Moje małe zielone co nieco -cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje małe zielone co nieco -cz. II

Post »

Oleńko , po prostu pięknie ;:63
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie moi drodzy. :wit
Jestem tak zabiegana że nawet chwili nie mogę znaleźć , aby wejść na forum. ;:222
Zmieniam pracę i mam taki chaos w moim życiu w tym tygodniu ,że lepiej nie mówić. Mam nadzieję że od poniedziałku już się to wszystko uspokoi i wróci do normy. ;:108
Jak na razie same zaległości -w swoim wątku , o waszych nie wspominając.
A laptop dalej nieczynny, jeszcze się leczy... ;:306
Już miałam dziś nie wchodzić na FO bo mam dość i bardzo boli mnie głowa ale wyszłam obejrzeć ogród po ulewie...Wszystko leży, przychlapane, mokre, zalane....Ale podlane. ;:219 I wylazła teraz inwazja ślimaków...Ale będą mieć ch..... jedne wyżerkę.
Deszcz u mnie dopiero tak porządnie popadał wczoraj i dziś. Ale to tak naprawdę mocno - beczki prawie zapełnione... A i roślinki się porządnie napiły. ;:333
I tak właśnie po tym obchodzie ogrodu stwierdziłam że muszę pokazać w końcu zdjęcia które czekają już dobry tydzień , bo po tym deszczu wszystkie rośliny się pozmieniają. Część już pogubiła płatki i listki...

Ale najpierw może odpowiem moim kochanym koleżankom z FO. Miło że jesteście ze mną... ;:162

Zuzka oj myślę że jednak z tej Rosarium Uetersen już nic dobrego nie będzie...
Coraz bardziej czarno to widzę...No cóż na jesień będę musiała poszukać jakiejś fajnej różyczki pnącej.

Obrazek

Maryniu taki okres że dzieje się w tych naszych ogrodach....Chwilo trwaj... :uszy

Obrazek

Mati ja to słyszałam że liście się zostawia aby roślina czerpała przez nie składniki do cebuli...Ale łodygi?
Ja zawsze je ucinam. Nie będą mi takie gołe sterczały... ;:185

Obrazek

Gabi nadmanganian potasu ma chronić przed uwiądem i chorobami grzybowymi.Nasza Aneczka ;:168 poleca powojnikom wkładać w nóżki tabletkę nadmanganianu na wiosnę oraz przy wsadzaniu. Ja oglądałam odcinek Maja w .... gdzie ogrodniczka rozpuszczała 5 tabl. nadmanganianu w 5 litrach wody + rozgnieciona główka czosnku. Wszystko wymieszała i tym podlewała powojniki gdy zauważyła jakieś niepokojące objawy np. uwiąd na clemkach. A miała je piękne.... ;:333
Profilaktycznie też nie zaszkodzi podlać... ;:108
Obrazek

Anitko zaraz postaram się wrzucić fotki ogrodówek...Ale pączuszki na nich jeszcze małe... ;:224

Obrazek

Aniu anabuko1. czosnki gladiator już przekwitają , zaraz będą swoimi kwiatami ogród zdobiły czosnki Krzysztofa. Masz rację powojniki to rośliny na których można zawiesić oko. Przyciągają uwagę , szczególnie jeśli obficie kwitną... ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuza muszę pomyśleć nad tymi siatkami. Tylko jakoś tak muszę zrobić żeby je było można łatwo zdjąć i nałożyć , bo jednak kilkanaście razy w ciągu dnia nurkuję w nich po wodę... ;:306 A wody naleciało........ ;:333

Obrazek

Małgosiu twoje korzonki już dały ci spokój? ;:173
Żarnowiec właśnie po dzisiejszej ulewie potracił większość swych cudnych płateczków.... ;:185
Nie nacieszyłam się nim za długo...
Powojniki przesadzone rosną pięknie , z dnia na dzień są wyższe i wyższe , tylko coś Kakio od dołu robi się taki zażółcony.
Nie wiem czy on tak ma , czy coś się dzieje...?Rośnie ładnie tylko ten dół taki niefajny. Ale mam go na oku.... ;:134
Clemki od Wędr....zabrały się i poszły w siłę. Niektóre mają już pąki. Niektóre przyjechały już z nimi ,ale większość włoskich dopiero u mnie je wytworzyła...Pierwszy otworzył się Pillu . Już ma dwa piękne kwiatuszki...Następna chyba będzie Justa która pnie się w górę jak szalona i pąków tworzy też ładnie jak na małolatę..... ;:306
Obrazek

Eluniu dziękuję bardzo.... ;:168
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anita dla ciebie ogrodowa hortensja i jej malenkie pączulki...A jeszcze pokażę moje hortensjowe przedszkole.Wszystkie ukorzenione z patyczków ze słoika....Małgosiu pepsi dzięki bardzo. Nie wszystkie odmiany udało się ukorzenić ale większość tak... ;:168

Obrazek

Obrazek

Dużo słonka na jutro wam życzę....Do napisania , pa. :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Cieszę się, się udało. Czuję się jak matka chrzestna :D ;:136
Tylko mnie patyczki nie wychodzą ;:222
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Olu, jak cudownie znaleźć się pośród tych kwiatów ;:173
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Olka te siatki zrób może na gumce, jak prześcieradło, będzie łatwo zdejmować i nakładać.
Zazdroszczę ukorzenionych patyczków hortensji ;:333 , ale przypomniałaś mi że wetknęłam jeden taki do ziemi co go od forumki Ani dostałam. Muszę iść do ogrodu i zobaczyć jak się ma :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Dzięki Olu za odpowiedź... trzeba będzie wypróbować...
Zdjęcia traw ;:215 ...
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Malutki pączuś ale cieszy :heja gratuluje ukorzenionych patyczków bo to wcale nie takie proste 8-)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

W ogrodach jak w kalejdoskopie ;:oj ....rośliny się mijają w biegu dosłownie...jedne zakwitają inne przekwitają...Piękny czas! :heja
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie ...Obrazek

U mnie leje i leje...Końca nie widać a roślinki już takie przemoczone że pokładają się pod swoim ciężarem...
Już by mogło przestać padać bo zapas wody już jest i w glebie i w beczkach. ;:108
Roślinki zaczynają się rozwijać , zakwitł mi pięknie mój najstarszy powojnik i przez ten deszcz prędzej go zaleje niż go będę oglądać. A chciałam abyście mi pomogli go zidentyfikować ...
Po pracy, nawet w deszczu poleciałam na obchód ogrodu. Chociaż na chwilkę musiałam zerknąć na swoich pupili... ;:173
No i wkurzyłam się....wiciokrzew pomorski na którym jeszcze niedawno widziałam mnóstwo pąków, okazało się ze ma wyjedzone kwiaty i zostały tylko pojedyncze pręciki. ;:223 Czyżby to mszyce tak go załatwiły? Miał ich trochę, niedawno z nimi walczyłam. Jakby tego było mało , to jedna róża smętnie zwisa jednym pąkiem a millionbeels jedna sadzonka mokra a też zwisa jakby zwiędła...przelana? No nie wytrzymam!!! ;:223

Na dodatek coś mnie użarło w rękę, nie wiem nawet co i kiedy ale ręka w łokciu spuchła niemiłosiernie.
Większa o 3 razy a rwie aż wytrzymać nie można. Nawet źle mi się pisze. Obstawiam że może to meszka mnie ugryzła.
A nawet na pewno...

Małgosiu Pepsi oj tak , zostań matką chrzestną mych maluszków... ;:304 A może ty byś była chętna na jakieś maleństwa gdy troszkę podrosną?powiedz tylko słowo... ;:168

Obrazek

Aguś piękny okres nastał a tak tęskniliśmy za tym jeszcze niedawno...Czerpmy z tych kolorów w ogrodzie jak najwięcej... ;:333

Obrazek

Zuzka no tak też myślałam że trzeba zrobić na gumce. Ja mam pokrywy na te beczki , ale jak zakryję to gdy deszcz mnie zaskoczy mogę nie zdążyć odkryć. ;:306
A może ty jesteś chętna na maluszki hortensjowe? Parę szt. bym miała na zbyciu .
No i jak , byłaś zobaczyć jak się ma ten twój patyczek?

Obrazek

Gabi dzięki za pochwały traw... :tan

Obrazek

Anitko ja się cieszę że najmłodsze hortensje zapączkowane a dziś dojrzałam że moja najwieksza i najstarsza hortensja nie ma ani jednego pączka. ;:222 Toż to ich mamusia.Jaki przykład daje dzieciom? ;:306
Wiesz że nie wierzyłam w taki sukces ukorzeniania... ;:108 A tu tyle dzieci w przedszkolu. ;:306

Obrazek

Maryniu prawda , piękny czas nastał. Aby został z nami jak najdłużej... ;:215

Obrazek

Lecę nadrabiać zaległości w waszych ogrodach. W końcu doczekałam się mojego laptopa to mogę pobuszować po FO.
Ale w portfelu kasy mam mniej...No cóż, jak mus to mus... ;:131

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Olu nie uleżałaś na huśtawce, bo miejsce potrzebne dla psicy. ;:306 Róża przy altanie chyba nie warta reanimacji. ;:131 Krzewuszka pięknie kwitnie. ;:215 Kwiaty powojników, nawet pojedyncze, wyjątkowo cieszą, są takie piękne. ;:oj Jarzmiankę wypatrzyłam, ;:108 moje nie zakwitną. ;:174 Chyba powinnaś zostać królową ukorzenianych hortensji. ;:180 Ja też zostawiam połowę łodygi czosnków wysokich, bo po liściach nie ma śladu. Kuruj się, ;:168 bo na weekend zapowiadają ładną pogodę, ręka musi być sprawna.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Krzewuszki, iryski, róże.piękne.
Jakie mistrzowskie zdjątka trawek i kwitnących żurawek zrobiłaś ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

To teraz ten deszcz do mnie przekieruj ;:192
U mnie jeden od nich powojnik, Daniel Denroda,bodajże gratisowy,coś końcówkę pędu zwiesił. I wisi. Nigdzie nic przerwane,podlany z nawozem od 2 dni,i nie ginie i nie rośnie.Dziwak :lol:
Fajnie że z Twoimi wszystko dobrze ;:215
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie kochani.Obrazek
Soniu kochana, moja Daisy to bardzo wygodnicka psinka. Byle gdzie się nie położy. ;:306
Dobrze tylko ,że w nocy woli jednak swoje łóżko niż nasze.Niby nie jest duża , ale wolę jednak mieć swoje posłanie dla siebie. ;:108 Wyobraź sobie ,że dziś podjechałam do pobliskiego ogrodniczego zobaczyć czy mają może jeszcze jakieś sadzonki Millionbels a oprócz niej przytargałam 2 sadzonki tego jasnego batata. ;:138 Aż oczom nie wierzyłam. To ja go szukam po całym świecie a on tak blisko mnie. :tan
Ogólnie rzecz biorąc, dowiedziałam się od właścicielki sklepu że u nas bardzo trudno go zdobyć. No ja o tym właśnie wiem....
Szybciutko wsadziłam na miejsce , niech rosną i dogonią tego ciemnego batata który bardzo szybko od zakupu się rozrósł :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu anabuko1 cieszę się że podobają ci się moje fotograficzne wypociny...Staram się uchwycić piękno otaczających nas roślin...Dla ciebie dziś margaretki umęczone deszczem...

Obrazek

Mati dmucham w twoją stronę, może przegonię te chmury... ;:204 Ja już mam deszczu dość.
Dziś nawet ładna pogoda, tylko od czasu do czasu chmury zakryją słońce...
Mój jeden powojnik też stoi w miejscu. Niby ma pączki , ale takie jakieś jakby zasuszone i ani nie więdnie ani nie rośnie.
Pozostałe pięknie wystrzeliły w górę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I mój najstarszy powojnik, niestety nie wiem co to za jeden.
Proszę specjalistów w tej dziedzinie o zidentyfikowanie go...Anusia może ty pomożesz? ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jeszcze następne do kolekcji...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Olka, ten NN powojnik jest śliczny. Nie widziałam dotąd jednolitego w kolorze powojnika. Dla mnie bomba ;:108
Bataty powiadasz sobie posadziłaś? Czyli na jesień wykopki? :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”