HVX - doświadczenia i dyskusje użytkowników

Hosty
ODPOWIEDZ
zenekorg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 mar 2009, o 12:03

Post »

Elżbieto, na wirusa nie ma mądrych :( na wirusa są testy. Były ostatnio dostępne na allegro u amkkompa. odbierz za chwilę priva.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Właściwie jestem pewien,że to nie jest HVX, ale jakiś wirus na pewno :(

Choć ta rozległa, żółta plama po prawej stronie dwubarwnego liścia kojarzy mi się z tym łajdakiem. Obrazek

co to za odmiana?
Elżbieta W.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2009, o 19:44

Post »

To jest młodziutka Golden Tiara, ma dopiero dwa pędy, a że nie jest to rzadkość wśród host, to chyba bezpieczniej będzie jak się jej pozbędę i przestanę się jej podejrzliwie przyglądać. Szkoda wystawiać na niebezpieczeństwo moich innych egzemplarzy. Rozejrzę się od razu za sadzonką z tak zwanego pewnego źródła, o ile takie istnieją.
A jak Tomaszu oceniasz ten drugi liść? Nieźle zmasakrowany, prawda? W tym przypadku chyba się pokuszę o kupno drogich testów ale wtedy to już chyba przetestuję wszystkie, żeby nie mieć już podejrzeń.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tym drugim liściem przejmowałbym się mniej, to na pewno nie HVX. Nie wiem co to za inna małpa, ale wirus na pewno.
Choć powiem szczerze,ze w roku ubiegłym moja Blue Umbrellas miała coś takiego, w tym roku zupełnie czysta, wiec takie coś może być efektem mrozów.
Dyć specjaliści na Zachodzie już badają materiał mnożeniowy na ...12 wirusów. Wiem tylko,ż ehosty atakowane są jeszcze przez wirusy:
- mozaika gęsiówki (charakterystyczne kółeczka, kropki, główny wysyp na pędach majowo czerwcowych)
- mozaika tabakowa ( wolę te nazwę niż tytoniowa)
- mozaika pomidorowa
- mozaika ogórka
Tak więc to tylko kilka sztuk...a gdzie pozostałe 7 ( piątym jest HVX) ???? Trza tutaj Tombeata poprosić, aby zapytał Dannego, na jakie pozostałe wirusy badają tam hosty.
Mogę zapytać o to Marco Fransena, ale odpowiedzi może w ogóle nie być, albo przyjść za długi. długi czas.
Niestety z trzech wymienionych przeze mnie to wirusy łatwo przenoszone( woda, ziemia, owady), dlatego w handlu od wielu lat krążą pozarażane świństwami hosty. Na przykład Krossa Regal, Regal Splendor, Golden Tiara itp...
Elżbieta W.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2009, o 19:44

Post »

Z tym drugim okazem zaczekam do przyszłego roku, mam ich aż cztery dorodne kępy, które pięknie rozjaśniają zacienione partie ogrodu więc trudno by mi było z nich zrezygnować. Golden Tiara nie doczeka chyba jednak przyszłej wiosny....za duże ryzyko. Czy możesz mi powiedzieć Tomaszu czy na te wszystkie wymienione przez Ciebie mozaiki są jakieś skuteczne opryski? Czy na wirusa nie ma mocnych i trzeba całą roślinę spisać na straty?
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Raczej to drugie. Bo to tak jak z grypą. Grzyba można wyleczyć, ale nie wirusa. Golden Tiary nie żałuj - trudno.
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześc! jestem tu nowa, ale już przerażona! :shock: rano lecę obejrzec moje funkie... tak na wszelki wypadek. mam tylko kilka i jeszcze młode, ale je baaardzo lubię. jak będzie coś podejrzanego, to zrobię zdjęcia i zamieszczę, pomożecie???
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p

Post »

no tak, poszłam sobie z aparatem do ogródka, i stwierdzam, co poniższe:
Obrazek

a to pojedynczy liśc z tego egzemplarza

Obrazek

i jeszcze druga

Obrazek Obrazek

pomóżcie mi, czy to to wirusowate bydlę dopadło moje hostunie??
nie znam, niestety, nazw, ale mam zamiar podszkolic się, żeby nie byc ciemną jak tabaka w rogu :D .
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Agniesiu to jest Regal Splendor, który nie ma HVX. Ale od dwóch trzech lat pojawiły się w handlu zarażone innym wirusem.
Wszakże specjaliści badają już hosty na 12 wirusów, zanim idą w obieg, ale przez wiele lat poszła w świat masa z innymi cholerstwami.
Nie wiem jednak co to jest. To samo ma Krossa Regal. Trochę to wygląda jak mozaika gęsiówki ( fosforyzujące plamki). Ponoć nie są groźne dla host i na drugi rok może ich już nie być. Nie ma jednak pewności. Jeśli na drugi sezon pojawi się to samo lepiej usuń hostę.

Mam starego Regala, kupiony w 2001 roku, jest wielki. Nigdy żadnych plam nie miał i nie ma. Natomiast drugi egzemplarz z 2004 r. niestety w trzecim roku dostał czegoś takiego jak Twój.
Czymś tę odmianę zarażono i to prawdopodobnie w Holandii.
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p

Post »

Diękuję za rozpoznanie i diagnoze, jakże dla mnie optymistyczną!!!
no, ta moja jest młoda, bo dzielona niedawno (2 lata temu), ale mam ją już ładnych parę lat (chyba z osiem) - rosła w moim poprzednim domu, w poprzednim ogródku, jak się przeprowadzałam, to sobie po kawałku zabrałam, a co, tylko u mojej mamy ma byc ładnie??? :)
kamień mi spadł z serca, ale, oczywiście, na drugi rok będę obserwowac.
poczytam sobie dokładnie, jakie to ja mam odmiany, żeby im stworzyc odpowiednie warunki. teraz rosną od strony północno - wschodniej, słońce mają gdzieś tak do południa. z waszych postów wyczytałam, że każda odmiana ma bardzo specyficzne wymagania, ja do tej pory w szczegóły nie wnikałam, wiedziałam tylko, że lubią półcień do cienia, no to tak posadziłam.
a kiedy najlepiej przesadzac i dzielic???
ja swoich nie będę rozdzielac, bo jeszcze nie ma co, ale moja koleżanka, maniaczka bylin, ma taką piekną, dosyc rozrośniętą, na którą sie czaję z zachowaniem wszelkich środków ostrożności, ma się rozumiec ;). oczywiście, poszukam informacji we wcześniejszych wątkach i postach, ale jakby mi ktoś odpowiedział, zanim znajde, to wdzieczna będę do grobowej deski :):):)
a jak już się uporam z domowymi obowiązkami, to zamieszczę zdjęcie moich funkii w donicach, dobrze?? nic wielkiego, ale jestem z nich dumna, bo pięknie się rozrosły, moje kochane
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: HVX - doświadczenie i dyskusje użytkowników

Post »

To warto w ogóle kupować te rośliny, tzn. czy jest możliwe dostać w handlu niezarażone okazy...?
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Oczywiście, że można. Trzeba tylko oglądać przy zakupie dokładnie. Jak podejrzana - nie kupować :wink:
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Ja dodam jeszcze, że warto kupować od sprawdzonych sprzedawców ( o "hościarzach" na Allegro Zanna juz pisała:-). Generalnie unikać host w kapersach i po " wyjątkowo" atrakcyjnej cenie...nie muszą być chore ale szansę mają DUŻO większą :roll:
x_P-42

Post »

...no i zawsze stosować zasadę ograniczonego zaufania. Używać np. do wycinania kwiatostanów narzędzi jednorazowych ( jednorazowe plastikowe nożyki - patent Eli :D ).
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Polu, jednorazowe nożyki podpowiedział mi Andrzej amkkomp - to jego patent :D :D :D
Bardzo zmyślny moim zdaniem ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”