Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
nataliaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lis 2014, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus benjamina - zrzuca liście

Post »

Witam :) od roku posiadam beniminka, stał przy oknie, potem został przeniesiony w inne miejsce (na pewno miał tam mniej światła), wtedy zaczął gubić liście, część uschniętych gałązek obcinałam (po obcięciu pojawiało się białe mleczko, widać było że roślinka ma w sobie życie). Fikus miał dwie gałęzie i jedna z nich całkiem uschła, ostatnio ją wyciełam. Została jednna gałąź, wygląda tragicznie, kilkanaście listków, aż przykro na niego patrzeć. Przestawiłam go do innego pokoju, ma tutaj widniej, stoi niedaleko drzwi balkonowych, pokój od strony północnego zachodu, wcześniej stał w pokoju gdzie mamy południowy wschód..
Beniaminek puszcza kilka nowych listków, na razie widać maleńkie igiełki :)
Dodam zdjęcia, może ktoś potrafi mi pomóc co zrobić żeby go uratować?
Pozdrawiam :wit Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W wątku zostało wyraźnie opisane, że Benjaminy nie lubią przenoszenia, czym reagują właśnie zrzutem liści. A Ty już dwa razy go przestawiałaś..., więc masz efekty. Jeśli stoi przy oknie, nie ruszaj już, nie obracaj. Podlewaj tak, żeby ziemia była umiarkowanie wilgotna, czyli ani nie zalana, ani nadmiernie przesuszona. Jeśli stoi przy grzejniku spryskuj go regularnie.
Nie wystawiaj go też na przeciągi. Na wiosnę być może odżyje.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
nataliaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Owszem wiem, że nie lubi przestawiania, lecz gdy był kupiony stał w jednym miejscu a potem ze względu na umeblowanie poju musiał być przeniesiony w inny i to po tym pierwszym przeniesieniu zgubił liście... nie odrodził się na nowo przez dłuuuugo czas dlatego też przeniosłam go do calkiem innego pokoju, moim zdaniem jaśniejszego.... pokazałam zdjęcia z pytaniem czy myślicie, że da się jeszcze uratować takiego badyla. Teraz już nie chce zmieniać mu miejsca. Podlewam raz w tygodniu, co dwa podlewania z nawozem, liście zraszam co 2-3 dni. Mam nadzieje, że do wiosny się obudzi. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W żadnym wypadku nie nawoź go tak często. W tym okresie nawozi się go raz na sześć tygodni. Tym bardziej, że nie ma wzrostu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
nataliaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ok :) dostosuje się do rad i.. zobaczymy czy da się odratować. Odkąd jest w nowym miejscu nie gubi listków, ale jest tam od tygodnia dopiero.. dziękuję za pomoc
Aliana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2015, o 14:34

Jak uratować tego fikusa

Post »

Trafił w moje ręce bardzo zaniedbany fikus. Nie znam się na uprawie tych roślin, ale ewidentnie zmarniał z braku światła (stał w ciemnym przedpokoju i tylko z prawej gdzie dochodziło światło jeszcze nie opadły mu liście).
Fikus jest wielki, wieloletni, ma chyba ok 20 lat. Szkoda byłoby go zmarnować dlatego bardzo proszę o rady co robić. Jeśli przyciąć, to jak? może ktoś zaznaczy na zdjęciu?
Z góry dziękuję za pomoc
Obrazek
Awatar użytkownika
shanti
100p
100p
Od: 20 lip 2009, o 13:58

Post »

Również posiadam takiego fikusa i sam za bardzo nie wiem jak się z nim obchodzić. Kupiłem go jak był mała sadzonką i rósł sobie jakieś 2 lata na parapecie. Po tym czasie był już tak duży,że zasłaniał mi już prawie jedną stronę okna (podlewałem go często bo lubił strasznie wodę i od czasu do czasu podlałem go woda z nawozem). Postanowiłem go przenieść na stoliczek bo zabierał dużo światła. I był to mój błąd. Zaczął się sypać więc odstawiłem fikusa z powrotem na okno. Po pewnym czasie doszedł do siebie i już się nie sypał. Z uwagi na jego rozmiary przyciąłem go o połowę według uznania tak aby dobrze wyglądał. Teraz to przynajmniej mam jaśniej w pokoju :)
Nasiona, cebulki, kłącza
Kwiaty z ogrodu
Desire85
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2013, o 12:06

Post »

Mój wyglądał dobrze do czasu dopóki stał na oknie - niestety jak z niego "wyrósł" i przestawiłam zrzucił dosłownie wszystkie liście.
Wyrzuciłam go a właściwie taki miałam zamiar, bo skończyło się na tym, że postawiłam go za domem i o nim zapomniałam :wink: Przestał calutkie lato na dworze i aż miło było na niego popatrzeć tak pięknie powypuszczał liście. Niestety jak wraca na zimę do domu to znowu je gubi, więc na wiosnę przycinam go trochę i jak tylko pogoda pozwala wynoszę na dwór.
durin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2015, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Fikus benjamina

Post »

Witam wszystkich forumowiczów.

Zaznaczę na wstępie iż jestem jeszcze zielony w sprawach hodowli roślin i potrzebuję dobrej rady od kogoś bardziej doświadczonego.

Zacznę może od początku, chciałem mieć fikusa benjamina z grubym pniem i z bujną koroną gałęzi, w tym celu kupiłem kilka fikusów rosnących w osobnych donicach. Po jakiś kilku tygodniach kiedy je spokojnie obserwowałem i dawałem czas na aklimatyzacje (nie gubiły liści ani nic w ten deseń) wyciągnąłem je delikatnie z doniczek starając się nie naruszać korzeni (to było w grudniu/styczniu) i zebrałem je wszystkie do kupy i wsadziłem do sporej donicy (było tego z 10 osobnych łodyg, w ziemi do bonsai/kwiatów doniczkowych) tak żeby pnie stykały się ze sobą i delikatnie związałem rafią na różnych wysokościach żeby sobie spokojnie roślina rosła i zrastała się z czasem.

No i tu pojawia się pierwszy problem - roślinę podlewałem umiarkowanie, raz na tydzień albo rzadziej, za to starałem się utrzymywać wilgoć powietrza i założyłem na gałęzie foliowy worek i zraszałem gałęzie co kilka dni odstaną wodą. Donica była z otworami.

Niestety po jakimś czasie zauważyłem, że niektóre gałęzie zaczynają usychać, idąc od końca, gubiły liście (suche) a same łodygi stawały się coraz bardziej pomarszczone (z niektórych mogłem ściągać korę palcami, schodziła jak papier a pod nią było jeszcze zielone drzewko).
Po jakimś czasie wszystkie wtedy przesadzone łodygi uschły.

Obecnie powtórzyłem ten sam projekt (kilka benjaminów do kupy, nie wiązane rafią, luźniej niż poprzednio nasadzone w donicy).
Ziemia tego samego typu, nie nawożone, bardzo umiarkowanie podlewane, co kilka dni zraszane wodą (bez folii), nie ruszane z miejsca, stanowisko średnio słoneczne.

Czy jest szansa, że powtórzy się to co poprzednio? Nie chciałbym żeby i te drzewka mi umarły.
Co wtedy zrobiłem nie tak?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim pora roku jest jeszcze niezbyt odpowiednia na przesadzanie. Przesadza się na wiosnę. Dla każdej rośliny przesadzanie to szok, a dla benjamina szczególnie bo reaguje na to zrzucaniem liści. Poza tym zimą te fikusy, ze względu na mniejszą ilość światła i tak je zwykle gubią. Kolejna sprawa, po co zakładałeś worek foliowy? Roślina potrzebuje świeżego powietrza, jeśli chciałeś podnieść wilgotność powietrza, to wystarczy jeśli będziesz spryskiwać wodą najlepiej codziennie, szczególnie jeśli stoją w pobliżu grzejnika.
Podlewanie jest też istotną sprawą, fikusów benjamina nie można ani przelewać, ani przesuszać, ziemia powinna być stale umiarkowanie wilgotna. Inaczej też zrzucają liście, podobnie jest w przypadku przestawiania, czy wystawiania nawet na krótki na działanie przeciągu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
alogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lut 2015, o 20:03

Post »

Mój dwu letni fikus jest całkowicie pozbawiony liści https://www.dropbox.com/sc/azn5okix42zh ... umr6kl2eza . Roślina rosła w doniczce z ziemią w której została kupiona. Stał blisko dwa lata przy ścianie, w pomieszczeniu z oknem od strony wschodniej, z zaciągniętymi roletami za dnia. Był podlewany raz na parę dni. Pytane czy ten "krzak" nadaje się jeszcze do reanimacji czy jedynie na śmietnik?
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wygląda nieciekawie. Poprzycinaj gałązki po kawałeczku, jak nie będzie żywej tkanki, to niestety na śmietnik.
Z tego co piszesz, wydaje mi się, że roślinka miała zbyt ciemno. Jeśli w ciągu dnia były zasłonięte rolety, to w okresie jesienno zimowym twój fikus nie oglądał wcale światła dziennego. W takich warunkach praktycznie żadna roślina nie wytrzyma.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli gałązki nie są suche, to jest minimalna szansa, że jeszcze odżyje. Ale musi być przedstawiony na parapet i w miarę możliwości nie nad włączonym grzejnikiem. Miałem podobną sytuację, to założyłem na niego szczelnie przeźroczysty worek foliowy. Z tymże trzeba codziennie lekko uchylać na kilkanaście minut, żeby wymienić powietrze i żeby nie powstała pleśń. Ziemię staraj się utrzymywać leciutko wilgotną. Będziesz musiał poczekać pewnie na jakiekolwiek tego efekty gdzieś przynajmniej do wiosny. Jak ew. puści liście, to koniecznie go przesadź do nowej ziemi. Generalnie powinieneś zrobić to już po dwóch, trzech tygodniach od zakupu. I oczywiście miejsce tylko na parapecie, albo w jego pobliżu a nie z dala od okna. No i oczywiście nie ma mowy o zasuniętych roletach.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
alogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lut 2015, o 20:03

Post »

Póki co przyciąłem wszystkie gałązki fikusa. Większość do połowy, niektóre do samej łodygi. W miejscu większość przecięć widoczny jest jest płyn i żywa zielona struktura która daje nadzieje że kwiat ożyje :)
https://www.dropbox.com/s/5a5cgo654m9ob ... 6.jpg?dl=0

Po co zakładać worek? Wilgoć? Zwiększenia dwutlenku i ograniczenie tlenu?

Czy taki kwiat w naszym klimacie można wkopać do ziemi w ogródku pod domem gdzie rosną inne rośliny, krzewy i choinka? Jeśli tak to w jakiej porze to uczynić?
Czy krzakowaty fikus mam podlewać bo pojęcie "utrzymać wilgoć" jest pojęciem nieostrym?
Jakie podłoże mam mu zaserwować?
Czy doniczka ma być luźna czy ciasna?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Założenie worka ma na celu zwiększenie wilgotności i powinno przez to pobudzić do wypuszczenia nowych pędów z liśćmi.

2. Nie za bardzo ta roślina nadaje się do wkopywania, ale jeśli masz ogród, albo nawet balkon to możesz go na lato tam wystawić. Ważne tylko, żeby zrobić go wtedy, gdy temperatury nocne nie spadają mocno poniżej 13-14 stopni oraz postawić w miejsce osłonięte od wiatru.

3. Radziłbym zrobić własną mieszankę z ziemi uniwersalnej zmieszanej z perlitem, albo w ostateczności z nieco grubszym żwirkiem.

4. Podlewanie teraz: utrzymywać lekko wilgotną, tzn nie przelewać, ani nie przesuszać. Podejrzewam, że ziemia, w której teraz siedzi fikus, to jakiś torf. Taka ziemia szybko namaka, ale też szybko traci wilgoć. Jak teraz delikatnie podlejesz i ew nakryjesz workiem, to powinno na jakiś czas wystarczyć. Po ew wypuszczeniu liści i i przesadzeniu do nowej mieszanki utrzymuj ziemię nieco bardziej wilgotną.

5. Średnica doniczki powinna być o ok 1 - 1,5 cm większa od tej, w której teraz rośnie fikus.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”