Baryczkowe Storczyki cz. II

ODPOWIEDZ
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki cz. II

Post »

Kamilko cudnie kwitną Ci katleje. ;:138 ;:138 ;:138

Ja jakoś nie mam do nich ręki, dlatego tym bardziej się cieszę, że mogę je u innych oglądać. :D
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna. ;:138
Ja,podobnie jak Joasia,mam ich kilka ale czy kiedykolwiek zakwitną?...
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Henryku, chyba mam podobne dylematy :wink:

Cattleya urocza i obficie kwitnąca. Czy pachnie?
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kamilko, gratuluję kwitnienia katlejki :!: Pastelowe kolory przy tak obfitym kwitnieniu dają piękny efekt, jakiejś królewskiej szlachetności.
Jakieś poetyckie określenia mi wychodzą, ale Twoja katlejka prawdziwie wprawiła mnie w zachwyt. Nawet jeszcze jako 'zapączkowana' :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niespodziewajka się trafiła przecudna!
A walentynkowa - kolorek w sam raz na to święto!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilko takich piękności to ja jeszcze nie widzialam ;:224
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kamilko, piękna ta niespodziankowa katlejka- bardzo słoneczna i takie kwitnienie obfite, aż się serce raduje na jej widok! Gratuluję, możesz być z siebie dumna, bo to przecież Twoja praca i "Twoje" kwitnienie ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Kochani moi- baaardzo dziękuję za wizytę u mnie i tyle miłych słów ;:196 ;:196 ;:196

Nazbierało mi się kilka fotek, ale ostatnio fotosik zastrajkował. Zabrakło mi cierpliwości, by po jednym zdj. wrzucać przez imageschack.

Pytacie o katleje- u mnie zagościły jakieś 2 lata temu, zaczęło się od Epic. Don Herman, później pojawiła się następna żółta, ale hybryda. Zakochałam się w nich już dawno, ale wyobrażałam sobie je jako nieosiągalne, zbyt trudne. A to bzdura (tak myślę :roll: ). Teraz cenię je za to, że zachorowały wszystkie falenopsisy, które stały z nimi na parapecie, a katleje nic- do dziś żyją i mają się całkiem ok. Dziś wypatruję oczy za katlejami, choć inne nadal bardzo lubię :)

Te katleje mam z all., kupione jako przekwitnięte, więc niespodzianki. "Udało się" trafić na dwie identyczne- no cóż :) Obie nie pachną. Kwitnienie obu dzieli ok. 3 tygodni, ta wcześniejsza właśnie, z gracją po jednym na 4 dni gubi kwiaty- dziś już są prawie białe :)

Porównajcie je :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obie werandowane zeszłego lata, na południowym tarasie w cieniu modrzewia, pokazały pochewki kwiatowe pod koniec lata, a na kwitnienie kazały czekać 8 miesięcy. Nieznośne...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Baryczka-piękne kwitnienia Catleya...Gratuluje ;:138 ;:138 ;:138 Ale chyba u mnie za wcześnie na tak trudne storczyki... :oops:
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu, dziękuję :) Katleje nie wydają mi się tak trudne, jak jeszcze 2 lata temu. Hybrydy lepiej się czują w domowych, zwykłych warunkach i chętnie kwitną, o ile latem zapewni im się dużą amplitudę dobową.

Ja kolejny sezon będę wystawiać storczyki bulwiaste na taras- widzę, że im to służy- nabierają barw, wręcz odżywają, co później skutkuje kwitnieniem. Jeszcze kilka dni, może już na weekend, w sobotę powędrują "za drzwi".

Phal. stojące u mojej Mamy- ten pierwszy był kiedyś mój, więc dziś wolę myśleć, że u Niej jest na przechowaniu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Seledynowi dałam Mamie na urodziny ze 3 lata temu. Storczyk miał wyjątkowo grube korzenie, więc właśnie jego wybrałam. dziś to prawdziwe duże "drzewo"- korzeniska wypełniają doniczkę po brzegi, liście są duże, szerokie a pędy rosną wysokie i chętnie się rozgałęziają. Właśnie dokładnie się im przyjrzałam i wróżę kolejne kwitnienie ;)
Ech, gdyby trafić taki okaz dla siebie :)

Tutaj jeden z kwiatków:
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kamilko, katleje są cudne, strasznie podobają mi się razem, właśnie tak, jak wyszło- na różnych etapach kwitnienia, w różnym odcieniu. wyglądają jak jakiś niesamowity bukiet! ;:173 I nie potrafię powiedzieć, który odcień podoba mi się bardziej... Cudo! ;:63

Phalaenopsis też piękne, szkoda, że nie Twoje ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
ewelina9977
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2012, o 15:34

Post »

Cattleya cud miód :heja ja osobiście "choruję" na Alme Kee, może gdzieś znajdę przypadkiem :roll:
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne cudeńka pokazałaś nam:).
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, dziękuję Wam za odwiedziny ;:196 ;:196 Zaglądam do Was, ale zupełnie nie mam czasu, by pochwalić Wasze rośliny. Bardzo mi brakuje chwil spędzanych na forum i mam nadzieję, że z czasem będę umiała wygospodarować sobie choćby godzinkę, by z Wami pobyć :)

Staram się na bieżąco fotografować to, co u mnie się zmienia.

Pojawiła się u nas Vanda- wzbudziła zachwyt odwiedzających nas gości- kwitła ponad miesiąc. Przez nią nabrałam ochoty na kolejną, rozglądam się póki co :)
Obrazek

Oto co pewnego wieczora zobaczyłam na epikatlei- przysięgłabym, że dzień wcześniej tego nie było :) Dziś łodyżka jest dłuższa, ma 6 pąków i kolorystycznie zbliża się do ciemnego różu :)
Obrazek

Nasz "ślubny" czteropędowiec. Całą zimę zrzucał pąki, aż któregoś dnia miałąm ochotę wyciąć mu te łodygi. Ocalały i proszę- są kwiaty. Poza tym pojawiło się kilka odbić z oczek i maleńkie keiki- może to skutek przeniesienia go na północny parapet?
(Keiki widać na 2 i 3 zdj.)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Półminiaturka miała podobną sytuację, choć od dawna stoi na wspomnianym północnym parapecie w sypialni. Chyba cierpliwość chce mi wynagrodzić nowym pędzikiem, który pokazał się niedawno. Żałuję, że nie pomyślałam, by go ując na fotkach, ale co się odwlecze to nie uciecze :)
Łodyżka pięknie się schyla ku dołowi- nie widać tego na fotkach.
Obrazek

Obrazek

I moja "różowa pantera" z zimowej wyprzedaży w jakimś markecie, też rośnie na płn. oknie, w kuchni i całkiem dobrze się tam ma :)
Obrazek

Poza tym:
- cymbidium nie wysłuchało moich modłów i nie zakwitło, ale ja się nim zajmę, niewdzięcznikiem i zapewnię mu takie zimowanie, jakiego jeszcze nie miał- póki co moczy się w deszczu, suszy w słońcu (choć ostatnio to tylko deszcz i deszcz). Na swoją obronę ma tylko to, że zaczątki pdb widoczne już zimą teraz ruszają do wzrostu- zakładam jednak, że te cosie łodygami nie będą.
- trafiły do mnie dwie katleje, totalnie zalane, więc znów zaczynam walkę o byt dla nich, zobaczymy czy mi się uda :)
- ale jest też dobra wiadomość- udało mi się kupić 2 katleje w świetnym stanie, co mnie cieszy, bo ostatnio trochę się zawiodłam na sprzedawcach z all. Jak widać, czasem warto komuś zaufać :)
- powoli tracę cierpliwość do mojej ludisii, dam jej jeszcze kilka tyg. i jak się nie poprawi, to "wywalę"- może ktoś zechce tego uparciucha :)
- chyba zalałam kambrię- stoi na kamykach zalanych wodą, wydawało mi się, że jest ok z wilgotnością, ale listki nowych psb było pomarszczone, podlałam ją chyba za mocno i stała w wodzie. Zapomniałam o niej! Skutek już znacie- ale nie poddam się i będę działać- żal stracić roślinę z taką ilością młodych psb. Zastanawiam się nad posadzeniem jej w keramzycie...
- moje zygopetalum trafiło na taras i z miejsca pokazało nową psb- także wierzę, że zaaklimatyzowało się u mnie i będzie "szczęśliwe", a może i zakwitnie :roll:
- a lada dzień, niech tylko deszcze ustaną, powędrują za nim katleje- te reanimowane też- może to im się spodoba :)

Dziękuję wszystkim za odwiedziny, bardzo chciałabym się Wam odwdzięczyć i w każdym wątku choć kilka słów zostawić :)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Baryczka nareszcie pokazałaś co u ciebie kwitnie...I masz piękną Vande ;:oj ;:oj ;:oj I powiem ci z mojego doświadczenia że zwraca uwage gości odwiedzających :wink: Piękną masz pól miniaturke i tego z zimowej wyprzedaży...Z cymbidium i ja walcze.Mam nadzieje że zakwitnie u mnie po raz pierwszy.. :wink: Zapraszam serdecznie do mnie :D

Pozdrawiam Mariusz3357
Pozdrawiam Mariusz3357
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”