostry. M podważał i przewracał już szpadlem. Nie było tego wiele, ale dla nas to i tak ciężka praca. Poddałaś mi doskonałą myśl, w tamtym zakątku nie ma żadnej hortensji. ;:306 Trzeba posadzić za rozplenicami. ;:173

Lucynko w czasie pracy z darnią rozmawialiśmy z M o tym, że gdyby była wnusia, a nie wnuś, to zmniejszylibyśmy trawnik radykalnie. :roll: Na naszej słabej glebie rzadko jest ładny, ale chłopak musi gdzieś grać w piłkę. :) Wszystkich chciejstw i tak nie posadzimy. ;:131 Ja już przetestowałam tyle roślin, że skłaniam się ku tym, które są najmniej wymagające i niezawodne. ;:108 Jakieś drobiazgi pojawiają się co roku, bo trudno przejść koło szkółki i nie kupić. ;:124
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”