Ogród Moni cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lisko na allegro.Azalie japońskie- Kermesina Rose i Rubinstern a hortensję bukietową Kyushu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aszka pisze:Witaj deszczowo-cały dzień leje.Na osłodę kupiłam a właściwie zamówiłam hortensję i 2 azalie japońskie.Zbieram sobie te kawasolubne i potem będę kombinować jak to posadzić.Hosty i tawułki w donicach czekają.I czas już sadzić bo co rusz koncepcje zmieniam.
Ja dzisiaj kupiłam tamaryszka Rubra - muszę poczytać o nim cokolwiek, bo nie wiem co to za odmiana (skusił mnie ceną - 8zł za sadzonkę 1m) :D Przyszły mi też ładne roślinki kupione kiedyś na allegro - jaśminowiec pełny i biały migdałek :D :D :D Wyjątkowo ładne, dobrze rozrośnięte roślinki :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszka mam-to było chciejstwo mojego męża.Biały migdałek-musi być ładny tak jak jego nazwa 8) .Ale cieszymy się z tych zakupów jak z rarytasów jakiś :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszka pisze:lisko na allegro.Azalie japońskie- Kermesina Rose i Rubinstern a hortensję bukietową Kyushu
widziałam tę hortensję w naszym ogrodniczym - po 18zł wielgachne krzaczory, ale nie skusiłam się, bo zamówiłam już wcześniej Anabelle i Limelight :roll: Choć niewykluczone, ze jeszcze się pojawi w moim ogrodzie :lol:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hortensję będę chciała wyprowadzić jak drzewko.Zobaczę co przyśle....u nas w ogrodniczym tylko ogrodowe po 40 zł i pnące
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Moniko bardzo proszę napisz mi na PW gdzie kupiłaś białego Migdałka :) mam różowego a białego nigdy nie widziałam :roll:
To jest mój Migdał :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Moniko od wczoraj podziwiam Twój ogród i jestem pełna podziwu dla postępów, jakie w nim zaszły. Bardzo podoba mi się Twój styl. Spisałam sobie nazwy odmian powojników i róż - są piękne. Będę teraz śledzić na bieżąco Twój wątek.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni zrewanżuję się taka Eden Rose
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pogoda przeplatana deszczem, słońcem i śniegiem z płatkami 2cm średnicy :roll: Korzystając z wychodzącego słońca pojechałam zaraz po pracy na działkę obładowana doniczkami z wsadzonymi roślinkami. Udało mi się wsadzić 2 tamaryszki, białego wrzośca, funkię, derenia białego Elegantissima, 2 piwonie, 2 tawułki Arendsa i wykopać kilka dołków na pozostałe piwonie i lilaki, które czekają na wsadzenie. Nagle zrobiło się ciemno, niebo pokryło się chmurami, rozszalał się wiatr i zaczęła się prawdziwa śnieżyca. Pośpiesznie, w czasie tej wichury ze śniegiem, dokończyłam kopanie dołków i niestety tylko wrzuciłam do dołków doniczki z piwoniami i incarvilleami, bo wkopać już mi się nie udało :roll: Mam nadzieję, że nie zmarzną - nakryłam je wprawdzie gałązkami jedliny, ale zrobiło się okrutnie zimno, a doniczek było zbyt dużo, żeby je wszystkie schować do budynku, więc w pośpiechu włożyłam w wykopane dołki i ewakuowałam się z działki :-? . W większosci podczas dzisiejszego kopania pracowałam nad tym zakątkiem:

Obrazek

Niebo podczas wichury zrobiło się zupełnie granatowe :roll: :

Obrazek

Najsympatyczniejszym akcentem dzisiejszego dnia było jednak coś zupełnie innego:
przyszła do mnie wielka paczucha od koleżanki :D :D :D :D Musiałam prosić o męskie wsparcie, zeby wnieść pakę, bo waży 16kg :o :roll:

Obrazek

a w środku - cudo :D : wspaniały okaz hortensji ogrodowej :D :D :D :D chyba 10 letni krzew, bo pędy ma nieprawdopodobnie grube :roll: :o

Obrazek

pąki już nieco wybudzone z zimowego snu, ale wykopana wprost z gruntu, więc musiało jej być ciepło :roll:

Obrazek

Mam nadzieję, że się przyjmie :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danio pisze:Moniko od wczoraj podziwiam Twój ogród i jestem pełna podziwu dla postępów, jakie w nim zaszły. Bardzo podoba mi się Twój styl. Spisałam sobie nazwy odmian powojników i róż - są piękne. Będę teraz śledzić na bieżąco Twój wątek.
Pozdrawiam Dorota
Witaj, Dorotko - dziękuję za tak ciepłe słowa :D :oops: Bardzo miłe to, co piszesz :D Zapraszam do mnie - ja również z przyjemnością zajrzę do Ciebie :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzia1 pisze:Moniko bardzo proszę napisz mi na PW gdzie kupiłaś białego Migdałka :) mam różowego a białego nigdy nie widziałam :roll:
To jest mój Migdał :lol:

Obrazek
Jadziu, już wysyłam namiary na priv :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W relacji z dzisiejszego dnia zapomniałam dodać, że przyszła Kiku Shidare Zakura - sliczne, okazałe drzewko ze zdrowymi i mocnymi 4 pędami :D Warto było zaszaleć :D Zrobię fotkę jak tylko wkopię :wink:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Moniu, gratuluję nowych nabytków :) Hortensja wspaniała :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni u mnie też wczoraj rozszalała się śnieżyca :evil:
A dzisiaj mam pełnię zimy za oknem :(
Bardzo jestem ciekawa Twojej wisienki :D
Czy również mogę prosić namiary na białego migdałka :?: Oczywiście jeżeli jest z wysyłkowego :!:
Hortensja faktycznie wielka :D
Życzę miłego dnia ;:40
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Witaj Moniko w ten zimny poranek, coś nas wiosna nie rozpieszcza :D
Śliczny ten krzew hortensji, dorodny :D