Wrzosowisko
- kania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wrzosowisko
Młode wrzosy dobrze jest przykryć np. gałązkami świerku albo agrowłókniną. Spróbuj koniecznie w tym roku, żeby pochwalić się potem tak pięknymi wrzosami, jak te na zdjęciach
.

-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Moje "mini" wrzosowisko:

- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Elżbieto, cudnie to wszystko się komponuje. Wrzosy i to, co za wrzosami wygląda wręcz bajkowo, anielsko 
Dawid, szyszki przy wrzosach - świetna kompozycja!
A tak jest u mnie. W przyszłym roku kępki bardziej się rozrosną i będzie ładniej.

Białe wrzosy w tym roku szybko kwitły i teraz już przekwitają...ale właściwie to nie mam im za złe, bo latem mogłam częściej je odwiedzać
.

Dawid, szyszki przy wrzosach - świetna kompozycja!
A tak jest u mnie. W przyszłym roku kępki bardziej się rozrosną i będzie ładniej.

Białe wrzosy w tym roku szybko kwitły i teraz już przekwitają...ale właściwie to nie mam im za złe, bo latem mogłam częściej je odwiedzać

- Asia40
- 100p
- Od: 18 kwie 2008, o 19:31
- Kontakt:
Przepiękne jesienne wrzosowiska, jak je uzyskujecie? Ja sadziłam już kilkakrotnie wrzosy i jeszcze żaden mi się nie przyjął, usychają. Co robić?
Asia
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Asiu, dziwne to co piszesz. Woj. dolnośląkie jest raczej łaskawe jeśli chodzi o uprawę wrzosów ...
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Asiu, a sprawdzałaś pH swojej gleby? Może jest za wysokie. A może gleba jest zbyt zasolona (przenawożona) - wrzosy tego nie lubią. No i trzeba uważać kupując sadzonki, bo zdarzają się takie od razu suche, szczególnie w marketach 

-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak przezimować wrzosy w doniczkach?

-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Jak będziesz trzymać doniczki na dworze to postaw je w zacisznym miejscu, osłoniętym od wiatrów i przykryj (owiń) donice matą, jutą, włókniną albo stroiszem z gałązek sosnowych. Muszą być czymś okryte, żeby nie zmarzły ;). Ważnym jest też, żeby nie stawiać bezpośrednio doniczek na gruncie, bo korzenie wtedy też mogą przemarzać. Mniejszym kłopotem jest zaniesienie doniczek w jasne, chłodne pomieszczenie w domu i tam je przezimować.
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
-
- 200p
Myślałem by je posadzić do gruntu w doniczkach i przykryć włókniną. Jedyne chłodne i widne pomieszczenie u mnie w domu to strych, ale jak są mrozy to tam woda zamarza więc nie wiem czy się nada?
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teraz zadołuj donice np gdzieś pod domem lub w innym zacisznym miejscu ale nie nadmiernie słonecznym , kiedy nadejdzie zima ( lekkie mrozy ) od góry przykryj agrowłókniną lub liśćmi i gałązkami świerkowymi ( musisz sprawdzać czy przypadkiem myszy nie zamieszkały w zacisznym schronieniu ). Zastanawiam się również nad cieniówką a także podlewaniem roślin w dni o temp. dodatniej - rośliny w doniczkach będą miały trudny okres do przeżycia.
Ja zeszłej zimy rośliny zimozielone których nie zdążyłam wsadzić do gruntu dołowałam w dojrzałym kompostowniku maksymalnie na płask, gdy temperatura spadła poniżej zera i utrzymywała się przez kilka dni rośliny dodatkowo okryłam matą słomianą i tak przetrwały do wiosny w dość dobrej kondycji.
Ja zeszłej zimy rośliny zimozielone których nie zdążyłam wsadzić do gruntu dołowałam w dojrzałym kompostowniku maksymalnie na płask, gdy temperatura spadła poniżej zera i utrzymywała się przez kilka dni rośliny dodatkowo okryłam matą słomianą i tak przetrwały do wiosny w dość dobrej kondycji.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Albercik - dobrze myślisz, zadołuj je. Tak będzie dla nich najlepiej.
A ja bym proponowała wyjąć jeden z doniczki i popatrzeć na bryłę korzeniową - jeśli jest totalny filc, to będzie kłopot. Jeśli możesz, to pokaż zdjęcie korzeni.
-
- 200p
Mogę jeszcze je wsadzić do piwnicy z ziemniakami, nie ma tam światła ale trawę pampasową tam wsadziłem rok temu zieloną i wyciągnąłem zieloną tylko ciut miała końcówki liści uschnięte. Zdjęcie korzeni dam jutro.