Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonka pisze:ja też byłam napalona na miniaturkę. Pojechałam do wrocławia na wystawe i co? 75zł sztuka....

skończyłam na tym że poogladałam i wyszłam z pustymi rekami :cry: ....
a może to były storczyki gatunkowe, mini marki albo coś w tym stylu? normalny Phalaenopsis miniaturek jest tańszy... ale mini marki itp. są bardzo malutkie, ale niestety bardzo drogie (i dlatego tyle lat nie mogłam sobie takiego kupić, ale w tym roku były tańsze)
Ilonka
50p
50p
Od: 27 lut 2008, o 15:49

Post »

zgadza się były mini marki w tej cenie i inne też;
czy były one gatunkowe? tego nie wiem, bo nie rozróżniam gatunku od hybrydy. Może mi podpowiesz w czym różnica?
W kazdym badź razie było drogo, bo nawet zwykłe phalenopsisy kosztowały dużo wiecej niż ja kupilam swoje...(dokładnej ceny juz nie pamietam)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonka pisze:zgadza się były mini marki w tej cenie i inne też;
czy były one gatunkowe? tego nie wiem, bo nie rozróżniam gatunku od hybrydy. Może mi podpowiesz w czym różnica?
W kazdym badź razie było drogo, bo nawet zwykłe phalenopsisy kosztowały dużo wiecej niż ja kupilam swoje...(dokładnej ceny już nie pamietam)
mini marki są drogie, niestety. ja gatunków też nie odrózniam, ale mini marki tak, bo są charakterystyczne, i do tego od dawna o takim marzyłam, a więc wiem, jak się nazywa. z innych to znam pachnącego Phal. liodoro i Phal. ever spring. ale storczyki gatunkowe są droższe niż hybrydy.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Jest sporo malutkich botaników - ale ceny niestety nie są malutkie :( Na wystawie z takich maluchów śliczne były Phal. parishii i Phal. parishii x lobbii :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to te takie śmieszne z tymi wielkimi warżkami? oglądałam fotki. ale na zywo takich Phal. nie widziałam. z gatunkowych lubie mini marki. no i ever springi i liodoro. liodoro przecudnie pachnie... ale zazwyczaj kupuje hybrydy, mają większe kwiaty, są tańsze i łatwiejsze w uprawie. ale gatunkowe mają swój urok.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

witajcie :wit
byłam dziś w OBI i w LM i w OBI to były, ale jakieś mizerne, a w LM były ładne falenopsisy, ale nie było żółtego z różowym środkiem, bo teraz na taki poluję ;:183 myślałam, że z okazji zbliżającego sie Dnia Matki będzie jakiś większy wybór, ale to chyba jeszcze za wcześnie
Ilonka Mini Mark też mi się marzy ;:119 ale jeszcze nie trafiłam na takiego ;:185

A teraz pokażę co tam u moich "podopiecznych" ;:225 zacznę od kwitnących

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

miniaturki

Obrazek Obrazek

nowe przyrosty na dendrobium phalaenopsis

Obrazek Obrazek

nowe rozetki na paphiopedilum

Obrazek Obrazek Obrazek

oraz nowa rozetka na paphiopedilum ze zmianą chorobową :?: paphiopedilum opryskane było 4 razy topsinem na zmianę z mospilanem

Obrazek

pęd z uśpionego oczka

Obrazek

nowe liście phalaenopsis, które mnie martwią swoim wyglądem i rozmiarem u jednego jest na 99% poparzenie słoneczne ;:171 a ten bardziej czerwony to chyba nadmiar światła :?:

Obrazek Obrazek

oraz największe zmartwienie - storczykowy OIOM ;:182 który jest pod folią, ale do zdjęcia ją usunęłam i codziennie też mają zapewnione wietrzenie

Obrazek

są i inne falenopsisy z nowymi listkami i korzonkami, ale z nimi jest wszystko ok ;:225
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ładne masz storczyki, zwłaszcza Phalaenopsisy.
a co do żółtego z rózowym środkiem, to chodzi ci o taki?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Tak Duśka, dokładnie taki mi się marzy ;:183
Ilonka
50p
50p
Od: 27 lut 2008, o 15:49

Post »

o właśnie, ja za takim żóltym tez chodzę....
no i za miniaturą....
a jak w ogóle te miniatury sprawdzaja sie w oprawie?
Tak samo jak duze phalenopsisy?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja miniatury mam od niedawna, więc nie wiem jeszcze, czy uprawia się je inaczej niż zwykłe Phalaenopsisy.

a codo żółtego, ja go kupiłam na wystawie. nigdy wcześniej takiego nie widziałam (żółtego z rozową warżką). zwykle spotyka się białe... a ten na wystawie chyba był tylko 1, ale nie jestem pewna na 100%, bo niestety nie obejrzałam dokładnie całej wystawy.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa pisze:to te takie śmieszne z tymi wielkimi warżkami? oglądałam fotki. ale na zywo takich Phal. nie widziałam. z gatunkowych lubie mini marki. no i ever springi i liodoro. liodoro przecudnie pachnie... ale zazwyczaj kupuje hybrydy, mają większe kwiaty, są tańsze i łatwiejsze w uprawie. ale gatunkowe mają swój urok.
Storczykowa - Mini Mark i Ever Spring to hybrydy, nie gatunki botaniczne :)

Dla przykładu:

Phalaenopsis Mini Mark = Phal. Micro Nova x Phal. philippinense;
Phalaenopsis Micro Nova = Phal. maculata x Phal parishii

co pokazuje, że Mini Mark to hybryda - i to drugorzędowa :) ale przynajmniej zna swoich rodziców - co u hybryd supermarketowych raczej niespotykane :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale mini mark jest miniaturowy. i mi się podoba, jest sliczniutki. a ja nie mam pojęcia o gatunkowych, raczej miałam na myśli, że jest mały i ma okresloną nazwę. hybrydy zwykle nazw nie mają. a liodoro to jaki?
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu Bardzo fajnie,że pokazałaś nam wszystkie Swoje storczyki.
Bardzo urodziwe masz kwiaty.
Mnie się marzy sfotografować wszystkie storczyki jakie posiadam ,na jednym zdjęciu.
Przy okazji podlewania chyba spróbuję .
Widzę ,że u Ciebie wiosna w pełni , roślinki wypuszczają nowe przyrosty i pędy.
Biały phalaenopsis przepiękny :D :D
P.S.
Jutro ma być dostawa w Netto Phalaenopsisów dwupędowych w cenie 24 i coś tam zł , może się trafi żółty z różowym środkiem?
Pozdrawiam
Jagoda :P
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa - liodoro to też hybryda (przeczytasz o niej tutaj).

Soniu - Swietna relacja z życia Twoich storczyków :D
Piękne przyrosty na paphiopedilach - ja mam bardzo podobnego do tego ze wzorkiem na listkach i też rośnie maluch :D
I tyle kwitnących :shock: - toż to cała gromada !!!
Zauważyłam, że "formujesz" pęd białego phal. - nie boisz się, że się złamie ? Jeśli możesz - napisz co z nim robisz.
A miniaturki faktycznie urocze - mnie ostatnio też bardzo ujęły ( szczególnie te na wystawie we Wrocławiu).
Co do choruszków, to życzę im zdrowia, a Tobie cierpliwości :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Soniu, nie mogę się napatrzeć na te Twoje cuda, te białe są zniewalające ;:226 mają tak ogromną ilość kwiatów, wyglądają jak drzewa ;:111
miniaturki strasznie słodkie są, to mój nowy cel ;:183 u mnie w LM była niedawno dostawa i było całkiem sporo żółtych z różową warżką :wink: i były też miniaturki, nawet sobie jedną upatrzyłam, ale jak wróciłam za godzinkę z kasą to już jej nie było ;:145 mama mnie pociesza że jeszcze kiedyś na taką trafię, mam nadzieje że już niedługo ;:198
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”