Moje zielone zakręcenie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje zielone zakręcenie cz.II

Post »

Julciu, dobrze, że mamy kwiaty, bo byłaby bieda z naszymi humorami ;:168 U mnie warzywnik też śpi - bób coś troszkę próbuje rosnąć, groszek wyjrzał na świat i czeka lepszej pogody, natomiast cała reszta nawet nie raczyła wychylić liścieni. Nawet cebulki szczypioru nie puszczają, dobrze, że zeszłoroczne cebule wsadziłam do ziemi, to mamy do surówki czy kanapek. Chciałam się pochwalić, że winorośle od Ciebie powolutku rozchylają pąki, ale korzonków nie widać. Na razie cały czas stoją w wodzie, ale gdyby się zrobiło w końcu ciepło, to po 15-tym wysadzę je chyba do ziemi i czymś osłonię, może tam łatwiej się ukorzenią, jak myślisz? I zapomniałabym - skalniaczek super! ;:224
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu nie spiesz się z winoroślami czekaj cierpliwie na korzonki ewentualnie wody uzupełnij i już ;:168
Lucynko niby masz rację przyroda sobie radzi ;:7 gorzej z nami bo wszyscy czekamy na majowe słoneczko .
Dziś w drodze do pracy żałowałam braku czapki i rękawiczek :twisted:
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Julciu odpukać wszystko ładnie rośnie, mój groszek dopiero wychynął z ziemi :D Jedynie bób z rozsady widać pokaźny, a reszta lepsze nieraz w kwietniu była ;:223 Kuklik też już kolorek pokazał ale krygował się długo, wypatrzyłam chyba jakąś siewkę pysznogłówki i jak jej jakiś ślimak nie połknie to może będzie ;:oj u mnie to one zachowują się jak dwuletnie. Aronię sfotografuję specjalnie dla Ciebie dzisiaj....dwa tygodnie różnicy, a przy takiej pogodzie jak znowu jest to nie wiem?
U mnie płatki lecą ale bezproduktywnie, bo kuleczek nie ma a płatki żółtawe...ech taki rok!
Trzymaj się cieplutko Julciu ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jolu na pewno taka mieszana gnojówka mniej śmierdzi, niż ta z samych pokrzyw, ale perfuma fiołkowa to też nie jest... ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Julka jak tak oglądam Twoje zdjęcia nie mogę uwierzyć ,że moja wiosna jest daleko za Twoją,moje bzy nawet nie myślą jeszcze zakwitnąć.Kwiatuszki śliczne ,a co to za kwiatek pierwszy za foliakiem i orliki już kwitną a moje nie mają nawet pączków,czy Ty na pewno mieszkasz w Polsce ;:306.Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Julcia po prostu przekupiła zimę ,aby trzymała sie z dala od jej ogrodu . I widać,że to się jej opłaciło-musi nam zdradzić tylko jak to zrobiła ,może i my skorzystamy następnym razem ;:306
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko żadnego przekupywania zimy nie było :;230
Ale faktycznie mieszkam w jednym z najcieplejszych miejsc w Polsce do tego ziemia to piaski i bardzo szybko wiosną się nagrzewa
latem często mam suszę i ciężko nawodnić bo przelatuje jak przez sito.
Iwonko to kuklik jeden z najwcześniej kwitnących niestety odmiany nie pamiętam :oops:
Basiuostatnio zaniedbałam robienie gnojówek, dwa lata temu kupiłam całą przyczepę obornika i na razie cały czas jeszcze korzystam z tego dobra , jeszcze będę mieć w przyszłym roku . Teraz już resztę obornika przemieszałam z ubiegłorocznym kompostem jak fajnie się przerobi przez lato to będzie cudne złotko ;:333
Marysiu wczoraj jeszcze nie byłam na działce,za to dziś cały dzień był mój :heja nawet o dziwo mój mąż zrobił sam obiad i tylko na moment wróciłam do domu zjeść i działka do wieczoru :tan
Stwierdzam , ze mam naprawdę dziwny klimat w jednym miejscu hosty zważone przez mróz a obok nietknięte ;:219

Obrazek

Obrazek
Na szczęście tylko niektóre krzewy winorośli zmarznięte inne nietknięte ,dosłownie widać jak mróz szedł pasami ;:oj
na szczęście właściwie ogród prawie ocalał.Najgorzej wyglądają drzewa brzoskwiń bo zmarzły kwiaty , młode listki a dokończyła dzieła monilioza ,chyba będą oba do wycięcia bo mają sporo żywicznych wycieków. ;:222
Niestety omiegi, tulipany i szafirki już przekwitły, a to właśnie one nadawały koloru działce.
Dziś dopiero robiłam sadzonkę pysznogłówki do doniczki , ale poczeka do Twojego powrotu .
Znalazłam też siewki maku wschodniego,jarzmianek , szałwii lekarskiej , dzwonków i wiele innych wszystko wsadzałam na bieżąco do doniczek będzie na wymianę ;:108
Chyba jednak za dużo powietrza zaraz padnę ;:19
Dobranoc. :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Julio, widzę, że nareszcie dostąpiłaś zaszczytu odwiedzin na swojej działeczce! ;:63 ;:63
Przymrozki chodzą falami. ;:108 U mnie zawsze tak jest, że jedna roślina zważona przez mróz, a obok inna zupełnie nietknięta. ;:7
Odpocznij sobie, ;:19 bo póki Bozia ;:3 daje, to trzeba je wykorzystać. ;:303
Dobrej niedzieli. ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Julio, to nic tylko pozazdrościć takiego złotka, ja ratuję się właśnie perfumą, bo nie mam do obornika dostępu.
Już mam jedno wiadro gotowe i od jutra mogę zacząć podlewanie perfumami ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Julcia ja też trochę czasu spędziłam na działce,co prawda nie wiele zrobiłam,nie mogę się forsować.Basiu zapraszam do mnie po obornik ,u mnie od koni chcą oddać za darmo ,ja dzisiaj dostałam worek samych placków od krówek ,jutro zamoczę i będzie złoto jak się patrzy.Pozdrawiam serdecznie i dużo ;:3 na nadchodzący tydzień :wit
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Julcia wiem że ogrody sobie jakoś radzą ale zawsze by się chciało mieć wszystko zrobione. Trawa naprawdę wygląda jak by snieg ją opruszył ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tydzień za tygodniem pędzi jak szalony, ;:14 normalnie nie nadążam ;:145 na szczęście ogród sobie radzi, czasem wlatuję jak po ogień coś porobię biegiem do domowych obowiązków i już wieczór, a rano do pracy ;:223
Własnego wątku nie ma kiedy poprowadzić :oops: gości powitać ;:145
Więc witajcie grupowo razem i każda z osobna ;:4

Z nawozami naturalnymi kombinuję na wszystkie możliwe sposoby, bo oryginalnie ziemia jałowa i piaszczysta bliziutko mam nieczynną już kopalnię piachu. Zresztą widać już efekty bo kilkanaście lat temu ziemia była o wiele bardziej żółta teraz już jest szara :;230 no jak brudna plaża :lol:
Trudno mam co mam i robię co mogę na szczęście rośliny jakoś sobie radzą.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba jednak jakieś owoce będą bo już zaczynają ciemnieć nieliczne owocki jagody kamczackiej ;:138

Obrazek
Krysiu już nie pamiętam co to znaczy mieć wszystko zrobione :;230
Miłego wieczoru ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Julio, roślinki nie jakoś, ale bardzo dobrze sobie radzą i Twoja działka kwitnie! ;:215
Nie tylko orliki w pełnym rozkwicie, ale widzę też kwiat łubinu. ;:215 Moje łubiny jeszcze nie wstały, ;:19 a orliki tylko te wczesne zakwitły. ;:108
Pogoda nieco gorsza, chłodno i wietrznie, ale bezdeszczowo. ;:131 A przydałoby się już trochę wody z nieba. ;:108
Dobrego tygodnia, Juleczko. ;:196
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Julciu, ogród dobrze sobie radzi, chociaż szkoda że czas nie jest z gumy i nie rozciąga się wtedy gdy jest potrzebny ;:224 . Sporo kwiatów pięknie kwitnie. Jak długo rosną u ciebie jagody kamczackie ,że takie duże krzaczki ?. Cały czas zastanawiałam się czy warto je sobie posadzić na nowej działce . ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Julciu dostałam kilka zdjęć od syna, ale u mnie chyba jeszcze orliki nie kwitną? Nie pytam, bo pewnie nie wie które to :;230
Tobie kwiatki się rozszalały. A co w doniczkach rośnie?
Nie przejmuj się taki czas rób zdjęcia, a potem będziesz wstawiać! Dobrego tygodnia ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”