Tym trudniejszy był wybór.
Mój ogródek - cilla77
-
magdala
do tego konieczny jest jeszcze cement.żaża pisze:Kasiu choć pytanie nie do mnie było, bo w wątku Daisy, to ja licząc "sama na siebie" układałam kostkę granitową na podsypce piaskowej - najpierw wycinałam sztychówką rowek "mniej więcej", w to piasek, potem kostka i jak trzeba było wypoziomować, to dosypywałam piasku, podkopywałam, kostkę miałam taką nieco większą . Prosto i szybko, leży rok i wszystko ok.
Żażo
pewnie,że można, ja mam jedną rabatkę z kostki tylko na podsypce, ale po 5latach włazi tam trawka
tam gdzie jest na podsypce piaskowo cementowej jest oki.
Ale jeśli chcesz zmnieniać rabaty to fakt nie da się już nic zmienic jak masz z cementem.
Kasiu
moja Anabelle ma pączki
i jak poszła do ziemi widać kobiecie służy.
w przyszłym roku na pewno kupię dębolistną Harmony i nowość pinki-winky czerwoną.
pewnie,że można, ja mam jedną rabatkę z kostki tylko na podsypce, ale po 5latach włazi tam trawka
Ale jeśli chcesz zmnieniać rabaty to fakt nie da się już nic zmienic jak masz z cementem.
Kasiu
moja Anabelle ma pączki
w przyszłym roku na pewno kupię dębolistną Harmony i nowość pinki-winky czerwoną.
-
Bogusia2
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Kasiu, musze Ci się pochwalić, że mam Limelight
. Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze dębolistnej i jak Twoja Anabelle sie u mnie przyjmie, to będę usatysfakcjonowana, jeżeli chodzi o bukietowe i drzewiaste. No i miejsce na długiej rabacie sie pomału kończy. Druga strona tej rabaty, przeznaczona na ogrodowe jeszcze sporo pomieści (dwie wypadły po zimie), ale to dobrze, bo stwarza nowe możliwości
. Żeby jeszcze nie trzeba było tak sie z nimi cackać! Czekam z niecierpliwością na festiwal Twoich róż. Pewnie w najbliższy weekend się zacznie. U mnie pierwsza zakwitnie Fresia i krzaczki Niny Weilbull są obsypane pączkami. Peonie też tuż, tuż...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
-
cilla77

- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Witajcie!
Nie wiem jak u Was, ale u mnie pada, pada i pada ...końca deszczu nie widać,...nie żebym była zła bo jestem całkiem "za" deszczykiem majowym.
Tęskno mi tylko za ogrodem i różami
,...nadrobię więc dziś zaległości i wrzucę troszkę foteczek, zapuszczę M. Grechutę i rozgrzeje się naleweczką
Rabatka różana - w tle królowa ogrodu - Anabelle

Louise Odier - ooooj będzie krzaczysko - tuje jej nie straszne

Pąki Louise....

Lilie

Anabelle

Hortensje bukietowe, krzewiaste

Rose de Rehst

Funkie

Fragment Flamentanz

Hortensja dębolistna

Bodziszek wielkokwiatowy

Pąki Winchester Catedral

Pąki NN

Szałwia moja ukochana...

Pnąca NN - w zeszłym roku miała 10 cm wys, nie kwitła- kupiona jako "nagokorzenna"
W tym roku obsypana pąkiem kwiatów:shock:

Nie wiem jak u Was, ale u mnie pada, pada i pada ...końca deszczu nie widać,...nie żebym była zła bo jestem całkiem "za" deszczykiem majowym.
Tęskno mi tylko za ogrodem i różami
Rabatka różana - w tle królowa ogrodu - Anabelle

Louise Odier - ooooj będzie krzaczysko - tuje jej nie straszne

Pąki Louise....

Lilie

Anabelle

Hortensje bukietowe, krzewiaste

Rose de Rehst

Funkie

Fragment Flamentanz

Hortensja dębolistna

Bodziszek wielkokwiatowy

Pąki Winchester Catedral

Pąki NN

Szałwia moja ukochana...

Pnąca NN - w zeszłym roku miała 10 cm wys, nie kwitła- kupiona jako "nagokorzenna"
W tym roku obsypana pąkiem kwiatów:shock:

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
-
x-d-a
Kasiu, pospacerowałam dzisiaj po Twoim ogrodzie - ślicznie, ślicznie, ślicznie
Za oknem deszcz i zimnica, a u Ciebie zielono, kwiatowo, kolorowo
Hortensje masz rewelacyjne, a Anabelle - bezkonkurencyjna.
Zdradż, kochanie, tajemnicę - czym nawozisz swoje Hortensje i czy okrywasz je na zimę (chodzi mi o ogrodowe).
Pozdrawiam.
Za oknem deszcz i zimnica, a u Ciebie zielono, kwiatowo, kolorowo
Hortensje masz rewelacyjne, a Anabelle - bezkonkurencyjna.
Zdradż, kochanie, tajemnicę - czym nawozisz swoje Hortensje i czy okrywasz je na zimę (chodzi mi o ogrodowe).
Pozdrawiam.
-
magdala
-
Bogusia2

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Kasiu
. Dałaś czadu! Sama nie wiem co napisać. Wszystko cudne, ale te widoczki na całość - angielskie ogrody mogą się czuć zagrożone. Czy Ty robiłaś kursy projektowania ogrodów?. Przeciez Ty masz prawdziwy talent. Rododendrony śliczne i pieknie podsadzone hostami. Jakiej wielkości jest Anabelle, bo na zdjęciach wydaje się ogromna. Szałwie cudne. U mnie jeszcze żadna nie kwitnie. Kończę i znów będę oglądać od początku, żeby chłonąć szczegóły. Z kieliszkiem wina.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
-
cilla77

- Od: 3 lis 2006, o 18:22
O jak fajnie że nie jestem sama - w końcu trzeba się troszke rozluźnić kobietki - zatem na zdróweczko! ;:18
Dala witam Cię serdecznie! No ja mam nadzieje że to zimno i mokro długo nie potrwa?
Kochanie, hortensje ogrodowe są dla mnie cięzkie w pielęgnacji bo oczywiście je okrywam i tak się bawię do "Zochy". Inaczej mi nie kwitły. Nawoże zwykle Azofoską do połowy lipca, raz na 2 lata dorzucam kwaśnej ziemii na jesień w postaci kopców. Sadzę w zacienionych miejscach, no i dużo podlewam. W tym roku są troszke marne..
Zielona, miło Cię gościć! Wpadnę i do Ciebie!
Madziu, to szałwia omszona - czasem ma nawet ok 60 cm. Strasznie szybko się rozrasta. Są też odmiany niskie. Piękna do róż! Po przycięciu zakwita ponownie! A Anabelle ma teraz ok 1.50 cm, będzie wyższa jak zakwitnie. Nie jest jakoś specjalnie strzyżona równo na kulke
A dębolistna to ta po prawej (liście jak dąb)- poszkaj na forum jest sporo informacji i zdjęć.
Boguniu, no nie przesadzaj z tymi ogrodami angielskimi?
Jesteś przemiła. Anabelle ma 1,50 na dzień dzisiejszy:) Zdróweczko... 
I jest pierwsza!!!!!!!!!!!
Louise Odier

The President

Oczko - pierwsze pąki lilli wodnych

Róża NN

Rose de Resht i Szałwia "biała"

Ostróżki

Fishermans Friend

Abraham Darby

Krzewuszka - odmiana niska

The Pilgrim

Alchymist

NN na patio

Eden Rose - nie mogę się doczekać!

Ostrogowiec

Dala witam Cię serdecznie! No ja mam nadzieje że to zimno i mokro długo nie potrwa?
Kochanie, hortensje ogrodowe są dla mnie cięzkie w pielęgnacji bo oczywiście je okrywam i tak się bawię do "Zochy". Inaczej mi nie kwitły. Nawoże zwykle Azofoską do połowy lipca, raz na 2 lata dorzucam kwaśnej ziemii na jesień w postaci kopców. Sadzę w zacienionych miejscach, no i dużo podlewam. W tym roku są troszke marne..
Zielona, miło Cię gościć! Wpadnę i do Ciebie!
Madziu, to szałwia omszona - czasem ma nawet ok 60 cm. Strasznie szybko się rozrasta. Są też odmiany niskie. Piękna do róż! Po przycięciu zakwita ponownie! A Anabelle ma teraz ok 1.50 cm, będzie wyższa jak zakwitnie. Nie jest jakoś specjalnie strzyżona równo na kulke
A dębolistna to ta po prawej (liście jak dąb)- poszkaj na forum jest sporo informacji i zdjęć.
Boguniu, no nie przesadzaj z tymi ogrodami angielskimi?
I jest pierwsza!!!!!!!!!!!
Louise Odier

The President

Oczko - pierwsze pąki lilli wodnych

Róża NN

Rose de Resht i Szałwia "biała"

Ostróżki

Fishermans Friend

Abraham Darby

Krzewuszka - odmiana niska

The Pilgrim

Alchymist