a może to były storczyki gatunkowe, mini marki albo coś w tym stylu? normalny Phalaenopsis miniaturek jest tańszy... ale mini marki itp. są bardzo malutkie, ale niestety bardzo drogie (i dlatego tyle lat nie mogłam sobie takiego kupić, ale w tym roku były tańsze)Ilonka pisze:ja też byłam napalona na miniaturkę. Pojechałam do wrocławia na wystawe i co? 75zł sztuka....
skończyłam na tym że poogladałam i wyszłam z pustymi rekami....
Storczykowa kraina Soni :)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zgadza się były mini marki w tej cenie i inne też;
czy były one gatunkowe? tego nie wiem, bo nie rozróżniam gatunku od hybrydy. Może mi podpowiesz w czym różnica?
W kazdym badź razie było drogo, bo nawet zwykłe phalenopsisy kosztowały dużo wiecej niż ja kupilam swoje...(dokładnej ceny juz nie pamietam)
czy były one gatunkowe? tego nie wiem, bo nie rozróżniam gatunku od hybrydy. Może mi podpowiesz w czym różnica?
W kazdym badź razie było drogo, bo nawet zwykłe phalenopsisy kosztowały dużo wiecej niż ja kupilam swoje...(dokładnej ceny juz nie pamietam)
- Storczykowa
mini marki są drogie, niestety. ja gatunków też nie odrózniam, ale mini marki tak, bo są charakterystyczne, i do tego od dawna o takim marzyłam, a więc wiem, jak się nazywa. z innych to znam pachnącego Phal. liodoro i Phal. ever spring. ale storczyki gatunkowe są droższe niż hybrydy.Ilonka pisze:zgadza się były mini marki w tej cenie i inne też;
W kazdym badź razie było drogo, bo nawet zwykłe phalenopsisy kosztowały dużo wiecej niż ja kupilam swoje...(dokładnej ceny już nie pamietam)
- Storczykowa
to te takie śmieszne z tymi wielkimi warżkami? oglądałam fotki. ale na zywo takich Phal. nie widziałam. z gatunkowych lubie mini marki. no i ever springi i liodoro. liodoro przecudnie pachnie... ale zazwyczaj kupuje hybrydy, mają większe kwiaty, są tańsze i łatwiejsze w uprawie. ale gatunkowe mają swój urok.
witajcie
byłam dziś w OBI i w LM i w OBI to były, ale jakieś mizerne, a w LM były ładne falenopsisy, ale nie było żółtego z różowym środkiem, bo teraz na taki poluję
myślałam, że z okazji zbliżającego sie Dnia Matki będzie jakiś większy wybór, ale to chyba jeszcze za wcześnie
Ilonka Mini Mark też mi się marzy
ale jeszcze nie trafiłam na takiego
A teraz pokażę co tam u moich "podopiecznych" ;:225 zacznę od kwitnących

miniaturki

nowe przyrosty na dendrobium phalaenopsis

nowe rozetki na paphiopedilum

oraz nowa rozetka na paphiopedilum ze zmianą chorobową
paphiopedilum opryskane było 4 razy topsinem na zmianę z mospilanem

pęd z uśpionego oczka

nowe liście phalaenopsis, które mnie martwią swoim wyglądem i rozmiarem u jednego jest na 99% poparzenie słoneczne
a ten bardziej czerwony to chyba nadmiar światła

oraz największe zmartwienie - storczykowy OIOM
który jest pod folią, ale do zdjęcia ją usunęłam i codziennie też mają zapewnione wietrzenie

są i inne falenopsisy z nowymi listkami i korzonkami, ale z nimi jest wszystko ok ;:225

byłam dziś w OBI i w LM i w OBI to były, ale jakieś mizerne, a w LM były ładne falenopsisy, ale nie było żółtego z różowym środkiem, bo teraz na taki poluję

Ilonka Mini Mark też mi się marzy

A teraz pokażę co tam u moich "podopiecznych" ;:225 zacznę od kwitnących

miniaturki

nowe przyrosty na dendrobium phalaenopsis

nowe rozetki na paphiopedilum

oraz nowa rozetka na paphiopedilum ze zmianą chorobową

pęd z uśpionego oczka

nowe liście phalaenopsis, które mnie martwią swoim wyglądem i rozmiarem u jednego jest na 99% poparzenie słoneczne

oraz największe zmartwienie - storczykowy OIOM

są i inne falenopsisy z nowymi listkami i korzonkami, ale z nimi jest wszystko ok ;:225
- Storczykowa
- Storczykowa
ja miniatury mam od niedawna, więc nie wiem jeszcze, czy uprawia się je inaczej niż zwykłe Phalaenopsisy.
a codo żółtego, ja go kupiłam na wystawie. nigdy wcześniej takiego nie widziałam (żółtego z rozową warżką). zwykle spotyka się białe... a ten na wystawie chyba był tylko 1, ale nie jestem pewna na 100%, bo niestety nie obejrzałam dokładnie całej wystawy.
a codo żółtego, ja go kupiłam na wystawie. nigdy wcześniej takiego nie widziałam (żółtego z rozową warżką). zwykle spotyka się białe... a ten na wystawie chyba był tylko 1, ale nie jestem pewna na 100%, bo niestety nie obejrzałam dokładnie całej wystawy.
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Storczykowa - Mini Mark i Ever Spring to hybrydy, nie gatunki botaniczneStorczykowa pisze:to te takie śmieszne z tymi wielkimi warżkami? oglądałam fotki. ale na zywo takich Phal. nie widziałam. z gatunkowych lubie mini marki. no i ever springi i liodoro. liodoro przecudnie pachnie... ale zazwyczaj kupuje hybrydy, mają większe kwiaty, są tańsze i łatwiejsze w uprawie. ale gatunkowe mają swój urok.

Dla przykładu:
Phalaenopsis Mini Mark = Phal. Micro Nova x Phal. philippinense;
Phalaenopsis Micro Nova = Phal. maculata x Phal parishii
co pokazuje, że Mini Mark to hybryda - i to drugorzędowa

- Storczykowa
- miluck
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu Bardzo fajnie,że pokazałaś nam wszystkie Swoje storczyki.
Bardzo urodziwe masz kwiaty.
Mnie się marzy sfotografować wszystkie storczyki jakie posiadam ,na jednym zdjęciu.
Przy okazji podlewania chyba spróbuję .
Widzę ,że u Ciebie wiosna w pełni , roślinki wypuszczają nowe przyrosty i pędy.
Biały phalaenopsis przepiękny
P.S.
Jutro ma być dostawa w Netto Phalaenopsisów dwupędowych w cenie 24 i coś tam zł , może się trafi żółty z różowym środkiem?
Pozdrawiam
Jagoda :P
Bardzo urodziwe masz kwiaty.
Mnie się marzy sfotografować wszystkie storczyki jakie posiadam ,na jednym zdjęciu.
Przy okazji podlewania chyba spróbuję .
Widzę ,że u Ciebie wiosna w pełni , roślinki wypuszczają nowe przyrosty i pędy.
Biały phalaenopsis przepiękny

P.S.
Jutro ma być dostawa w Netto Phalaenopsisów dwupędowych w cenie 24 i coś tam zł , może się trafi żółty z różowym środkiem?
Pozdrawiam
Jagoda :P
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Storczykowa - liodoro to też hybryda (przeczytasz o niej tutaj).
Soniu - Swietna relacja z życia Twoich storczyków
Piękne przyrosty na paphiopedilach - ja mam bardzo podobnego do tego ze wzorkiem na listkach i też rośnie maluch
I tyle kwitnących
- toż to cała gromada !!!
Zauważyłam, że "formujesz" pęd białego phal. - nie boisz się, że się złamie ? Jeśli możesz - napisz co z nim robisz.
A miniaturki faktycznie urocze - mnie ostatnio też bardzo ujęły ( szczególnie te na wystawie we Wrocławiu).
Co do choruszków, to życzę im zdrowia, a Tobie cierpliwości
Soniu - Swietna relacja z życia Twoich storczyków

Piękne przyrosty na paphiopedilach - ja mam bardzo podobnego do tego ze wzorkiem na listkach i też rośnie maluch

I tyle kwitnących

Zauważyłam, że "formujesz" pęd białego phal. - nie boisz się, że się złamie ? Jeśli możesz - napisz co z nim robisz.
A miniaturki faktycznie urocze - mnie ostatnio też bardzo ujęły ( szczególnie te na wystawie we Wrocławiu).
Co do choruszków, to życzę im zdrowia, a Tobie cierpliwości

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Soniu, nie mogę się napatrzeć na te Twoje cuda, te białe są zniewalające
mają tak ogromną ilość kwiatów, wyglądają jak drzewa
miniaturki strasznie słodkie są, to mój nowy cel
u mnie w LM była niedawno dostawa i było całkiem sporo żółtych z różową warżką
i były też miniaturki, nawet sobie jedną upatrzyłam, ale jak wróciłam za godzinkę z kasą to już jej nie było
mama mnie pociesza że jeszcze kiedyś na taką trafię, mam nadzieje że już niedługo 

miniaturki strasznie słodkie są, to mój nowy cel

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki