W.o... Kotach 4cz. (07.2008 - 12.2010)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

coccinella pisze:możesz sprecyzowac, jakie to rasy? Mimo wszystko wolałabym zmniejszyć możliwość posiadania w domu czworonożnego terrorysty
Sprecyzować nie bardzo mogę, bo ja kiedy podejmowałam decyzję o wzięciu kota byłam od razu zdecydowana na jednego z dwóch: bengalski lub dachowiec. Kiedy poznałam ceny kociąt bengali to została tylko ta druga opcja :) Spędziłam wtedy masę czasu na różnych kocich forach i stronach w necie, stąd kojarzę, że różnym rasom przypisywane są różne cechy charakteru. Trzeba by zerknąć w jakąś stronę z opisami ras. Ja szukałam akurat w drugim kierunku - kota do odstraszania węży z ogródka. Chciałam zbója i mam :) Jest dokładnie taki jakiego chciałam, ale nie potrafię powiedzieć na ile to był trafiony wybór rasy, na ile wychowanie a na ile po prostu szczęśliwie trafiłam na kota z odpowiednim charakterem.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Aniu cudne to Twoje rude futro i jak pięknie prezentuje się na tle zielonej trawy! Czy to ten przystojniak ma na imię Jontek?
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

amba19 pisze:Aniu cudne to Twoje rude futro i jak pięknie prezentuje się na tle zielonej trawy! Czy to ten przystojniak ma na imię Jontek?
Tak, rudzielec to Juno-Jontek.

Miał już swojego właściciela, ale wrócił do nas i szukaliśmy mu delikatnie dobrego odpowiedzialnego domu - takiego w którym mógłby już zostać na zawsze :)

Tak trafiliśmy na pewną forumowiczkę :)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Życzę im obojgu wszystkiego najlepszego :lol: (Jontkowi i forumowiczce)
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Problem "przyjazni zwierzęto ludzkiej" to prawdziwy temat rzeka.
Moje dzieci też musiały nauczyć się szacunku do kudłatych przyjaciół i niestety nawet wśród kotów są przypadki które w ramach miłości dadzą się "zagłaskać na śmierć".Z psami też jest różnie:owczarek szkocki pozwoli moim dzieciom na wszystko....chart afgański już nie :twisted: -bez zębów ale stanowczo.
Obrazek
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Królewna Fiona w pościeli
Obrazek
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

a to Mrusia następna królewna w pościeli
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Ale piękne kociaczki :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Widzę, że Mrusi gustuje raczej w niebieskiej pościeli, pięknie jej do twarzy :lol:

Jak nasz Admin tak dokładnie wie jak wykąpać kotka, to się zgłoszę jak Fiona będzie potrzebowała kąpieli. Tylko zamiast bluzki z długim rękawem proponuję zbroję :;230
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

No właśnie trochę zbyt optymistyczny ten opis kąpieli jest :D Danka masz zdecydowanie rację - zbroja nie bluza :D I jakaś maska na twarz :D Mojemu myję tylko łapki i ewentualnie brzuch, i to tylko jak wróci ubłocony do domu. Zawsze przy akompaniamencie warczenia, syczenia i wycia. Kota trzymam z dala od umywalki i mokrą szmatką czyszczę brudasa. Na koniec i tak zawsze ja jestem bradziej brudna niż on był na początku. Żeby go całego wykąpać i przezyć, to chyba musiałabym go z samolotu do morza wrzucić. :?
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja Wam powiem, że kiedyś miałam dwa kociaki, które bardzo lubiły się kompać :) Od małego były przyzwyczajone i jak potrzebne było mycie to stay grzecznie w wannie, aż je umyłam. Ale to były chyba tylko takie dwa wyjątki.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Do kąpieli są dla kotów całkiem fajne "uprzęże".
Jest to obróżka/smyczka typu psi wodzik wystawowy, który zakłada się na szyję kociastego i przypina do wanny za pomocą przyssawki. Jest to na tyle niekrepujące, ze kot ma swobodę ruchu, a z wanny nie ucieknie. Całkiem fajna sprawa i wolne ręce - nie trzeba kota trzymać.

Na przykład taki:

http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep ... 653,0.html

Ja czasem kąpię koty w szelkach - przywiązuję smyczkę do baterii wanny. Byle nie była za długa (oczywiście nie może przyduszać zwierzaka!), za pierwszym razem mokra kocica wylądowała mi na plecach na za długiej smyczce wbijając się pazurzyskami w plecy - ale to była moja wina - nie przewidziałam takiej akcji ;)

Rzadko kąpiemy koty - ew. tylko łapki białe przed wystawą, jak trzeba zwierza odświeżyc, uzywamy pudru :) tzw. suchego szamponu
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość kotków na szczęście sama potrafi się dokładnie umyć. Moja kotka co prawda jest czarna, ale łapki ma białe i jeszcze nigdy nie widziałam ich brudnych (na dłużej). Nawet jak na dworzu jest błoto to po przyjściu do domu w momencie jej łapki są śnieżnobiałe.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Aniu, świat jest mały (carmella z miau z tej strony 8) )

Cudne zdjęcia kotów z malutką !

Jako spokojne uchodzą persy, egzotyki, brytyjczyki. nie wiem jak ragdolle, czy np sherliki.
Tylko, że jedynie dość solidny wybór hodowli ("wywiad" w kocim świecie, kontakt z hodowlą, obejrzenie warunków w jakich koty żyją) i zakup kota z rodowodem da nam pewność, że mamy kota jakiego szukamy - pod względem wyglądu jak i charakteru !

Jeżeli nie rasowiec to polecam dachowca - ale kota dorosłego. tak dorosłego. Od wolontariusza jakiegoś schroniska czy fundacji, który ma tego kota w domu, o którym może wiele powiedzieć. Czy lubi zabawy i tarmoszenie, czy jest spokojny i na dźwięk dziecięcego głosu zmyka w ciemny kąt.
Z doświadczenia wiem, że mały miziak może wyrosnąć na niezależnego dorosłego kota , a mały dziczek może przeistoczyć się w wielkiego tulakę.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”