Ogród Moni cz.1
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dzisiaj kupiłam tamaryszka Rubra - muszę poczytać o nim cokolwiek, bo nie wiem co to za odmiana (skusił mnie ceną - 8zł za sadzonkę 1m)Aszka pisze:Witaj deszczowo-cały dzień leje.Na osłodę kupiłam a właściwie zamówiłam hortensję i 2 azalie japońskie.Zbieram sobie te kawasolubne i potem będę kombinować jak to posadzić.Hosty i tawułki w donicach czekają.I czas już sadzić bo co rusz koncepcje zmieniam.

- Alania
widziałam tę hortensję w naszym ogrodniczym - po 18zł wielgachne krzaczory, ale nie skusiłam się, bo zamówiłam już wcześniej Anabelle i LimelightAszka pisze:lisko na allegro.Azalie japońskie- Kermesina Rose i Rubinstern a hortensję bukietową Kyushu

- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Moniko od wczoraj podziwiam Twój ogród i jestem pełna podziwu dla postępów, jakie w nim zaszły. Bardzo podoba mi się Twój styl. Spisałam sobie nazwy odmian powojników i róż - są piękne. Będę teraz śledzić na bieżąco Twój wątek.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Alania
Dzisiaj pogoda przeplatana deszczem, słońcem i śniegiem z płatkami 2cm średnicy
Korzystając z wychodzącego słońca pojechałam zaraz po pracy na działkę obładowana doniczkami z wsadzonymi roślinkami. Udało mi się wsadzić 2 tamaryszki, białego wrzośca, funkię, derenia białego Elegantissima, 2 piwonie, 2 tawułki Arendsa i wykopać kilka dołków na pozostałe piwonie i lilaki, które czekają na wsadzenie. Nagle zrobiło się ciemno, niebo pokryło się chmurami, rozszalał się wiatr i zaczęła się prawdziwa śnieżyca. Pośpiesznie, w czasie tej wichury ze śniegiem, dokończyłam kopanie dołków i niestety tylko wrzuciłam do dołków doniczki z piwoniami i incarvilleami, bo wkopać już mi się nie udało
Mam nadzieję, że nie zmarzną - nakryłam je wprawdzie gałązkami jedliny, ale zrobiło się okrutnie zimno, a doniczek było zbyt dużo, żeby je wszystkie schować do budynku, więc w pośpiechu włożyłam w wykopane dołki i ewakuowałam się z działki :-? . W większosci podczas dzisiejszego kopania pracowałam nad tym zakątkiem:

Niebo podczas wichury zrobiło się zupełnie granatowe
:

Najsympatyczniejszym akcentem dzisiejszego dnia było jednak coś zupełnie innego:
przyszła do mnie wielka paczucha od koleżanki
Musiałam prosić o męskie wsparcie, zeby wnieść pakę, bo waży 16kg :o

a w środku - cudo
: wspaniały okaz hortensji ogrodowej
chyba 10 letni krzew, bo pędy ma nieprawdopodobnie grube
:o

pąki już nieco wybudzone z zimowego snu, ale wykopana wprost z gruntu, więc musiało jej być ciepło

Mam nadzieję, że się przyjmie

Niebo podczas wichury zrobiło się zupełnie granatowe

Najsympatyczniejszym akcentem dzisiejszego dnia było jednak coś zupełnie innego:
przyszła do mnie wielka paczucha od koleżanki

a w środku - cudo

pąki już nieco wybudzone z zimowego snu, ale wykopana wprost z gruntu, więc musiało jej być ciepło

Mam nadzieję, że się przyjmie

- Alania
Witaj, Dorotko - dziękuję za tak ciepłe słowaDanio pisze:Moniko od wczoraj podziwiam Twój ogród i jestem pełna podziwu dla postępów, jakie w nim zaszły. Bardzo podoba mi się Twój styl. Spisałam sobie nazwy odmian powojników i róż - są piękne. Będę teraz śledzić na bieżąco Twój wątek.
Pozdrawiam Dorota