Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniu-Witaj w mych skromnych progach. Sezon otworzyłam i czuję w kościach tę wycinkę malin. Posiłkuję się fotkami z ubiegłej wiosny cierpiąc na brak aparatu fot. ;:145 ;:223 , ale widocznych oznak otwarcia sezonu przez rośliny u mnie jeszcze nie widać :wink: Nawet krokusy nie wychodzą z ziemi.

Ja jestem zauroczona Twoim leśnym ogrodem i ilością zdjęć rosnących w nim roślin. Jestem częstym cichym gościem u Ciebie, gdyż widoki jakie pokazujesz odbierają mi mowę i robi mi się tak: ;:111 ;:111 ;:111 Jest bajeczny...strasznie zazdroszczę Ci starodrzewia...tego efektu, jaki dają nie da się nijak osiągnąć :wink: nawet w kilkanaście lat......

Dziś wykiełkowały mi dwa nasiona hibiskusa. :tan
Powiększyłam kolekcję doniczkowych zasiewów parapetowych.
Wysiałam: papryki, dyptam ( podobno wymaga stratyfikacji i należy wysiewać go zaraz po zbiorze nasion, no nic to-zobaczymy co z niego wyrośnie), selera, pora, i ponieważ chyba powinnam się leczyć -jak powiada M - dowaliłam hyzop i melisę - lekarskie.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

no to rzeczywiście otwarty na całego masz sezon :)
Dzięki za instrukcje z malinami :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Judytko, bardzo dziękuję za ciepłe słowa :D :D Miło mi bardzo, że do mnie zaglądasz :D :D Kocham mój las i wkładam w ogród całe serce, cieszę się więc, że to można zauważyć :) Czekam na wiosnę niecierpliwie, a podobnie jak u Ciebie, specjalnie oznak roślinnych nie ma- krokusy i przebiśniegi śpią...jedynie niektóre narcyzy zaczęły się pokazywać.

Szczerze podziwiam Twój zapał do siania...mnie się to nigdy nie udaje...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

judyta pisze:Dzięki dodatnim temperaturom i odwilży udało się przygotować w wkopać "konstrukcję" pod zimny inspekt.Bardzo się z tego faktu cieszę, bo od dwóch lat obiecywałam sobie zainstalowanie takiego rozsadnika na ogrodzie. Jutro - jeśli pogoda dopisze tak jak dzisiaj - napełnię go ziemią i niech się ogrzewa do czasu zasiewów.

Judyta
bardzo mnie ciekawi ta twoja konstrukcja inspektu.
Może zrobisz fotkę,chciałabym zobaczyć jak on u ciebie wygląda.
Też myślałam o zrobieniu takiego.

Cieszę się,że hibiskus ci wschodzi,muszę jutro zobaczyć swoje.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Judyto, ta pergola jest cudowna, uwielbiam takie wiklinowe i naturalne. W ostatnim sezonie próbowałam coś zrobić podobnego, ale zbyt mało odpowiedniej wierzby miałam, to takie byle co mi wyszło.
Zdjecia wiosny są git ;:215 Juz niedługo tak będzie, a widziałaś co u Wioli już się dzieje? :roll: :wink:
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Wdepnęłam do ciebie Judytko z ciekawości co też znowu siejesz a tu wiosna u ciebie i krokusy już kwitną :;230 U mnie dzisiaj piękne słońce i chyba będzie ciepło a moje krokusy już wschodzą . :lol: :lol:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Prześliczna zeszłoroczna wiosna, czytając Twój post też w pierwszej chwili myślałam, że już zakwitły krokusy :shock: :lol: ale za chwilę zagadka się wyjaśniła :D
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

No kochana, to u Ciebie naprawdę już wiosna :!: skoro tyle wysiane. Ja się zastanawiam, dlaczego Cię dziś nie widać, a Ty pewnie ręką nie możesz ruszyć :wink:
Ty się zdecyduj, moja droga, kiedy przyjeżdżasz, bo nasiona czekają. A i sernik się znajdzie :wink:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

witaj Judyto pergola świetna może ją zgapię .
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko witaj ciepło i zgapiaj pergolkę, bo nie wygląda na trudną w wykonaniu, nie potrzebuje takze wielu nakładów finansowych i materiałowych!!! :roll: Ja już gromadzę materiał-hm...zbieram patyki jak bóbr :lol:

Aniu / Raczku-jak mówiłam inspektownik jest konstruowany z tego, co pod ręką. :wink:
Podstawę zrobiliśmy ze starych i mocno wysłużonych podkładów kolejowych-wcześniej służyły w kompostowniku :wink: . Dwa pozostałe boki utworzyliśmy z cegieł i krawężników ( także z odzysku).
Spód wyłożony jest starą blachą ( także z odzysku ze starego pokrycia dachowego ) w celu zabezpieczenia przed kretami i innymi ryjącymi :wink: :roll:
Na blachę wysypaliśmy ziemię i kompost.
Wszystko zostało przykryte oknami ( z odzysku po wymianie ) o wym. 60 x 160 w ilości 4 szt. Zatem całkowity wymiar inspektu wynosi 240 cm x 160 cm.
Podpowiem, że w niektórych administracjach osiedlowych można kupić okna z odzysku baaaardzo tanio, ja kupowałam w Lubartowie okna o podwójnych szybach (dwuskrzydłowe)-jakie widać na fotce za 2,23 zł/szt.
( bez futryn). Tylko takie fotki posiadam.
A dodatkowo-na poniższym zdjęciu róża ok 2m przesadzana w środku lata.
Obrazek

Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

No moja droga ja już siałam w ostatni dzień stycznia w folii :roll: To trzeba mieć zajoba co :!:Do rozsadnika mam juz uzbierane gówienko końskie od sasiadki ,bo ja konia nie posiadam.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Judyto dzięki za dokładny opis inspektu.
Wiesz ja to jestem taki wzrokowiec i cierpliwie poczekam na zdjęcie inspektu w dużym zbliżeniu. :D
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ida, no niestety my mamy go..i nic na to nie poradzimy, nawet nie ma na to środka odwykowego :oops:
Ja nie posiałam w foliaku nic :evil: bo mi chłop mój najukochańszy nie uszczelnił otworów :;230 :;230 :pogon
Ale zgodnie z kalendarzem biodynamicznym między 11-15 lutego super czas siewu i do tego czasu otwory mają być szczelne!! i będzie siane!! inaczej wojna :evil:
Aniu /Raczku..zgodnie z obietnicą, jak tylko wpadnie mi w łapki coś co robi zdjęcia, wrzucę fotki inspektu. :wink: Wysiałam także tojad i skazałam na banicję w celu przechłodzenia nóżek :wink: :roll:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Mój m mówi kochanie przecież dopiero początek lutego i puka się w czoło :roll: :!:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja odpowiadam na takie teksty, że luty króciutki...oj najkrótszy ze wszystkim m-cy ;:208 :;230 :;230 :;230 ;:224 ..i udaję, ze nie widzę pukania w czoło :lol: :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”