Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

Alembik, masz rację, dzięki temu sposobowi w zeszłym roku wytępiłem całkowicie mszyce na różach. Lecz dzięki temu całkowicie wytępi się rodzime gatunki biedronek. Biedronki azjatyckie zjadają nie tylko mszyce, ale i larwy naszych siedmiokropek, dwukropek i innych, a także wszystkiego co małe i wolno się rusza. Nie dawno okazało się, że sporo ludzi ma na nie alergię. Małe ugryzienie, które zdrapie tylko trochę naskórka, a swędzi niemiłosiernie przez długi czas. Oto wynik eksperymentu, który wymknął się spod kontroli.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie same siedmiokropki a jeszcze azjatyckiej w życiu nie widziałem ;p Ale jak przyjdą to przyjdą. Nie da się działać przeciwko ewolucji :D A tak poza tym biedronki to kanibale, jeśli brakuje pożywienia to nasze siedmiokropki i dwukropki też polują na młode larwy z własnego gatunku, ale najpierw biedronki wyżerają wszystkie mszyce, gdyż to ich ulubiony przysmak.
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59

Post »

Liście ze zmianami usuwam. W sumie to i dobrze, bo liście zaatakowane to pierwsze z trzech głównych, które i tak powinnam oberwać. Co do zgniatania w palcach tych mikroskopijnych robactw - to jest jedno ale. Jestem bardzo obrzydliwa. Nie jestem w stanie zjeść jajka ze sprężynką. Jak mam zjeść ciasto u znajomych, to ta sprężynka z jajka - nawet zmielona wywołuje we mnie odruchy wymiotne. Jestem tak wprawiona w usuwaniu sprężynek z jajka, że jedno jajo zajmuje mi może z 5 sekund. Nawet w jaju na twardo wiem gdzie ową sprężynkę znaleźć - ją usuwam.
No nie dam rady zgniatać robaków hi hi :-)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj Czuszko , zgniatać nie chcesz , pryskać nie chcesz to pozostaje kupno na ryneczku :roll:
A jeśli Ty jesteś w stanie znaleźć jak to nazywasz sprężynkę z jajka w upieczonym cieście , gdzie jajka sa poddane najpierw obróbce mechanicznej tj np ubijanie, ucieranie a potem termicznej to ... :shock:
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Kochani pokażcie swoje ogóreczki na podporach....Moje jakoś marnie rosną.
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Gracius Gładki na podporze Obrazek
oraz Hermes Skierniewicki również na podporze Obrazek
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

baron pisze:Kochani pokażcie swoje ogóreczki na podporach....Moje jakoś marnie rosną.
baron, mówisz i masz...
Obrazek
to jest sprzed tygodnia mniej więcej
Obrazek
a to dwa największe octopusy z wczoraj, dzisiaj było ich już o 7 więcej ;:oj
oczywiście zerwane na małosolne ;:138
beata11
50p
50p
Od: 2 cze 2012, o 07:01

Post »

Forumowicze poradźcie proszę mam problem z moimi ogóreczkami nie dość że zaatakowała je mszyca to jeszcze chorują na kanciasta plamistość dolne liście na razie.Zaobserwowałam również jaśniejsze obwódki na liściach takie jak ktoś wstawił na fotkach kilka stron wcześniej .Liście chore obrywam ,mszycę zgniatam ale z dnia na dzień jest co raz gorzej jak mogę im pomóc? ;:218najlepiej w ekologiczny sposób.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Bardzo ładnie, ale kwiatki konkurują o pokarm z ogórkami i ogórki przegrają , chyba, że będziesz zasilał dość dobrze np. saletrą potasową. Powodzenia
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59

Post »

:D :D :D kto powiedział że wyczuwam sprężynkę w jajku? :D wystarczy że wiem że ona tam jest. Dla kogoś śmieszne, a dla mnie nie. Ktoś się brzydzi karaluchów, a ktoś czegoś innego. Śmiejąc się z czyichś słabości nie jest na miejscu zupełnie. To nieco antyspołeczne nieprawdaż?
No i kto powiedział że nie chcę pryskać. Prosiłam o radę jak poradzić sobie domowymi sposobami. Jeśli takich sposobów nie ma - sięgnę po chemię. No trudno. Jest tych środków od groma, i wystarczy tylko wyciągnąć rękę do odpowiedniej półki.
Widzę więc że muszę sięgnąć po chemię, bo zamiast skupić się na odpowiedzi jak mam sobie poradzić domowym sposobem, wyciągane są z moich postów inne kwiatki.
wizyta w markecie załatwi sprawę. Spray załatwi sprawę.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

Nie jest śmieszne. W zimę moja matka podkarmiała kury tłuszczem z patelni i zaczęły znosić jajka z krwawymi plamkami. Po prostu tak mi obrzydły, że przestałem jeść jajka, bo plamek tych zwykle nie sposób było usunąć. A usuwanie sprężynek jest całkiem rozumne, biorąc pod uwagę to, że (przynajmniej te zapłodnione) mieszczą w sobie maleńki płód kurczaka, którego nie widać, dlatego sam też to usuwam.

Najlepszy sposób to zachować przy życiu biedronki i inne owady, które żywią się mszycami a zarąbać mrówki, które je roznoszą i ochraniają. Trzeba uważać, żeby nie pryskać w miejscach ich żerowania, likwidować mrówki, które z nimi konkurują za pomocą granulatu do likwidacji mrówek i można jeszcze na zimę budować domki dla biedronek. Ale ja tego nie robię, bo mieszkam na wsi, gdzie owady same mają już mnóstwo naturalnych kryjówek. Oprócz biedronek i ich larw, mszyce zjadają również pszczoły i osy.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Alembik pisze:A usuwanie sprężynek jest całkiem rozumne, biorąc pod uwagę to, że (przynajmniej te zapłodnione) mieszczą w sobie maleńki płód kurczaka, którego nie widać, dlatego sam też to usuwam.
To co piszesz nie jest prawdą te sprężynki to tzw chalazy czyli spiralnie skręcone włókna białkowe, utrzymujące żółtko w środku białka.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

Aha, to dziękuję za poprawienie. No ale krew, mięsne plamki i inne paskudztwo, właśnie tam zbiera się najczęściej.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

A może po prostu trzymajmy się tematu wątku, to chyba nikt nie będzie urażony.
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Piękne macie już ogóreczki.Ja zerwałam dzisiaj pierwsze trzy sztuki.Tak to wygląda Obrazek

ale wcale nie chcą iść po tych sznurkach,czy wy je oplatacie ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”