Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Brzoskwinia - sadzenie i cięcie

Post »

Jesienią posadziłem brzoskwinię Elberta, do której dosadzę jeszcze kilka. To takie wspomnienie z dzieciństwa, gdy w ogrodzie mieliśmy, zdaje się, że jeszcze 15 lat temu, kilka drzewek brzoskwiń owocujących w drugiej dekadzie września. Czy w oprysku winorośli o tej porze obowiązują zakresy temperatur,w jakich można wykonywać ten zabieg ?
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Podany zakres temperatur określa najlepsze działanie środka,więc rodzaj rośliny nie ma chyba znaczenia.Przynajmniej ja nigdy nie spotkałem się z tym.
cewe
500p
500p

Post »

Wykorzystując ładną pogodę i prognozę na następne dni wykonałem oprysk miedzianem na brzoskwinie w stężeniu 1%, Jak zawsze mi brakowało to,teraz zostało,stąd moje pytanie o zabieg profilaktyczny na inne drzewa.
Komu się oprysk najbardziej się przyda na jesieni?
Czy ktoś próbował na wiosnę pomijać Syllit i opryskiwać ponownie Miedzianem brzoskwinie i z jakim skutkiem?
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Dziękuję. Wykonam oprysk i przytnę boczne pędy drzewka.
cewe
500p
500p

Post »

Teraz nic ju z nie przycinamy na drzewkach.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Okres jesienny to był zawsze czas na tego typu prace w ogrodzie. Proszę mi wyjaśnić, dlaczego jest to zbyt późny termin ?
cewe
500p
500p

Post »

Przy winorośli tniesz zdrewniałe części,natomiast przy drzewkach tniesz żywą tkankę narażoną na trwałe uszkodzenie w przypadku np.przymrozków.Mamy prawie połowę listopada i mogą w każdej chwili wystąpić nawet kilkustopniowe mrozy. Drzewa w tak krótkim czasie nie są w stanie zagoić ran przed nastaniem zimy.
Poza tym brzoskwinie tniemy tylko w czasie kwitnienia i po zbiorze nie później niż do września wykorzystując korzystną,słoneczną pogodę w celu uniknięcia zakażeń grzybowych.
Cały czas oczywiście rozmawiamy o brzoskwini ,tak jak mówi temat.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to dziękuję za informację. Podejrzewałem, że chodzi o ryzyko wystąpienia mrozów po cięciu, ale ciecie brzoskwini wykonywaliśmy zawsze jesienią, jak widać niezgodnie ze sztuką.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zakażeń grzybowych i bakteryjnych. Cięcie brzoskwiń daje najlepsze efekty pod koniec kwietnia, kiedy widać już dobrze, co przemarzło.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
cewe
500p
500p

Post »

Ja brzoskwinię tnę 2x w roku jak tylko warunki pozwalają , w drugiej połowie sierpnia. Po owocowaniu "grubsze" cięcie prześwietlające,natomiast w czasie kwitnienia tnę na owoc,skracając kwitnące,wycinając przemarzłe,marne itp.
A o tym nie wiedziałem,a znalazłem w necie

Uwaga! Objawy kędzierzawości liści brzoskwini łatwo pomylić z niedoborem fosforu, o czym bardzo rzadko się mówi. W przypadku niedoboru fosforu na liściach brzoskwiń powstają bardzo podobne do kędzierzawości karminowe przebarwienia. Towarzyszą im nekrotyczne plamy pojawiające się na brzegach liści, które z czasem brunatnieją i zasychają. W wyniku niedoboru fosforu liście brzoskwini nie ulegają natomiast tak dużym deformacjom i fałdowaniu, jak w przypadku kędzierzawości liści. Wówczas bardziej pomocne niż opryski środkami grzybobójczymi, okaże się odpowiednie nawożenie.
Awatar użytkownika
Kimli
50p
50p
Od: 6 lut 2011, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit

Z osobistego doświadczenia, sam zwalczyłem kędzierzawość liści brzoskwini mikroorganizmami , oprysk był przeprowadzony w marcu gdy pąki jeszcze spały ale temperatura była już koło 6*C. Chciałem się z wami tym podzielić bo nie każdy wie że, nie tylko chemia działa, chemia powoduje zatrzymanie skutków choroby a mikroorganizmy usuwają przyczynę.

Pozdrawiam Robert :uszy
Człowiek uczy się na błędach, lecz czasami te błędy powtarza
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07

Post »

Coś w tym jest.

Kolega, od którego mam drzewka też mi mówił, że nie stosuje żadnej chemii tylko opryski EM-ami.
Twierdzi, że dzięki temu nie ma ani śladu kędzierzawości na brzoskwiniach.

A gdy tylko go pytałem czy robić jakieś opryski na młodych drzewkach na jesień to polecił się wstrzymać i wiosną zastosować właśnie EMy.
cewe
500p
500p

Post »

A mnie kolega powiedział,że stosował EM-y na kędzierzawość liści ,a skutecznosć tego preparatu była taka,że doprowadził do obumarcia drzewka.

Według dr. Jana Sobolewskiego z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach kontrowersje dotyczące skuteczności EM-ów wynikają z tego, że każdy środek pochodzenia naturalnego wykazuje niestabilną skuteczność, tzn. w pewnych warunkach jest skuteczny, a w innych jego skuteczność jest mniejsza lub nie można jej zaobserwować w ogóle.

A tutaj wyniki badań naukowców z Puław odnośnie wpływu EM-mów http://www.eko-uprawy.pl/rolnictwo/roln ... -kukurydzy

Dalszą dyskusję o EM należy przenieść do odpowiedniego działu.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAM. Wczoraj prysnąłem miedzianem na grzyba. Zauważyłem, że jedną z brzoskwiń o mało nie wykończyła mi susza (a może właśnie wykończyła?) Latem zgubiła owoce i liście podczas suszy mimo podlewania (czasami i niezbyt dużo). Potraktowałem to jako odruch obronny. Wczoraj paznokciem zdarłem lekko skórkę i okazało się, iż tylko do wysokości metra i na jednej gałęzi/odnodze było zielono pod korą. Reszta powyżej już brązowo- żółta, choć środek biały. Proszę chętnych o odpowiedź na następujące pytanie: ciąć czy nie ciąć to co wydaje się martwe, kiedy i czy ewentualnie nie podlać jej jeszcze tak porządnie przed zimą. .
cewe
500p
500p

Post »

Ciąć w kwietniu podczas kwitnienia.Wtedy zobaczysz ,co zdrowe i ile ma sił brzoskwinia.Moim zdaniem nie ma potrzeby obecnie podlewać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”