Witam wszystkich serdecznie !!!
Tak się cieszę, że jesteście
Kasiu (labka1) ? uwielbiam tego
Cissusa rombolistnego bo rośnie tam, gdzie nic innego nie chce już rosnąć z powodu zbyt małej ilości światła
A
fiołeczek o białych listkach nazywa się
Piersikowoje i ma wyglądać tak:
--->
Fiołeczka wystawiłam na słoneczny wschodni parapet i dziś dostrzegłam na jego białych listkach, maciupeńkie zieloniutkie przebłyski.
Myślę, że słoneczko zrobi swoje i listki wrócą do normy.... chociaż trochę szkoda tych białasków ? już zdążyłam je polubić ...

ale jeśli jakimś cudem ostanie się chociaż jeden bialutki listeczek to będzie on Twój Kasiu ? masz to jak w banku
Kasiu (katharos) ? dziękuję pieknie
Natalko (Blueberry) ? masz rację
bluszcz jak to bluszcz, rośnie jak opętany ...
ale pod warunkiem, że nie ma przędziorków lub wciornastków... ufff..
na całe szczęście tego u mnie nie ma ... ale za to są inne paskudy np. ziemiórki....
24 luty / 16 kwiecień / 2 czerwiec
16 marzec / 16 kwiecień / 2 czerwiec
Elciu (elcia1974) ? tak.. na niektóre robale nie ma sposobu jak się uwezmą na kogoś to nie odpuszczą
Ja z przędziorkami nie mam kłopotu ale ziemiórki...

te to dopiero pokochały mnie w tym roku...
dziwiłam się dlaczego wczesną wiosną u mnie nie przyjęło się aż tyle szczepek... kiedy zaczęłam z nimi walczyć,
szczepki nagle ładnie się poprzyjmowały. Niestety... te paskudy ziemióry nadal fruwaja po moich parapetach...
szlaczek by to trafił....
Agatko (pomidorzanka) ? bluszczyki faktycznie maja się u mnie dość dobrze pewnie dlatego,
że robale jakoś do nich nie lgną... z czego można się tylko cieszyć
Eszynantusa juz pokazywałam.
Dostałam go od kolegi Łukasza i dlatego do teraz nazywam go Łukaszowcem ale pączusiów ani widu ani słychu...
23 luty / 31 maj / 2 czerwiec
Ta mała sodzoneczka
Cissusa rombolistnego faktycznie pochodzi od tego dużego wieloletniego.
Swojego
Cissusa stawiam tam gdzie jest zbyt ciemno dla innych roślinek
i jak na razie jeszcze się na nim nie zawiodłam
Trzymam kciuki za Twojego
Cissusa Agatko
Krzysiu ? cieszę się, że jeszcze ktoś ma
żurawkę-starowinkę, bo już myślałam, że tylko u mnie rosną takie ?dinozaury?...
U mnie E
szynantus ani myśli wypuścić pączusie... tylko puszcza się niesamowicie na boki... ale teraz jak go związałam może w końcu się uspokoi i zakwitnie
Fiołeczek-białasek czyli odmiana
Piersikowoje, ma zwykłe zielone listki
Kremowe listki to pewnie efekt braku światła.
Teraz stoi na słonecznym parapecie i dostrzegam już na listkach maciupeńkie przebłyski zieleni.
Pewnie za jakiś czas... będzie najzwyklejszym fiołkiem... ale póki co... jest super
Renatko (Renata1962) ? dziękuję ślicznie
Dobranoc Kochani...