Mój kawałek raju
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mój kawałek raju
Marysiu , patisonki zrobione? Mam trochę gruszek na drzewie co mam z nich zrobić?
U mnie zimno, czuję się jakbym wróciła z wakacji i rajtki trzeba ubierać (och ta młodość stale się odbija!)
U mnie zimno, czuję się jakbym wróciła z wakacji i rajtki trzeba ubierać (och ta młodość stale się odbija!)
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysie słoików mogę podesłać bo mam pod dostatkiem i nie mam co z nimi robić,różne różniste,wedle zapotrzebowań,co do gruszek to podaję przepis,zarąbiste,natomiast zdjęć z działek nie posiadam bo nic ciekawego u znajomej nie kwitnie a działkowcy nie znając mnie nie chcą aby zdjęcia robić.Fajne rózwiązania na niektórych działkach,tyle mogę napisać.Maryś po co ci rajtki/nie wszyscy będą wiedzieć co to bo to żargon krakowski/nie lepiej jakieś dresiki adidas lub nike
oto gruszeczki 'Gruszki i śliwki w miodowej zalewie'
1 kg gruszek,śliwek węgierek tyle sztuk co sztuk gruszek,1/2 łyżki soku z cytryny,3/4 szklanki miodu,szklanka cukru,szklanka octu winnego,po 6 ziaren ziela ang.,pieprzu i goździków,po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu,szczypta imbiru.
Gruszki obrać pokroić na połówki wyciąć gniazda nasienne łyżeczką,śliwki przeciąć na pół w poprzek usunąć pestki.Gruszki włożyć do garnka zalać wodą by lekko przykryła owoce,dodać sok z cytryny i gotować 5 min.Gruszki osączyć.Miód,cukier,ocet podgrzewać aż się rozpuści miód ,dodać przyprawy zagotować.Do każdej gruszki włożyć połówkę śliwki/w wydrążony otwór po pestkach/,ułożyć w słoiku tak aby nie uszkodzić połówek gruszek,zalać zalewą i pasteryzować 10 min.Smacznego! wyborne do pieczonego indyka i schabu.

1 kg gruszek,śliwek węgierek tyle sztuk co sztuk gruszek,1/2 łyżki soku z cytryny,3/4 szklanki miodu,szklanka cukru,szklanka octu winnego,po 6 ziaren ziela ang.,pieprzu i goździków,po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu,szczypta imbiru.
Gruszki obrać pokroić na połówki wyciąć gniazda nasienne łyżeczką,śliwki przeciąć na pół w poprzek usunąć pestki.Gruszki włożyć do garnka zalać wodą by lekko przykryła owoce,dodać sok z cytryny i gotować 5 min.Gruszki osączyć.Miód,cukier,ocet podgrzewać aż się rozpuści miód ,dodać przyprawy zagotować.Do każdej gruszki włożyć połówkę śliwki/w wydrążony otwór po pestkach/,ułożyć w słoiku tak aby nie uszkodzić połówek gruszek,zalać zalewą i pasteryzować 10 min.Smacznego! wyborne do pieczonego indyka i schabu.
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Marysiu, wracaj tu. Ja już na ogórki patrzeć nie mogę, ale Twój przepis smaczny i już sprzedałam P.Kasi - niani synka. Zachwycona
. Teraz dalej z jabłkami walczę, bo mam ciągłe dostawy. ZImą jak znalazł.
Widzę kolejny znakomity przepis. Muszę wypróbować. Muszę jechać do chrzestnej po gruszki i śliwki

Widzę kolejny znakomity przepis. Muszę wypróbować. Muszę jechać do chrzestnej po gruszki i śliwki

- mar33
Marzenko czy Twoja spiżarnia to pomieści,to może na patisonki przepis podesłać 

Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
a patisonków nie mam, ale może od cioci dostanę jak do niej pojadę. Zapodawaj przepis 

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
A skoro się tak kulinarnie zrobiło to macie może jakiś fajny przepis na cukinię byle nie ala ananas albo dżem z galaretką bo te już znam
U mnie tak paskudnie że z nudów wziełam się nawet za prasowanie
Bejka

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- stokrotka_polna
- 500p
- Od: 20 mar 2012, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mar Marysiu, już się podpaliłam do tego przepisu na gruszki ze śliwkami, już wołam M, że jest coś nowego do wypróbowania, czytam mu, i nagle głos uwiąz mi w gardle... cynamon
. Ja wiem, że to dziwne, że to się nie zdarza, ale ja nie lubię cynamonu
.
Nawet jak piekę szarlotkę, to połowa blachy jest bez cynamonu (to dla mnie) a połowa z cynamonem (to dla reszty rodziny)
.
Taka jakaś wybrakowana jestem
.

Nawet jak piekę szarlotkę, to połowa blachy jest bez cynamonu (to dla mnie) a połowa z cynamonem (to dla reszty rodziny)

Taka jakaś wybrakowana jestem

"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Pozdrawiam Stokrotka
- Maska
- Kontakt:
Marysiu słoików mam dość, a gruszki zrobię. Wyglądają na dobre i ładne. I lubię cynamon i imbir i kardamon. Stokrotko Ty tak jak mój syn nie lubi rodzynek, pół sernika jest z rodzynkami i pół bez. On ma pół sernika a reszta 4 osoby drugie pół. I to się nazywa felerność 

- mar33
Stokrotko bez cynamonku i też może się nie zepsują trzeba popróbować
Marysieńko dobra mamcia jesteś każdemu dogadzasz,u mnie syn też nie lubi rodzynek ale nie robię po połówce,chce niech dłubie ale za to teściowa mu dogadza.
Dzisiaj też kręcili nosami bo na obiad zupa ze szpinaku i patison nadziewany,robię to co mam trudno,trzeba żołądki przestawić
Sałatka z patisonów też wyszła dobrze,jutro pójdzie do słoiczków
I-szy etap
II-gi etap z papryką ostrą i czosnkiem a w trzecim etapie z zalewą i w sumie leżakuje 22 godziny uf
Coś mi dzisiaj net szwankuje ciągle się rozłącza,albo strona niedostępna

Marysieńko dobra mamcia jesteś każdemu dogadzasz,u mnie syn też nie lubi rodzynek ale nie robię po połówce,chce niech dłubie ale za to teściowa mu dogadza.

Sałatka z patisonów też wyszła dobrze,jutro pójdzie do słoiczków

Coś mi dzisiaj net szwankuje ciągle się rozłącza,albo strona niedostępna

Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Maska
- Kontakt:
A ja bym, taki obiadek wcięła z dziką rozkoszą. Mój synek odwrotnie poznał dziewczyną która piecze ciastka z rodzynkami, a on wcina zadowolony 

- mar33
Widzisz Marysiu jak się zdobywa serce przez żołądek,prawdziwe to stare przysłowie,na obiadek zapraszam 

Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Maska
- Kontakt:
Marysiu chyba zmiana pogody idzie bo spałam długo
, potem musiałam inwentarz nakarmić i dopiero jem śniadanie.
Jak możesz to obiadek proszę nie za wcześnie.

- wiewioreczka
- 500p
- Od: 11 maja 2012, o 23:03
Marysiu piękne trawki, całkiem spora kolekcja... nic tylko podziwiać
Jedzonko takie dobre też tu serwują
Pozdrawiam ciepło

Pozdrawiam ciepło
- stokrotka_polna
- 500p
- Od: 20 mar 2012, o 16:47
Te patisonki wyglądają tak smakowicie, że... w przyszłym tygodniu też rodzinkę nakarmię 

"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
Pozdrawiam Stokrotka
- Maska
- Kontakt:
Jestem i gdzie obiad?