Foxowa pisze:Czy ja dobrze rozumiem że dalej trzymasz je w wodzie?
A korzenie awokado chyba z natury są czerwono- brązowe.
Czy to pytanie do mnie? pestka z łodygą poszła do ziemi, mnie natomiast zastanawia ciemnobrązowy kolor korzeni reszty pestek... W dwóch pestkach korzeń jest biały, natomiast w trzech taki ciemny, co widać z resztą na zdjęciu.
@Klaudiaklaudia generalnie to dużo osób wkłada nasiona awokado do wody i czeka aż coś wykiełkuje i dopiero wsadza do ziemi. Później jeszcze roślina około 2 tygodni się przyzwyczaja zanim zacznie rosnąć. A nasiono posadzone prosto do ziemi szybciej wykiełkuje od tego w samej wodzie. W dodatku nie przeżywa tzw. "szoku" przy przesadzaniu bo od samego początku jest w ziemi.
To może i ja się podzielę moim skarbem. W wodzie od 23 grudnia. Bardzo wolno kiełkowało ale jak wsadziłam do ziemi to zaczęło rosnąć i ma już pierwsze liście. Zdjęcia robione kilka dni temu.
Rok temu przełożyłem moje avokado z wody do donicy, tak to teraz wygląda. Czy powinienem zmienić ziemię na nową i dać większą donicę ? System korzenny nie rozpycha donicy, więc pewnie zostawię tą która jest, ale ponoć ziemię dla młodych roślin trzeba zmieniać co rok
Zmoderowano, jest to temat poświęcony wyłącznie awokado/mod. N.
@javelin Przesadź do większej bo w tej osłonce ("doniczce") woda stoi, mam takie i są do d... Przesadź do około 8L doniczki z dużymi dziurami od spodu.
Nie stoi. Mam coś tego typu i w zależności od tego jakie dziurki wywiercisz tak woda przecieka ;)
Chyba że mowisz o tym dole ala podstawka,ale to chyba też nie problem,bo można to odczepić ( przynajmniej u mnie).
Dziury są małe, ale jest ich kilka i woda normalnie spływa, mam kilka takich doniczek i nigdy nic nie zgniło. Poza tym daję na spód warstwę keramzytu. Natomiast podstawkę od tej donicy "odpinam" i przekręcam, więc donica na niej bezpośrednio nie stoi (jest tam ok 1cm przerwy + wspomniany keramzyt). Niemniej myślę o większej donicy, bo ta wydaje się trochę mała.
Doniczkę dobierasz pod wielkość korzeni, a nie patrząc na wielkość rośliny. Jak posadzisz do zbyt dużej, to raz będzie iść w korzenie, a dwa ciężej będzie utrzymać odpowiednią wilgotność podłoża.
Witam,
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu. Hoduję awokado, jak w temacie - z pestki. Po przesadzeniu po około roku, zaczęły pojawiać się na liściach od wewnętrznej strony czarne plamki widoczne na zdjęciach. Awokado mimo to wzrasta i wypuszcza nowe liście, jednak stare po czasie opadają z pozycji poziomej do pionowej i zaczynają się marszczyć na brzegach. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma pomysł co może być przyczyną i przede wszystkim - jak rozwiązać problem? Przeszukałem forum i nic podobnego nie znalazłem. Proszę o pomoc!