Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolejna jesień w moim ogródku ...CD
Witaj Maryniu,ja też mam wawrzynka i zapomniałam o nim ,jutro muszę go obfocić ,może mnie też zakwitnął,ranniki mam 4 szt to moje pierwsze wiosenne i pierwszy raz u mnie,u Ciebie więcej wiosennych i do tego takie piękne ,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie 

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Margo2 Gosiu bardzo wolno przyrastają mi ranniki .Na szczęście pokazały się w różnych miejscach więc ich przetrwanie jest bezpieczne , mam nadzieję.
plocczanka Lucynko piękny czas nastaje !Powoli wszystko się budzi , robót wiosennych nam nie brakuje.Każdy świeży pączek cieszy!
koziorozec Martusiu
mojego wawrzynka trudno sfotografować bo ma zaledwie ok.60 cm wysokości i na fotce niewiele go widać bo niknie na rabacie. Ale zakwitł po raz pierwszy dość obficie.
Cebulowe w słoneczku wystartowały wcześniej a w miejscach cienistych jeszcze kiepsko...
Wczoraj kilka godzin pracowałam na działce !
Kondycja po zimie ?? słabowata a może to pesel
uwiera..
Wycinanie różnego suszu i po zimowe grabienie rabat , spalenie w ognisku wypełniło czas..Dzisiaj cd ... Druga część tygodnia będzie spokojniejsza bo nadchodzi ochłodzenie .O dziwo, żadnych zakwasów dzisiaj nie odczuwam
chociaż wróciłam " padnięta" !
Zima nie zima a moje kilkuletnie hebe ...padło!
Nie okrywałam bo już wcześniejsze zimy przetrwało nie okrywane... Przed ub.zimą okrywałam agro a teraz tylko kopczyk jak różom zrobiłam...Nie mam zamiaru bawić się w okrywanie roślin na stare lata! Trudno się mówi!
.Życie należy sobie ułatwiać ...
Wczorajsza fotorelacja z mojego ogródka...
pierwsza katarzynka

miodunka

stokrotki

mini - wawrzynek

z pewną nieśmiałością spod umarzniętego hebe zagląda pierwszy kwiatuszek przylaszczkowy

plocczanka Lucynko piękny czas nastaje !Powoli wszystko się budzi , robót wiosennych nam nie brakuje.Każdy świeży pączek cieszy!
koziorozec Martusiu

Wczoraj kilka godzin pracowałam na działce !

Wycinanie różnego suszu i po zimowe grabienie rabat , spalenie w ognisku wypełniło czas..Dzisiaj cd ... Druga część tygodnia będzie spokojniejsza bo nadchodzi ochłodzenie .O dziwo, żadnych zakwasów dzisiaj nie odczuwam

Zima nie zima a moje kilkuletnie hebe ...padło!

Wczorajsza fotorelacja z mojego ogródka...
pierwsza katarzynka

miodunka

stokrotki

mini - wawrzynek

z pewną nieśmiałością spod umarzniętego hebe zagląda pierwszy kwiatuszek przylaszczkowy

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Maryniu ja też wczoraj pousuwałam trochę starych liści, badylków. Niby nic wiele,ale jednak mi też dało popalić. Co dopiero będzie jak bym chciała coś poprzesadzać.Pesel nie jest duży a sił coraz mniej.
Widzisz zimy nie było a mi też parę roślin wypadło. Taka dola ogrodnika.
Co raz więcej wiosennych Ci kwitnie.
Śliczna stokrotka.
Miłej pracy w ogrodzie.Ja dziś odpoczywam. Może jutro znów coś popracuje.

Widzisz zimy nie było a mi też parę roślin wypadło. Taka dola ogrodnika.
Co raz więcej wiosennych Ci kwitnie.

Miłej pracy w ogrodzie.Ja dziś odpoczywam. Może jutro znów coś popracuje.

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Szkoda Twojego hebe, bo piękne
. Czy nic nie da się uratować?. Moje młode też podeschło nieźle, mimo grubego przykrycia jedliną. Spróbuję je przyciąć, może odrośnie
. A jak nie, to trudno
.
Trawy przytnę, albo wyczeszę - zobaczymy, co z tego wyjdzie -dziękuję za wskazówki
.

Trawy przytnę, albo wyczeszę - zobaczymy, co z tego wyjdzie -dziękuję za wskazówki

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Hebe jest wrażliwe, też kiedyś miałam dwie odmiany i obie wybyły, teraz już mnie nie kręcą
choć przyznaję są piękne. 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Maryniu przepiękne wiosenne zwiastuny, niesamowicie ich dużo u Ciebie ... no i zdjęcia... jak żyleta, coś pięknego
Uwielbiam spacerować po Twoim ogrodzie

Uwielbiam spacerować po Twoim ogrodzie

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
O tak, dużo kwitnień i zdjęcia profesjonalne, ślicznie Maryniu 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Muszę się pochwalić - moje pierwsze krokusiki też dzisiaj rozwinęły pączki.
Także kiedyś miałam Hebe. Zginęła. Żal, ale nie płakałam, tylko obraziłam się i już tej roślinki nie chcę.

Także kiedyś miałam Hebe. Zginęła. Żal, ale nie płakałam, tylko obraziłam się i już tej roślinki nie chcę.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Moja hebe też kiedyś padła. Nie kupiłam więćej, mimo, że bardzo je lubię
Ranniki i u mnie słabo przyrastają. Nawet nie zauważyłam, żeby się rozsiały, a słyszałam że robią to bardzo chętnie
Ranniki i u mnie słabo przyrastają. Nawet nie zauważyłam, żeby się rozsiały, a słyszałam że robią to bardzo chętnie
- marpa
Dziewczyny moje miłe Gościnie
/nowomoda/ bardzo się cieszę , że odwiedzacie mnie i mój wątek a i pochwał nie szczędzicie, za co serdeczności każdej z osobna ślę!
No to witamy w klubie przeciwniczek hebe ! Moje rosło wdzięcznie kilka sezonów i warto było dla nie lada efektu! Wystarczyła odrobina dbałości ,której zabrakło z mojej strony...
Wczorajszy dzień pracowity jak i u was na działce bo pogoda dopisała...wycięłam wysokie trawy i ciemierniki no i oczywiście palenie suchości i porządków cd... Rannika nawet w kompoście kwitnącego znalazłam i skrzętnie go na rabatę przeniosłam...Coraz więcej oczywiście krokusików kwitnących ale przesadzane jesienią jeszcze mało efektowne...
Przyczaiłam się na fotki kilku obiektów no i klapa...baterie się wyczerpały a drugi komplet zapasowych również był rozładowany...
Nie znoszę tego uczucia zawodu...a przynajmniej raz w sezonie się zdarzy!
Dzisiaj kilka pstryków z parapetu i okolic ...

. . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Mogłabym jeszcze swoje wysiewy parapetowe pokazać , większość już widoczna a od wysiewu minął niecały tydzień...Nawet lawenda w pojemniku na balkonie już też się pokazała, co mnie szczerze mówiąc zdziwiło nieco.
Ale w samozachwyt nie wpadam bo jeszcze do otrzymania roślinki daleka droga a bywa,że i wyboista czasami...
Pogoda dopisuje więc wnet wyruszam bo od jutra chwilowa zmiana pogody...Trzeba wykorzystać bo eM się bawi zmianą folii w tunelu więc jeździ ochoczo!
Miłego dnia !

No to witamy w klubie przeciwniczek hebe ! Moje rosło wdzięcznie kilka sezonów i warto było dla nie lada efektu! Wystarczyła odrobina dbałości ,której zabrakło z mojej strony...

Wczorajszy dzień pracowity jak i u was na działce bo pogoda dopisała...wycięłam wysokie trawy i ciemierniki no i oczywiście palenie suchości i porządków cd... Rannika nawet w kompoście kwitnącego znalazłam i skrzętnie go na rabatę przeniosłam...Coraz więcej oczywiście krokusików kwitnących ale przesadzane jesienią jeszcze mało efektowne...
Przyczaiłam się na fotki kilku obiektów no i klapa...baterie się wyczerpały a drugi komplet zapasowych również był rozładowany...

Dzisiaj kilka pstryków z parapetu i okolic ...

. . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Mogłabym jeszcze swoje wysiewy parapetowe pokazać , większość już widoczna a od wysiewu minął niecały tydzień...Nawet lawenda w pojemniku na balkonie już też się pokazała, co mnie szczerze mówiąc zdziwiło nieco.

Pogoda dopisuje więc wnet wyruszam bo od jutra chwilowa zmiana pogody...Trzeba wykorzystać bo eM się bawi zmianą folii w tunelu więc jeździ ochoczo!
Miłego dnia !

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Z irysków wczesnych najbardziej lubię "Kaśki" , piszesz o hebe,nie wiem jaka odmiana Ci padła,ja mam 4 odmiany o czym kiedyś już wspominałam i bez problemu zimują ,ale kilka lat temu zmarzła mi hebe tłustolistna ,przycięłam na krótko i odżyła
- marpa
Moja rosła lat...kilka inne w tzw.międzyczasie wyginęły.Mam zamiar oczywiście przyciąć i asahi na niej wypróbuję bo ponoć w przemrożeniach się też stosuje. Łatwo jej nie odpuszczę!

- marpa
Dzisiejszy dzień działkowy zaliczony , kilka koszy "zgrabków" spalone ...
czysto i przejrzyście się zrobiło.
Fotki oczywiście zrobione ale szału jeszcze nie ma na rabatach ale cieszyć się wypada tym co jest.Pogoda się po południu popsuła i wyraźnie się ochłodziło. Kilka dni odpoczynku teraz będzie...zasłużonego!

wystarczy, bo fotki niczego nowego nie wnoszą...we wszystkich ogrodach i ogródkach w tej chwili takie same obrazki.

Fotki oczywiście zrobione ale szału jeszcze nie ma na rabatach ale cieszyć się wypada tym co jest.Pogoda się po południu popsuła i wyraźnie się ochłodziło. Kilka dni odpoczynku teraz będzie...zasłużonego!

wystarczy, bo fotki niczego nowego nie wnoszą...we wszystkich ogrodach i ogródkach w tej chwili takie same obrazki.

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Maryniu - ciemiernik ładnie ci się rozrósł i jeszcze tak zakwitł
U mnie coś im nie służy.
Ja też wypalam wszystkie suszki , ale popiół idzie na grządki
Miłych prac zyczę

U mnie coś im nie służy.
Ja też wypalam wszystkie suszki , ale popiół idzie na grządki

Miłych prac zyczę

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj po powrocie z ogrodu zrobiłam jeszcze szybkie pranie ręczne i padłam. Obudziły mnie boleści ok. 2 nad ranem. Typowe
Nic nie zrobiłam (wycięłam kilka kęp traw, zbyt długie pędy powojnika Bill MacKenzie-dorasta entuzjastycznie do 5-6 m-trochę pograbiłam, spaliłam suchoty, ogarnęłam z grubsza efekty remontu pokoju)-porządku nie ma i jeszcze długo go nie zobaczę. Tymczasem wegetacja się rozpoczyna
A dziś padało, mocno się ochłodziło i nie zrobiłam nic poza bezsensownym ogarnianiem nieporządku w trakcie remontu. Los mój parchaty i do końca tygodnia taki będzie. Jutro dentysta, w niedzielę planowany koniec szaleństwa remontowego. Podobno pogoda po pogorszeniu ma się poprawić
Ot i cała relacja
Hosty mi wylazły
Kły na wierzchu, a powojniki żal ciąć-takie pękate.

Ot i cała relacja

Hosty mi wylazły