Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Dufin, bardzo dziękuję i lecę przesadzać, wycinać itd.
Można podobno samemu spreparować podłoże tylko korę sosnową trzeba zagotować aby zabić robalstwo? Czy to prawda?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wiesz nie orientuję się za bardzo.. ja sama komponuję podłoże, ale odpowiednie komponenty zamawiam w sklepie storczykarskim. Zwykła kora się ponoć nie nadaje bo zawiera jakiś składnik chyba żywicę, albo garbniki których się trzeba najpierw pozbyć.. a taka kora gotowa ze sklepu, to powiem Ci, że nie wiem. Nie orientuję się :) Jeśli to kora sródziemnomorska to powinna się nadawać. Praktycznie każde podłoże powinno się wyprażyć w piekarniku aby pozbyć się ewentualnego robactwa albo jaj.
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
x-N-a
---

Post »

ech, nie polecam podłoża z praktikera, użyłam bo nie mam innego, ale było w nim pełno mchu, trawy i pociętego drewna :( wybrałam co się dalo. Storczyki masakra... nie mają żywych ran bo i nie było w doniczkach żywych korzeni. Wszystko suche jak papier. Przyciełam, wsadziłam głębiej i przyznam, że się właśnie moczą. Co będzie to będzie i tak matka skazała je już na zagładę.
Przy okazji z jednego pędu kwiatowego odciełam sadzonkę, a że świeża, to za Twoją radą jej nie namaczam jeszcze.
Ponoć mam dobrą rękę to się może uda uratować :)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a jak ją odcięłaś? nie wiem czy przejrzałaś watek keiki ale odcina się je z kawałkiem starego pędu. Jeśli storczyki nie mają żanych korzeni lub maja ich niewiele to zajrzyj w wątek dotyczący reanimacji :) Znajdziesz tam wiele przydatnych informacji, jak postępować z takim storczykiem, aby "stanął na nogi" :)

Pozdrawiam Ania!
x-N-a
---

Post »

jak odciełam? a tak z cm zostało starego pędu ale ona miała już 10 cm korzenie :D i puszczała pęd kwiatowy ;)
Lecę popatrzeć w te tematy ;)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a no to ok, myślałam, ze w jakiś sposób uszkodziłaś keiki ;)

Pozdrawiam Ania!
Kaktusiarz
50p
50p
Od: 22 paź 2009, o 13:55

Post »

Dufin dzięki za odpowiedź. Ostatnio jak pisałem o tym problemie to był czas kiedy storczyki wracały do formy. Myślałem że będzie już ok. Nie kontrolowałem ich stanu na bieżąco, ponieważ rzadko byłem w domu ze względu na studia.Teraz przyjechałem na weekend a w oknie katastrofa;/ Ostatnio już pisałem, że są podlewane deszczówką. Jeśli chodzi o przesadzanie - połowa była przesadzona rok temu, połowa na wiosnę tego roku. Podłoże (chyba substral) kupione w castoramie albo praktikerze. Być może są zasuszone bo miały sucho, a szybko schną bo pod parapetem jest grzejnik. Napiszę jeszczę że rosną na oknie po północnej stronie.
x-N-a
---

Post »

Dufin pisze:a no to ok, myślałam, ze w jakiś sposób uszkodziłaś keiki ;)
:) mam jakieś doświadczenie z roślinkami, chociaż nie ze storczykami. W dziale o rozmnażaniu już doczytałam się jednego błędu ale nie wiem czy serio błędu. Tam jest napisane, że mają być przezroczyste doniczki a dwa okazy były kupione w szarych. Powinnam to podmienić?
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

Nie martw się tymi doniczkami. W przezroczystych doniczkach sprzedawane są phalaenopsisy - głównie po to, żeby kontrolować barwę korzeni. To pomaga w ocenie, czy podłoże zdążyło przeschnąć przed kolejnym podlaniem. Poza tym korzenie phalaenopsisa biorą udział w fotosyntezie. Inne storczyki, jak na przykład Twoje oncidium sprzedawne są w szarych lub białych doniczach.
Pochwalisz się, jak wyglądają roślinki po przesadzeniu? :)
Jest szansa, że jeśli będziesz teraz z nimi prawidłowo postępować, liście phalaenopsisa trochę się zregenerują. :)
Pozdrawiam,
Marta
x-N-a
---

Post »

Wrzucam fotki po przesadzeniu i dopiero teraz zobaczyłam dopisek o osłonkach. W moim myśleniu też jest coś z nimi nie tak, ale chwilowo wstawiłam roślinki aby obciekły.

Tak się przedstawiają przesadzone i podcięte. Nie wiem czy prawidłowo ale z sercem :heja

Obrazek
Obrazek
Na tych się dopatrzyłam, że im schną już listki, ale mają dużo nowych korzonków i co ciekawe są posadzone.... w korku :D Ciekawy sposób. Przesuszone były koszmarnie wszystkie.
Obrazek
Obrazek
A tutaj widać doskonale, że z osłonkami masz absolutną rację. Do tych dwóch roślinek są ewidentnie za głębokie :O
Obrazek
A tutaj jest młodziak. Jak widać miał już wspaniałe pędy kwiatowe ;)
Obrazek

Proszę o recenzję czy czego aby nie poprawić oczywiście poza koszmarnymi osłonkami :D
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Teraz wyglądają o wiele lepiej! ;:138 Ja jeszcze bym im tylko wyszyściła te liście. Wydają się zakurzone albo to od zraszania... Możesz to zrobić wacikiem z wodą albo takimi specjalnymi chusteczkami do przecierania liści storczyków. :) Jeśli będziesz to robiła wacikiem, uważaj żeby woda nie dostała się do stożka wzrostu.
Pozdrawiam,
Marta
x-N-a
---

Post »

)a wodą jak rozumiem też demineralizowaną? (jesteś aniołem, bo właśnie miałam pytać o to czy to można jakoś oczyścic ;:131
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Hmm, ja przecierałam na początku normalną wodą ;:173 Po starciu kurzu, osuszałam ręcznikiem kuchennym. Później kupiłam te chusteczki... Lepiej tak niż żeby miały ten kurz... :)
Pozdrawiam,
Marta
x-N-a
---

Post »

Obawiam się, że ten biały nalot to jednak nie jest kurz tylko jakiś osad. Woda niby destylowana ale najwyraźniej coś z niej się osadziło. Ale na szczęście łatwo się wyciera :tan
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

z chusteczkami bym uważała, nie wiem jakie są rodzaje, ale nie kupowałabym tych nabłyszczających bo storczyki tego nie cierpią. W ogóle uważam, ze to zbędny rarytas i wyłudzanie pieniędzy ;) Ja listki przecierać wodą demineralizowaną z odrobią soku z cytryny albo piwem :D Wczoraj akurat im przecierałam piwem ;) Można je tez rozcieńczyć z woda 1:1 ładnie się błyszczą :)

A co osłonek to nie chodzi nawet o to, że są za głębokie, tylko za wąskie i powietrze nie dochodzi do korzeni :) Między osłonka a doniczka powinien być luz ;)

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”