Pelargonia - wysiew nasion Cz.3
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 mar 2015, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion cz.2
Jolka. Ja podlewam, a właściwie raczej spryskuję co 4 dni. Czy to za często? Ziemia po spryskiwaniu na drugi dzień jest już właściwie sucha. Sama już nie wiem jak mam podlewać żeby było dobrze. To moje pierwsze w życiu pelargonie wysiane z nasion.
Pozdrawiam Aga
Aga. O ile wiem to one nie lubią lania po liściach, chowa się je w czasie deszczu. Żeby ci się jakiś grzyb nie przyplątał. Oberwij te listki, podlewaj zwyczajnie niewiele i obserwuj.
Paprotko. Moje prawie codziennie na dworze. Mają już pięć miesięcy i za dużo miejsca zajmują. Nie mam miejsca na południowym dla nich. Noc spędzają na podłodze a słoneczka zużywają na balkonie.
Paprotko. Moje prawie codziennie na dworze. Mają już pięć miesięcy i za dużo miejsca zajmują. Nie mam miejsca na południowym dla nich. Noc spędzają na podłodze a słoneczka zużywają na balkonie.
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też Ago pierwszy raz siałam. Jak żółkną im tylko liścienie a nic nie dzieje się z liśćmi właściwymi to nie masz żadnego problemu. I tak mają krótki żywot. Tylko ich teraz nie przesusz bo słońce się pokazało.
-- 17 mar 2015, o 17:07 --
Ewelino. Moje też tak miały jak miały zbyt mokro i za zimno. W tych kubeczkach masz dziurki pod spodem?
-- 17 mar 2015, o 17:07 --
Ewelino. Moje też tak miały jak miały zbyt mokro i za zimno. W tych kubeczkach masz dziurki pod spodem?
Potwierdzam moje też tak reagowały jak miały za mokro.
No i bardzo ważne dziurki w kubeczkach.
- ewelkacha88
No faktycznie dziurek nie mam ale podlewam je spryskiwaczem po ziemi a nie podlewam tak żeby podlewać mocno. No to zrobię dziurki ale nie sądzę bym je przelewała- przeciwnie myślałam że mają za sucho. 

- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Bo spryskujesz liście, a one nie lubią mokrych liści, zrób dziurki (proponuje nad świeczką na sekundę, zrobi się dziura, tylko pilnuj bo się spali wszystko) i podlewaj podłoże, ja podlewam tak, że maja wilgotno nie mokro ale na samą ziemie leje wodę.
-- 17 mar 2015, o 23:08 --
Nie zauważyłam że napisałaś, że spryskujesz po ziemi, to nie wiem, bo ja swoje podlewam tak ze ciągle maja wilgotnawo i nic się z nimi nie dzieje, a robali żadnych tam nie ma, muszek ?
-- 17 mar 2015, o 23:08 --
Nie zauważyłam że napisałaś, że spryskujesz po ziemi, to nie wiem, bo ja swoje podlewam tak ze ciągle maja wilgotnawo i nic się z nimi nie dzieje, a robali żadnych tam nie ma, muszek ?
- ewelkacha88
Nie ma nic, żadnych robali. Mogę ewentualnie przesadzić je do większych pojemników ale czy to pomoże ?? Tego nie wiem .
A może one naprawdę mają za sucho i to po przesadzeniu i takie podwiędnięte są. Jak chcemy za dobrze to źle wychodzi. Zrób dziurki. Podlewaj zwyczajnie, żeby woda dostawała się do korzeni, ale żeby nie stały w bajorku. Tak zwyczajnie, po prostu.
- ewelkacha88
Ja ich nie przesadzałam, one rosną w tych kubeczkach odkąd zostały pikowane. Spryskuję ziemię na wierzchu ale być może za mało i nie dochodzi zbyt wiele do korzeni. Już sama nie wiem. Zrobię dzisiaj te dziurki i będę podlewała normalnie zobaczymy czy to coś da, poza tym od spryskiwacza już mnie palce bolą
.

- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Kontakt:
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Niby nic a tak to się zaczęło
ONA a kiedy siałaś? Ja swoje siałam na początku stycznia i wyglądają tak samo
Tak jakby odmówiły współpracy
I niby jak one mają w lato zakwitnąć?

Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1

Moje listopadowe to już wielkie krzaki. Nie wiem jak je przetrzymam jeszcze dwa miesiące. Za to styczniowe wyglądają tak jakby nigdy nie miały urosnąć.
-- 18 mar 2015, o 11:47 --
Ewelino. Może trzeba je przesadzić, zapewnić dostęp powietrza do korzeni, podlewać zwyczajnie, nie za wiele i nawozić też niewiele. Ja swoich jeszcze prawie wcale nie nawoziłam a jakie mi porosły. Takie maluchy łatwo uszkodzić nadmiarem opieki.
- ewelkacha88
Jolu mam ich tylko 8 więc w zasadzie mogę przesadzić do większych doniczek bo jeszcze się zmieszczę
no i potem normalnie podlewać z umiarem. Zrobię tak dzisiaj bo i tak w tych małych jogurtowych kubeczkach do końca nie wytrzymają bo będzie im ciasno. A co do wzrostu- moje rosną- nie stoją w miejscu tylko te listki takie podwinięte co niektóre
.