Mój kawałek raju

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój kawałek raju

Post »

Marysiu , patisonki zrobione? Mam trochę gruszek na drzewie co mam z nich zrobić?
U mnie zimno, czuję się jakbym wróciła z wakacji i rajtki trzeba ubierać (och ta młodość stale się odbija!)
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysie słoików mogę podesłać bo mam pod dostatkiem i nie mam co z nimi robić,różne różniste,wedle zapotrzebowań,co do gruszek to podaję przepis,zarąbiste,natomiast zdjęć z działek nie posiadam bo nic ciekawego u znajomej nie kwitnie a działkowcy nie znając mnie nie chcą aby zdjęcia robić.Fajne rózwiązania na niektórych działkach,tyle mogę napisać.Maryś po co ci rajtki/nie wszyscy będą wiedzieć co to bo to żargon krakowski/nie lepiej jakieś dresiki adidas lub nike ;:108 oto gruszeczki 'Gruszki i śliwki w miodowej zalewie'
1 kg gruszek,śliwek węgierek tyle sztuk co sztuk gruszek,1/2 łyżki soku z cytryny,3/4 szklanki miodu,szklanka cukru,szklanka octu winnego,po 6 ziaren ziela ang.,pieprzu i goździków,po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu,szczypta imbiru.
Gruszki obrać pokroić na połówki wyciąć gniazda nasienne łyżeczką,śliwki przeciąć na pół w poprzek usunąć pestki.Gruszki włożyć do garnka zalać wodą by lekko przykryła owoce,dodać sok z cytryny i gotować 5 min.Gruszki osączyć.Miód,cukier,ocet podgrzewać aż się rozpuści miód ,dodać przyprawy zagotować.Do każdej gruszki włożyć połówkę śliwki/w wydrążony otwór po pestkach/,ułożyć w słoiku tak aby nie uszkodzić połówek gruszek,zalać zalewą i pasteryzować 10 min.Smacznego! wyborne do pieczonego indyka i schabu.
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Marysiu, wracaj tu. Ja już na ogórki patrzeć nie mogę, ale Twój przepis smaczny i już sprzedałam P.Kasi - niani synka. Zachwycona ;:196 . Teraz dalej z jabłkami walczę, bo mam ciągłe dostawy. ZImą jak znalazł.

Widzę kolejny znakomity przepis. Muszę wypróbować. Muszę jechać do chrzestnej po gruszki i śliwki ;:71
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko czy Twoja spiżarnia to pomieści,to może na patisonki przepis podesłać :tan
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

a patisonków nie mam, ale może od cioci dostanę jak do niej pojadę. Zapodawaj przepis :wit
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

A skoro się tak kulinarnie zrobiło to macie może jakiś fajny przepis na cukinię byle nie ala ananas albo dżem z galaretką bo te już znam :wink: U mnie tak paskudnie że z nudów wziełam się nawet za prasowanie ;:223

:wit Bejka
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mar Marysiu, już się podpaliłam do tego przepisu na gruszki ze śliwkami, już wołam M, że jest coś nowego do wypróbowania, czytam mu, i nagle głos uwiąz mi w gardle... cynamon ;:oj ;:oj ;:oj. Ja wiem, że to dziwne, że to się nie zdarza, ale ja nie lubię cynamonu ;:185 .
Nawet jak piekę szarlotkę, to połowa blachy jest bez cynamonu (to dla mnie) a połowa z cynamonem (to dla reszty rodziny) :D .
Taka jakaś wybrakowana jestem :;230.
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu słoików mam dość, a gruszki zrobię. Wyglądają na dobre i ładne. I lubię cynamon i imbir i kardamon. Stokrotko Ty tak jak mój syn nie lubi rodzynek, pół sernika jest z rodzynkami i pół bez. On ma pół sernika a reszta 4 osoby drugie pół. I to się nazywa felerność :;230
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stokrotko bez cynamonku i też może się nie zepsują trzeba popróbować :heja
Marysieńko dobra mamcia jesteś każdemu dogadzasz,u mnie syn też nie lubi rodzynek ale nie robię po połówce,chce niech dłubie ale za to teściowa mu dogadza. ;:224 Dzisiaj też kręcili nosami bo na obiad zupa ze szpinaku i patison nadziewany,robię to co mam trudno,trzeba żołądki przestawić Obrazek
Obrazek
Sałatka z patisonów też wyszła dobrze,jutro pójdzie do słoiczków

Obrazek I-szy etap Obrazek II-gi etap z papryką ostrą i czosnkiem a w trzecim etapie z zalewą i w sumie leżakuje 22 godziny uf ;:202
Coś mi dzisiaj net szwankuje ciągle się rozłącza,albo strona niedostępna ;:134
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja bym, taki obiadek wcięła z dziką rozkoszą. Mój synek odwrotnie poznał dziewczyną która piecze ciastka z rodzynkami, a on wcina zadowolony :;230
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Marysiu jak się zdobywa serce przez żołądek,prawdziwe to stare przysłowie,na obiadek zapraszam ;:138
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu chyba zmiana pogody idzie bo spałam długo ;:19 , potem musiałam inwentarz nakarmić i dopiero jem śniadanie. ;:224 Jak możesz to obiadek proszę nie za wcześnie.
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03

Post »

Marysiu piękne trawki, całkiem spora kolekcja... nic tylko podziwiać ;:180 Jedzonko takie dobre też tu serwują :tan

Pozdrawiam ciepło
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47

Post »

Te patisonki wyglądają tak smakowicie, że... w przyszłym tygodniu też rodzinkę nakarmię :D
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jestem i gdzie obiad?