Gosiu u nas też w tym roku straszne susze. Też staram się co jakiś czas podlewać, jak nie pada to tak raz na tydzień. Chyba kupę sobie tę różę Sympathie.
Agata to działkowiec listopadowy na okładce jest taka zeszroniona roślinka czerwonawa. W środku fajny artykuł też o azaliach japońskich. Co do powodzi we Włoszech to w tym roku były straszne. W Genui, Rzymie, w Toskanii, Ligurii, Sycylii...w Umbrii na szczęście nie. Zginęło wiele ludzi, nawet dzieci. W tym roku były też ogromne anomalie pogodowe. Ja takiego roku nie pamiętam, śnieg w zimie w centralnej Italii, bardzo późne lato, potem bardzo długie lato (praktycznie aż do października) a teraz w niektórych regionach susza / jak u mnie,albo bardzo silne opady deszczu. W kilka godzin w niektorych miejscach spadło tyle deszczu co przez cały rok!
Jagusiu dzięki za zdjęcie, niestety u mnie nie mogę go otworzyć ale zaraz zobaczę sobię te różę w i nternecie i znalazła się ona już na mojej liście zachcianek.
Ewa no właśnie piszą że New Dawn jest bardzo ładna ale niestety kwiat nietrwały. Ja tak mam w przypadku jednej róży angieslkiej. Kwiat opada w przeciągu dnia. Ciekawe czemu nie rośnie u ciebie Sympathia? Ja mam w ogrodzie jedno miejsce gdzie padły mi dwie róże, trzecia obumierała to szybko włożyłam ją do donicy i odbiła. Coś jest w ziemi... ? ale 40cm dalej róża cudnie rośnie. Ciekawe...
-- Pt, 25 lis 2011, 13:57 --
Wczoraj wybrałam się do ogrdniczego żeby zobaczyć róże, ale mieli mały wybór i wszystkie miały plamistość. Ale kupiłam kilka krzaczków, jedzenie dla ptaszków (znalazłam tylko takie dla kanarków). A dziś z rana znalazłam jaszczurke w jednej z doniczek. Nie uciekała bo było chyba za zimno i ona była w jakimś takim letargu.